Venus in Flames - Shadowlands (2006)

Belgiƫ
Label: Lipstick Notes

1. Easy Way Out (4:18)
  2. Shadowlands (4:09)
  3. Part of You (4:16)
  4. Helping Hand (4:07)
  5. Don't Let Me Down (3:39)
  6. Freaks (4:16)
  7. Forwards / Backwards (3:50)
  8. Save Me (4:04)
  9. Shine (3:59)
  10. Clouds of Smoke (4:44)
Inmiddels op cd en dus eens vergelijken met mijn live-bevindingen.
Het rockt iets minder hard en klinkt allemaal net even wat gelikter op dit album dan dat het live klonk.

De stem van Jan De Campenaere blijf ik heerlijk vinden net als op het debuut.
En dan de songs he.

Veel meer up-tempo dan op het schitterende debuut. Prachtige songs. Songs zoals ik ze graag op die laatste Coldplay gehoord had, en dan kom ik gelijk al bij mijn kritiekpunt: ik had zo gehoopt dat De Campenaere nog meer een eigen stijl zou gaan ontwikkelen en dat is niet helemaal het geval.
Ik hoor hier net iets teveel Coldplay en consorten (soms zelfs een beetje U2).

Maar is dat erg? Niet als ik die stille hoop die ik had van mij terzijde schuif, want het zijn erg mooie nummers.
Dit album is gewoon enorm genieten en dan is het maar Coldplay-achtig bandje nummer zoveel.
Zolang het albums als dit oplevert ben ik tevreden.

X&Y zei u? Wie? Wat? Shadowlands is de naam!!!

avatar van barrett
Deze plaat is de ontdekking van deze week en msh wel deze maand. Ok ik kende Venus in Flames bij naam maar verder dan enkele losse liedjes kende ik er eigenlijk weinig van tot voor kort. Op een rommelmarkt kwam ik deze tegen voor 2 euro en toen dacht ik waarom zou ik het niet eens proberen.

Onmiddelijk van bij de eerste luisterbeurt vielen enkele associaties op. Deze plaat doet bij sommige stukken echt denken aan Radiohead ( Shadowlands die dan op Stand up Sit down of Backdrifts lijkt op het einde, die chaos) maar ook aan Rufus Wainwright die piano maar ook vooral de stem lijken er echt enorm goed op.

Verder zijn er natuurlijk nog de associaties die ik hier boven lees met onderandere Coldplay en U2, maar die moet ik eerlijk zeggen hoor ik niet onmiddelijk.

Deze plaat heeft enorm veel potentieel maar het is, zoals aerodynamic al opmerkt, jammer dat ze niet meer hun eigen geluid uitwerken. De zanger heeft een boeiende stem en de muziek is ook zeker voortreffelijk, maar op deze wijze zullen ze wsl altijd in de schaduw blijven staan van andere bands, jammer want deze band heeft zeker de potentie.

PS: @ Aerodynamic is de opvolger anders dan deze, of heeft het er erg veel van mee?