Aesop Rock - Labor Days (2001)

Label: Definitive Jux

1. Labor (2:32)
  2. Daylight (4:26)
  3. Save Yourself (4:59)
  4. Flashflood (3:54)
  5. No Regrets (4:31)
  6. One Brick (4:32)

met Illogic

7. The Tugboat Complex, Pt. 3 (3:46)
  8. Coma (3:56)
  9. Battery (5:07)
  10. Boombox (5:05)
  11. Bent Life (4:49)

met C-Rayz Walz

12. The Yes and the Y'all (4:04)
  13. 9-5ers Anthem (4:38)
  14. Shovel (4:45)
avatar van Jordy
Een van de weinige dingen uit de Def Jux stal die mij niet zo kunnen boeien. Top productie, maar zeer vervelende man om naar te luisteren.

avatar van BoordAppel
Life's not a bitch life is a beautiful woman
Your only call her a bitch because she won't let you get that pussy
Maybe she didn't feel y'all shared any similar interests
Or maybe you're just an asshole who couldn't sweet talk the princess.

"Look, I've never had a dream in my life
Because a dream is what you wanna do, but still haven't pursued
I knew what I wanted and did it till it was done
So i've been the dream that I wanted to be since day one!"

Kleine greep uit het aanbod van Aesop Rock. Zijn meeste teksten zijn echter niet te begrijpen en hangen dan ook vooral van metaforen en weet ik wat nog meer aan elkaar. Je kan er zo ongeveer in horen wat je er in wil horen. Aesop is niet alleen een erg begaafd tekstschrijver hij heeft ook een flow waar je U tegen zegt, weinig rappers die hem kunnen evenaren.
De productie is ook erg dik in orde. Daylight en No Regrets zijn twee van mijn favoriete nummers allertijden. 4,5 met potentie om in mijn top 10 te komen als ik m vaker luister.

avatar van BoordAppel
Toch maar een 5. Ik zat vandaag in de trein eens naar de kleine details te luisteren en die zijn er op dit album in overvloed. Vooral One Brick viel me vandaag op. Die claps daarin zijn echt geniaal en hoe er met de stemmen gewerkt wordt ook.
Aesop is aan het woord, dan hoor je een dubbelrap waarbij je Aesop rechts hoort en iets zachter links Illogic. Dan draaien de stemmen langzaam om en hoor je dus links Aesop en rechts iets harder Illogic. Het 2e couplet is dan voor Illogic. Briljant!

Damn , kom hier maar niet doorheen. Wat een irritante , monotome rapper is die Aesop toch , leeft louter van z'n producties , me dunkt.

avatar van BoordAppel
En van zijn briljante teksten natuurlijk.

avatar van Gyzzz
Zo jongens, ik heb dit album vandaag voor sinterklaas gekregen, en mijn eerste indruk zit tussen de 4* en 4,5* in. Erg fijne muziek, met name door de meestal hele leuke producties. Ik begin maar even voorzichtig met een 4, die goed nog een 4,5 kan worden.

avatar van Conway Twitty
Ja deze verdient toch wel een fijne plek in m'n top10. Lekker wazige producties met een scherpe Aesop. Bijna elk nummer is fantastisch op een enkeling na.
En: The Yes And The Y'all, prachtig nummer.

Vreven
Een tijd geleden kreeg ik via msn Daylight opgestuurd. Als mededeling kreeg ik mee, dat ik niet te veel op de stem moest letten. Over het algemeen ben ik niet iemand die zich stoort aan een apart stemgeluid. Vaak vind ik het juist iets positiefs bijdragen aan de muziek. Daylight beviel me prima, ik besloot eens een heel album te downloaden. Gisteren een groot gedeelte van dit album geluisterd, ik ga nog geen cijfer geven, maar ik vind het een erg sterk album. No Regrets en Daylight zijn me het best bijgebleven, vette nummers.

Relax
Op alle foto's op Google ziet Aesop er zwaar Fokked op uit

avatar van thomzi50
Ja, nogal. Hij stond ook in een hiphopblad in Engeland, zag hij er ook niet zo gezond uit.

avatar van herbertwest
BoordAppel schreef:
En van zijn briljante teksten natuurlijk.

Inderdaad erg goede teksten. Ik vind het een erg goede mc en ook helemaal niet irritant. Voorlopig 4* maar zal wel naar 4.5 gaan. Nu maar snel je andere definitive jux tips beluisteren

avatar van The Scientist
Het is inmiddels al weer een tijdje terug dat ik dit album ging luisteren omdat ik het nummer Daylight, dat ik van BoordAppel kreeg, zo goed vond. Ik luister niet vaak naar hiphop, maar zo af en toe kan ik een albumpje zeer goed waarderen, zo ook dit.

Heerlijke 'drive' in heel veel van zijn nummers, zoals Save Yourself, het album gaat lekker hard door en echte rustmomenten zitten er niet echt in, alleen maar kort. Fijne begeleiding, niet alleen de beats, maar ook de achtergrond-begeleiding, die vaak goed bij het tempo van het nummer past.

De teksten vind ik altijd lastig bij dit soort album, het gaat vaak zo snel dat ik het niet echt volg, maar wanneer ik dan de teksten erbij pak kan ik pas echt lezen hoeveel inventiviteit daarin zit.. ondanks dat ik lang niet altijd snap wat hij bedoelt. Zie de voorbeelden hierboven op de pagina. 9-5ers Anthem heeft ook geweldige tekst, groot gelijk heeft ie daar .

Het is over het algemeen dus gewoon de gehele sfeer en het tempo in deze plaat dat me zo erg pakt, zijn stem mag dan niet ideaal zijn, ik stoor me er ook zeker nooit aan. Hij gaat maar door en gaat maar door met rappen.. heerlijk, een van de beste hiphop-albums die ik ken.

Improvision
Er is ook een speciale editie van het album, waar een boekje bijzit waarin de teksten staan uitgelegd.

eazyfan
Momenteel veilige 3,5*, zijn stem is effe wennen maar zijn lyrics erg erg goed.

Improvision
Alles is goed aan dit album, meteen 5* gegeven en naar plek nummer 4 in mijn top 10. Alles is goed: lyrics, flow en de beats. En niet bij 1 nummer, alle nummers zijn op zich meesterwerkjes. Dit is misschien wel een kanshebber op mijn nummer 1.

eazyfan
Op naar 4* , erg goed album, Aesop's rhymes zijn gewoon geweldig, stem effe wennen en productie geweldig.

Na 5 luisterbeurten weet ik het nog altijd niet:
4* of 4,5*?
Aesop is een unieke vette MC, stem was eventjes wennen maar dat is gelukt. Geen enkele mindere track, 2 echte uitschieters: Daylight en No Regrets. Shovel is een prachtige track en geweldige afsluiter, Aesop's rhymes op zich zijn best moeilijk vind ik, op het moment zelf versta ik ze voor een groot stuk maar op groot schaal blijft het voor mij vaag. Bent Life is mijn 3de favo, net nog herluistert, geen tijd maar wel zin om het nog eens te doen en dan definitief te besluiten.

KSPR
Oh wat vind ik dit vet. Misschien een beetje onbegrijpbaar en duister, maar juist dat vind ik heel vet! Perfecte productie en de stem van Aesop bevalt erg goed. Nog een keertje (of meer) luisteren en dan beslis ik wel of hij in m'n top 10 komt. Vooralsnog een 4.5!

Aesop op zijn hoogtepunt, alles komt samen op deze plaat: beats, Rhymes, collabo's en de kwaliteit van de producties. Bij Float krijg je net iets te vaak het idee dat er nog een studiomix overheen had gemogen.

eazyfan
Pff, dit album is lyrisch echt te zwaar voor mij momenteel, net voor de 7de keer geluistert, waarvan de eerste 6 keer gewoon en 7de keer met alle teksten. Ik bedoel ik versta nu een groot stuk meer dan vroeger maar het blijft nog altijd "te moeilijk", op veel momenten versta ik in het algemeen niet meteen waarop het neer komt. De simpelste track is gewoon No Regrets, maar dan heb je van die tracks als Labor, Flashflood en Shovel. Ik versta van die deel met tekst erbij maar het groot geheel niet . Heeft er niemand een site waar alles uitgelegd staat? of kent iemand één of ander hulpmiddel?, ik versta een redelijk groot stuk qua vertaling dan nog maar... . Sorry als ik nu dom overkom ofzo maar ik heb echt mijn best gedaan. Ik moet wel bekennen dat Aesop van wat ik verstond geweldige teksten heeft, echt uiterst Geniaal, hopelijk versta ik het ooit helemaal. Momenteel blijft het steken op 4*, de producties zijn by the way ook erg vet!!!

avatar van Osiris Apis
Ik begrijp en versta het grootste gedeelte ook niet hoor.
Met lyrics erbij heb ik nog niet geprobeerd. Maar dan zal er nog veel onduidelijk voor me zijn, denk ik.

KSPR
Verlaagd naar 4.0 en uit m'n top 10. Toch op veel momenten onbegrijpelijk. Neemt niet weg dat het uitermate lekker luistert door de aparte flow van Aesop en de heerlijke producties. Jammer dat het wat snel verveelt.

avatar van BoordAppel
De teksten van Aesop zijn als de films van David Lynch: je hoeft het niet te begrijpen, je moet het ondergaan.

BoordAppel schreef:

sxesven
eazyfan schreef:
En wat bedoel je daar precies mee?

Gewoon eens een David Lynch film kijken, dan begrijp je het vanzelf wel.

eazyfan schreef:

Je moet het voelen.

eazyfan
Ik mag dan zoveel voelen als ik wil, als ik maar 60% deels versta heb ik er niet teveel aan, maarja ik ga dit album eens grondig luisteren met teksten en woorden opzoeken enzo. Ben benieuwd.

DevendraBan
lekker albumpje, luister het vandaag voor de tweede keer. Sinds ik Bazooka Tooth hoorde, is er eigenlijk veel tijd verstreken voor ik verder ging met het ontdekken van Aesops werk. Leuke lyrics en lekkere producties.

P.S. vanwaar ken ik Yes, yes, y'all, and you don't stop, keep it on 'til the break of dawn uit daylight?

DevendraBan
ah, ik ken het vanuit rhymes like dimes van MF DOOM.

avatar van waxs
DevendraBan schreef:

Dat is echt al een oude slogan, maar wordt volgens mij door de helft van de Hip-Hop scéne gebruikt. Geen idee wie het heeft bedacht. Hier gebruikt Madlib een soortgelijke quote.