Venus in Flames - Shadowlands (2006)

Belgiƫ
Label: Lipstick Notes

1. Easy Way Out (4:18)
  2. Shadowlands (4:09)
  3. Part of You (4:16)
  4. Helping Hand (4:07)
  5. Don't Let Me Down (3:39)
  6. Freaks (4:16)
  7. Forwards / Backwards (3:50)
  8. Save Me (4:04)
  9. Shine (3:59)
  10. Clouds of Smoke (4:44)
De nieuwe single Easy Way Out laat een ander geluid horen: meer bandgericht en meer up-tempo (ik hoor er een beetje U2 in).

Het debuut behoort wel tot mijn favoriete cd's in mijn kast, en als de nieuwe single een beetje voor de rest staat vrees ik dat dit album het iets minder zal gaan doen bij mij.

Heel even afwachten dus.

Misschien weet ik na vanavond al meer, want de band speelt in Rotown en zal ongetwijfeld veel van dit nieuwe album gaan spelen.

edit (0.40 uur): zojuist terug van het optreden (de try out van deze cd live. Ik maak me geen zorgen meer Ondanks dat het een complete stijlbreuk is kon ik de nieuwe nummers onwijs waarderen. Het laatste nummer was een song van het debuut (Just Another Day) in nieuwe stijl: erg goed gedaan, zeker met de verwerking van Bittersweet Symphony er doorheen.

avatar van musicinmyhead
De try out gister in Rotown was heel goed! Erg mooie stem heeft die zanger, het klonk perfect. Volgens mij is het nieuwe album iet sminder rustig, maar nog wel steeds even mooi. Live goedgekeurd in iedergeval. Nu hopen op een goede cd opname, maar ik denk wel dat dat lukt!

Vond jij ook niet dat Venus in Flames Woodface op alle fronten de baas was?

Het debuut vind ik zo mooi en ik was bang voor die nieuwe sound: maar potver.... dat rockte er echt goed op los.

En die stem.....die stem................

avatar van musicinmyhead
Ik vond woodface beter. Maar dat komt vast door de herkenning en door dat ik gert gaaf vind. Maarja, beter kan ik ook eigenlijk niet zeggen, ik vond ze beide erg goed, en beide een mooie stem hebben. Jan kan alles doen en het bijft mooi. Ze waren beide goed!

Inmiddels op cd en dus eens vergelijken met mijn live-bevindingen.
Het rockt iets minder hard en klinkt allemaal net even wat gelikter op dit album dan dat het live klonk.

De stem van Jan De Campenaere blijf ik heerlijk vinden net als op het debuut.
En dan de songs he.

Veel meer up-tempo dan op het schitterende debuut. Prachtige songs. Songs zoals ik ze graag op die laatste Coldplay gehoord had, en dan kom ik gelijk al bij mijn kritiekpunt: ik had zo gehoopt dat De Campenaere nog meer een eigen stijl zou gaan ontwikkelen en dat is niet helemaal het geval.
Ik hoor hier net iets teveel Coldplay en consorten (soms zelfs een beetje U2).

Maar is dat erg? Niet als ik die stille hoop die ik had van mij terzijde schuif, want het zijn erg mooie nummers.
Dit album is gewoon enorm genieten en dan is het maar Coldplay-achtig bandje nummer zoveel.
Zolang het albums als dit oplevert ben ik tevreden.

X&Y zei u? Wie? Wat? Shadowlands is de naam!!!

avatar van musicfriek
Hmmm, wordt toch wel stiekum erg benieuwd hiernaar! Een nog mooiere stem dan Chris Martin? Dat moet ik horen!

Ik vind zijn stem zeker mooier.
Het enige nadeel (als gezegd) vind ik het gebrek aan eigen smoel op dit album: het is allemaal te veel Coldplay.
Maar daartegenover hoor ik dit dan weer veel liever dan die laatste Coldplay X&Y.
Dan maar niet origineel: zo lang het maar goed gedaan wordt en ik er van kan genieten.

Lost Highway
Vind je ook niet dat Campenaeres stemgeluid enorm,maar dan ook enorm dicht aanleunt bij novastar(joost dus) ?
Moest ik de cd blind beluisterd hebben ik zou zweren dat het de nieuwe van novastar was.

Lost Highway
Overigens kwam ik Campenaere zaterdag tegen op café. (dezelfde dag van de aankoop van deze cd).
Het geluid is niet bijster origineel maar het is toch opnieuw Belgische kwaliteitsmuziek.
deus,venus in flames,ozark henry,triggerfinger,novastar,admiral freebee,daan,....... en jullie Nederlanders sturen kane krezip en borsato in de plaats. En dan zeggen ze dat Nederlanders gierig zijn,niet moeilijk de Belgen sturen goud en de Nederlanders sturen koper terug:).
Nee serieus ik ken eigenlijk enorm weinig goede Nederlandse muziek. Within Temptation en The Gathering vallen wel nog mee maar voor de rest.....
Het kan natuurlijk ook liggen aan mijn beperkte kennis over de Nederlandse muziek.

Lost Highway schreef:

C-Mon & Kypski, Urban Dance Squad, Gotcha!, Bettie Serrveert, Johan, Spinvis, The Gathering, Solo en zo kunnen er nog wel een aantal aan toegevoegd worden.

Het valt dus wel mee.

Maar ik geef toe: ik kom ook telkens bij bandjes uit België uit (onlangs weer Donkey Diesel)

avatar van jeroen1904
Toch wel een zeer mooie plaat die Jan De Campenaere hier maakt, met hulp van David Dupré (ex arid). Helaas is het zelfs bij ons in België nog niet zo super bekend en is het toch wel wachten op de doorbraak. Favoriete nummers zijn toch easy way out, freaks en forwards/backwards. Eén wereldnummer trouwens ook (part of you) , echt kippevel bij elke beluistering.

jeroen1904 schreef:

Opmerkelijk, ik had anders verwacht.....

avatar van jeroen1904
aERodynamIC schreef:

Opmerkelijk, ik had anders verwacht.....

Part of you wordt laatste tijd wel veel gespeeld op studio brussel en easy way out was een afrekeninghitje (ook op stubru), maar bands als absynthe minded, mint beginnen stilletjes bekender te worden, en dat is bij Jan nog niet het geval. In ieder geval, als hij zo'n muziek blijft maken, kan het gewoon niet lang meer duren.

avatar van Nicolage Rico
"Shadowlands" is echt een waanzinnig nummer, maar dit album heeft weinig variatie. Heel vaak gebruikt de zanger hetzelfde truukje: lange uithalen. Maar naarmate je het album blijft luisteren, is het toch wel een klein toppertje.

Je hoort invloeden van Coldplay, Novastar en zelfs Radiohead. De zang is fantastisch en ligt zeer dichtbij de stem van Joost Zweegers van Novastar. Dat kan als plus -en minpunt worden gezien. Voor mij pakt het uit als pluspunt.

3,5 *

Lost Highway
Toen ik deze plaat kocht dacht ik zeer aardig, maar het zal wss geen plaat zijn die ik binnen x-aantal maand nog vaak zal draaien. Nu x-maand later is deze plaat nog vaak in mijn cd-speler te vinden. Nummers die vlot in het gehoor liggen en toch van goede kwaliteit zijn + de zeer fraaie stem van de zanger zijn de voornaamste troeven en zorgen ervoor dat dit altijd een aangename luisterervaring is. Doorbreken zit er niet echt in, hoewel ze zeker en vast niet moeten onderdoen voor absynthe minded en mint, wel integendeel.
Stem verhoogd naar 4,5*

avatar van Zwammer
Shadowlands is een heerlijk nummer, de rest vind ik wel wat standaard. 3*

Schitterende, emotionele plaat waarin 'Venus in Flames' de weg van Joost Zwegers heeft ingeslagen. Vooral 'Part of You' klinkt op en top Novastar, met onvergetelijke vocals en piano.
Een zuiver Belgisch product dus, en geen Britse Keane/Coldplay-sound.

avatar van Pinsnider
Ik ben getipt door de Heer Rico dat ik eens Venus in Flames moest gaan luisteren. Heb ik gedaan en na een flink aantal luisterbeurten is het kwartje gevallen bij hun debuut Notes of Tenderness. Dus vol verwachting ook Shadowlnads eens beluisterd, en nog eens beluisterd, en nog een paar keer, en het kwartje valt weer.
Het is allemaal verre van origineel, inderdaad wat rechtlijniger en een combi tussen Coldplay, Kent, Novastar, maar o,o,o, wat zijn het weer mooie liedjes!! Heerlijk voor een druilerige avond op het spoor tussen Steenwijk en Zwolle.... 4*

avatar van Pinsnider
Edit: ik heb de laatste dagen niets anders aanstaan dan Shadowlands... Zo ook nu weer... Een 4.5* lijkt me dus op zijn plaats. Heerlijke plaat!!!!

Pinsnider schreef:

Dit is inderdaad een toppplaat, maar het verwachte succes (ook in België) blijft uit

avatar van Pinsnider
...en het is hier op het forum ook al erg lang stil om deze plaat... Vreemd...

Hoogtepunt van dit album trouwens: het sublieme "rammelgitaartje" op forwards/backwards...

Lost Highway schreef:

Toen ik deze plaat voor het eerst hoorde, moest ik onmiddelijk denken aan de stem van Thom Yorke maar nog meer op de stem van Rufus Wainwright. Campenaeres stemgeluid heeft ook dat rauwe iets wat zagerige randje dat Rufus ook heeft, maar dat is zeker niet slecht bedoelt.

avatar van barrett
Deze plaat is de ontdekking van deze week en msh wel deze maand. Ok ik kende Venus in Flames bij naam maar verder dan enkele losse liedjes kende ik er eigenlijk weinig van tot voor kort. Op een rommelmarkt kwam ik deze tegen voor 2 euro en toen dacht ik waarom zou ik het niet eens proberen.

Onmiddelijk van bij de eerste luisterbeurt vielen enkele associaties op. Deze plaat doet bij sommige stukken echt denken aan Radiohead ( Shadowlands die dan op Stand up Sit down of Backdrifts lijkt op het einde, die chaos) maar ook aan Rufus Wainwright die piano maar ook vooral de stem lijken er echt enorm goed op.

Verder zijn er natuurlijk nog de associaties die ik hier boven lees met onderandere Coldplay en U2, maar die moet ik eerlijk zeggen hoor ik niet onmiddelijk.

Deze plaat heeft enorm veel potentieel maar het is, zoals aerodynamic al opmerkt, jammer dat ze niet meer hun eigen geluid uitwerken. De zanger heeft een boeiende stem en de muziek is ook zeker voortreffelijk, maar op deze wijze zullen ze wsl altijd in de schaduw blijven staan van andere bands, jammer want deze band heeft zeker de potentie.

PS: @ Aerodynamic is de opvolger anders dan deze, of heeft het er erg veel van mee?

De opvolger is een beetje een mengeling van de eerste en deze, toch keert die wel wat terug naar een minder groots geluid dan deze.
In het begin deed de derde me wat minder maar dat is nu wel bijgetrokken.
Het debuut blijft mijn favoriet en verder draag ik deze artiest een warm hart toe dus kan hij niet snel iets fout doen bij mij
Als je deze cd waardeert zul je dat met de andere 2 ook wel doen denk ik want zoveel ontlopen ze elkaar nu ook weer niet.

Overigens is Venus in Flames geen band maar een 'eenmansproject' van Jan De Campenaere die uiteraard wel met andere artiesten werkt

avatar van barrett
Ah ok, dat wist ik dus ook niet , nu wel

avatar van VictorJan
Mark Huygens heeft een nieuw project, naar het schijnt, Joy genaamd. Ik zie ze 26 februari in de AB samen met Absynthe Minded, weet iemand of er naast een nieuwe naam ook al nieuw materiaal is (op album uitgebracht?)

Wat heeft Mark Huygens van doen met Venus in Flames? Die zit toch in de band Venus??

avatar van stef212
Ja aEro, ik denk dat de vergissing wel vrij duidelijk is...... Maar hoe dan ook, weet er iemand iets over 'Joy'?

avatar van VictorJan
Ik bedoelde inderdaad Venus.