Yndi Halda - Enjoy Eternal Bliss (2005)

Label: Big Scary Monsters

1. Dash and Blast (16:49)
  2. We Flood Empty Lakes (11:45)
  3. A Song for Starlit Beaches * (19:44)
  4. Illuminate My Heart, My Darling! (17:32)
Ik had een tijdje geleden het album ´Enjoy Eternal Bliss´ van Yndi Halda gedownload en het is echt een mooie plaat. Drie lange nummers die doen denken aan A Silver Mt. Zion, Explosions In The Sky, Godspeed You Black Emperor!, etc. Maar dan iets opbeurender. Een aanrader dus...

Het album is wel in eigen beheer uitgebracht en ik kan ook nergens artwork vinden, dus vandaar dit topicje.

Ze hebben wel een leuke site en zitten op myspace: http://www.yndihalda.com/
Yndi Halda

ElMeroMero
Ik heb het plaatje inmiddels al binnen en ik moet zeggen:het zit allemaal letterlijk en figuurlijk aardig in elkaar geknutseld

Verder sluit ik mij aan wat Herman over de muziek heeft te zeggen.

avatar van Paalhaas
JAAAA jongens, nou hebben we het wel gehoord, hoor. De zoveelste post-rock-kloon. Hetzelfde melodieuze gitaartje vergezeld van altijd weer diezelfde drums in een mars-ritme die altijd weer in crescendo uitmondt in diezelfde 'wall of sound'.

Woutt
Ik vind dit juist mooier dan de gemiddelde Post-rock band. Natuurlijk heeft dit wel de klassieke post-rock formule, maar toch heeft het 'iets speciaals'. Ik vind het alledrie prachtige nummers, daarom ook 4* voor nu.

DevendraBan
Ik vind dit een superknap album. De eerste 8 minuten van Dash & Blast zijn gewoon geweldig. Het heeft toch z'n eigen sound ook al is het het 'weer' een Post-Rock-plaat. Hip-Hop werkt toch ook met dezelfde formule steeds, Rock toch ook?
4.5*

J Casablancas
Knappe plaat is het zeker, vooral het weergaloze Illuminate My Heart, My Darling!, in de stijl van 16.12.

DevendraBan
Ik heb hem besteld en in januari zou ie binnen moeten zijn. Het is echt een geweldige plaat! En opbeurend, bwa. Ik krijg er tranen in de ogen van maar dat is positief bedoeld! Ontroerende stukken, blije stukken, geweldige opbouw, ongelooflijke climaxen = Post-Rock op z'n best.

avatar van Bruno Banani
Heb al poosje de zelfgefabriceerde cd in huis, en vind dit erg knap album met Illuminate als hoogtepunt.
Op mijnversie mist alleen beaches helaas...

avatar van Dr-Gonzo
Ergens begrijp ik de gaap van Paalhaas wel, want vernieuwend is de muziek die Yndi Halda maakt niet.. Maar wat geeft dat als de muziek zo mooi is als op deze plaat. En daarbij, ik begrijp niet zo goed wat er mis is met het maken van muziek die goed te vergelijken is met andere (eerdere) bands in een genre dat al een tijdje 'hot' is. Heb nou niet het idee dat deze jongens uit waren/zijn op een snel commercieel succesje...
Ik ben in ieder geval behoorlijk onder de indruk. Voorlopig geef ik 4,5*.

avatar van unmudded lake
Ik moet je geheel gelijk geven doctor.

In één woord: ge-wel-dig! 4 meesterwerkjes met als absoluut hoogtepunt Illuminate my heart, my darling! Vernieuwend of niet, deze schoonheid verdient gewoon de volle mep. 5*

avatar van BlueVelvet
Live waren ze enórm energiek. De vioolspeler speelde zo vol overgave, dat zijn strijkstok tijdens elke climax aan flarden ging. Hij heeft er volgens mij wel 3 gebruikt, elk nummer één
Maar goed, violen zijn dan ook niet ontworpen voor post-rock.

BlueVelvet schreef:
Maar goed, violen zijn dan ook niet ontworpen voor post-rock.

Ik neem aan dat je het hebt over het Rhâââ Lovely Festival? Ik vond het echt geweldig! En die vioolspeler was inderdaad lichtjes geschift

avatar van unmudded lake
Waren jullie daar ook. Die grimas van die vioolspeler was het toppunt van de nacht. haha

fastpulseboy
ik vond ze juist iets te blij kijken voor de muziek die ze maakten, daardoor iets minder...
vooral de violist en de bassist...

Nee, ik heb ze in Utrecht gezien: in Db's Studio op 1 april

op rhâââ waren ze goed.
vooral die gitarist met adhd was grappig.
en die heeft mijn exemplaar van hun album getekend!
woohaa!

Parabola
Ik heb hem nu meerdere keren beluisterd en ik word er steeds enthousiaster van. Heerlijk melancholisch, met een positieve sfeer. Schitterend gebruik van de strijkers! Dash and Blast begint met rustig vioolspel en werkt vervolgens 2 keer naar een climax toe. Kippevel.

Op We Flood Empty Lakes staan vooral de strijkers op de voorgrond. Het nummer wordt weer langzaam opgebouwd en dan vanaf 3:30 barst het open om vervolgens een minuutje later zich te ontvouwen in prachtige hoopvolle melodielijnen.

Ook A Song for Starlit Beaches begint met vioolspel. Halverwege het nummer barst alles weer open en volgt er weer een climax. Het nummer wordt afgesloten met een heerlijk snijdend gitaarlijntje.

Illuminate My Heart, My Darling bevat een waanzinnige opbouw! Dit nummer komt wat sneller op gang en op 7:28 volgt me er toch een magistrale overgang

Ik vind dit echt een schitterend album!

Dr-Gonzo schreef:

Eens.

Daarom: 4.5*, met kans op verhoging.

avatar van Dr-Gonzo
Hmja, waar ik het eerder niet met Paalhaas eens was, moet ik nu toch concluderen dat mijn enthousiasme voor deze plaat langzaam verdwenen is.
Eigenlijk blijft alleen Illuminate My Heart enigszins overeind, maar toch haalt ook dat nummer het bij lange na niet vergeleken met bijvoorbeeld Static of Sleep van Godspeed.
Zodoende ga ik me uiteindelijk toch bij het standpunt van Paalhaas aansluiten. Ik verlaag naar 3*.

avatar van BlueVelvet
Laat me raden Dr-Gonzo: je bent bij Yndi Halda van 4.5* naar 3* gegaan, en bij EF van 3* naar 4.5* ?

avatar van Dr-Gonzo
Haha, nee, die staat ook nog steeds op 3*. Zal niet veel meer aan veranderen denk ik. De postrockmoeheid begint een beetje toe te slaan. Sickoakes wordt waarschijnlijk het volgende slachtoffer, vrees ik voor hen

edit: net even aangezet, Sickoakes blijft gewoon 4*.

thedude1975
DevendraBan schreef:
Hip-Hop werkt toch ook met dezelfde formule steeds, Rock toch ook?
4.5*

Precies, ik vind dat zo'n zwak argument dat het allemaal hetzelfde zou klinken? Geldt dat niet voor elk genre.

Enjoy Eternal Bliss is een erg mooie plaat, prachtig opgebouwd:D

khonnor
biggest gybe rip off ever!! and I love it!

waarom ook niet eens het grandisoe sparrows swarm & sing uitproberen? hun ep untitled 2 is het mooiste wat ik in de postrock heb gehoord sinds gybe's kanada ep

avatar van snarf349
luister deze nu al bijna 2 jaar, en niks geen gaap neigingen.
is gewoon een topper in z,n gerne.

moet gapen van het commentaar door niet liefhebbers van deze muziek.

avatar van frankmulder
Ik vind het prachtige muziek, met inderdaad goed gebruik van de strijkers. Ik zal hem nog wel een paar keer beluisteren voordat ik een definitiever oordeel vel, maar voorlopig vind ik het super.

avatar van BlueVelvet
Ik heb dit een tijdlang prachtig gevonden, zeker nadat ik ze live heb gezien. Maar later merkte ik dat het helemaal niet zo bijzonder is, en dat het gauw begint te vervelen...

avatar van frankmulder
Weer even geluisterd; ik zocht naar dat ene stukje dat ik zo mooi vind. En ik heb het gevonden: We Flood Empty Lakes, bij 9:50. Blijft geweldig.
Op zich zal deze muziek wellicht niet bijzonder zijn, maar het album zit vol met mooie klanken, en als die je raken, vind ik daar niks mis mee. Alleen omdat het niet zo vernieuwend is, hangt het er maar net af of het album heeft wat jij mooi vindt...

avatar van Tha)Sven
Binnenkort wordt er nieuw materiaal opgenomen

avatar van prodi9y9
heb de eerste 2 nummers eens geprobeerd en het valt goed te bikken tot nu toe. klinkt lekker. ben wel erg benieuwd of ik dit na meerdere luisterbeurten nog steeds vindt. ik heb iig goede hoop na de eerste indruk!

avatar van Raspoetin
Pinche cabrón que chido álbum!