Kunt U Mij de Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? (2004)

Alternatieve titel: De Originele Liedjes Uit de Gelijknamige KRO Televisieserie

Label: Universal

1. Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Kunt U Mij de Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? (2:55)
  2. Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Hé Ho Achter Me Aan (1:44)
  3. Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Het Vliegend Vloerkleed Kamerbreed (2:37)
  4. Will van Selst - Ik Gaf Mijn Lief Klein Madelein (2:11)
  5. Henk Molenberg, Will van Selst, Rob de Nijs, Ida Bons en Televisie Kinderkoor - Maar een Tovenaar... (3:23)
  6. Rob de Nijs, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Rambam de Rimboe In (2:43)
  7. Ida Bons en Televisie Kinderkoor - De Prins van Doedel aan de Vlier (2:27)
  8. Leen Jongewaard - Ik Ben Gruis (0:27)
  9. Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Op een Gele Bezem in de Zon (2:46)
  10. Luc Lutz en Televisie Kinderkoor - Pipijn Wordt 1002 (2:56)
  11. Rob de Nijs, Ida Bons en Televisie Kinderkoor - De Trol van Roelofarendsveen (1:59)
  12. Televisie Kinderkoor - Hemeltje, Hemeltje (2:04)
  13. Loeki Knol, Marnix Kappers, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Op het Hofbal (3:08)
  14. Marnix Kappers - Ik Heb Geen Harp (2:11)
  15. Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Hé, Kom op 'T Balkon (3:09)
  16. Rob de Nijs, Marnix Kappers, Wim van der Grijn en Televisie Kinderkoor - Prinsenlied (2:27)
  17. Loeki Knol, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Ach, Ach Rattenvanger (3:19)
  18. Rob de Nijs, Ab Hofstee, Martin Brozius, Loeki Knol, Margreet Heemskerk en Televisie Kinderkoor - Geen Tijd voor Holle Bolle Gijs (2:52)
  19. Loudi Nijhoff - Spokengymnastiek (1:11)
  20. Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Het Spook met Spikkeltjes (2:33)
  21. Loudi Nijhoff, Rob de Nijs, Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Een Fee Weet Alle Feestjes (Een Fee Is Eerlijk) (3:45)
  22. Margreet Heemskerk - Ik Zou… (Wanneer Ik Jou Maar Had) (2:45)
  23. Gerard Cox en Televisie Kinderkoor - Kom in de Kudde (3:13)
  24. Ab Hofstee, Rob de Nijs, Martin Brozius, Marnix Kappers en Televisie Kinderkoor - Bitter in de Mond (3:55)
  25. Loeki Knol, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - De Meneer van het Hooggerechtshof (5:35)
  26. Loeki Knol, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Vermommen Is een Vak (2:31)
  27. Rob de Nijs, Martin Brozius, Jan Blaaser en Televisie Kinderkoor - De Hameler Horlepiep (2:31)
  28. Jan Blaaser, Rob de Nijs, Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Niemand Weet (Repelsteeltje) (2:52)
  29. Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - In een Spelonk (2:24)
  30. Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Gonda van Hillegom (2:11)
  31. Rob de Nijs, Lex Goudsmit, Rita Corita, Ab Hofstee, Loeki Knol, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - De Thee Is Heet en de Taart Staat Klaar (2:49)
  32. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Leven in de Brouwerij (2:18)
  33. Loeki Knol, Will van Selst, Ab Hofstee, Martin Brozius, Margreet Heemskerk, Rob de Nijs, Coen Pronk, John Lanting en Televisie Kinderkoor - Een Prins Is een Prins (3:08)
  34. Rob de Nijs, Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Weet U Ook de Weg Naar Morpuys (3:36)
  35. Hetty Blok, Georgette Reyevski, Rita Corita, Betsy Smeets en Ellen de Thouars - Iene Miene Mom (Ontwaak) (3:06)
  36. Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst en Televisie Kinderkoor - Voor Geen Geld (1:42)
  37. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Slapende Honden Bijten Niet (1:24)
  38. Hetty Blok - Nog Eve Genoveve (2:03)
  39. Will van Selst, Rob de Nijs, Wendela de Vos en Televisie Kinderkoor - Wij Houden in het Geheel Niet van Mekaar (4:32)
  40. Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Bertram Bierenbroodspot (3:04)
  41. Jan Blaaser, Loeki Knol, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Krabben Waar het Jeukt (2:44)
  42. Jan Blaaser, Loeki Knol, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee, Will van Selst, Henk van Ulsen, Rita Corita en Televisie Kinderkoor - Reizen op een Reus (3:56)
  43. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Schiet in de Lach of Ik Schiet (2:22)
  44. Televisie Kinderkoor - Stiekempjes Spioneren (2:04)
  45. Maélys Morel, Ab Hofstee, Martin Brozius, Loeki Knol, Rob de Nijs, Andrea Domburg en Televisie Kinderkoor - Poppenkast Voor, Poppenkast Na (3:05)
  46. Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Altijd Iets Anders (1:47)
  47. André van den Heuvel, Will van Selst, Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Wie het Laatst Lacht (5:20)
  48. Enny de Leeuwe, Liesbeth Struppert, Mimi Kok, Eva Smith en Ellen Verhey - Trollentrappel (2:15)
  49. Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst en Televisie Kinderkoor - Gejaagd door de Wind (4:38)
  50. Ab Hofstee, Loeki Knol, Martin Brozius, Will van Selst en Televisie Kinderkoor - Wat Eten Wij Vandaag? (3:24)
  51. Will van Selst - Waar Waai Je Heen? (2:20)
  52. Rob de Nijs - Er Gaat Helemaal Niets Boven Jou, Lidwientje Walg (3:23)
  53. Loeki Knol, Rob de Nijs, Will van Selst, Martin Brozius, Ab Hofstee, Margreet Heemskerk en Televisie Kinderkoor - Er Is een Lied Dat Komt en Dat Gaat (3:10)
  54. Rob de Nijs, John Lanting, Martin Brozius, Loeki Knol, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Bovenste Beste Begane Grond (3:38)
  55. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Schrik op Schrik (1:46)
  56. Rob de Nijs, Loeki Knol, John Lanting, Elly van Stekelenburg en Televisie Kinderkoor - Nacht en Ontij (4:19)
  57. Martin Brozius - Aernout Koffij (2:42)
  58. Reinoud Anders - Driemaal Om de Tafel (0:18)
  59. Loeki Knol, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Grote Grutten Wat een Grote Grot Is Dat (2:47)
  60. Televisie Kinderkoor - Bonne Bonne Bonne (3:57)
  61. Barend Stip - Hamelen, Vijf Mijl (2:43)
  62. Rob de Nijs, Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Tijd Vliegt (2:52)
  63. Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Schipper Mag Ik met Je Mee (3:24)
  64. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - De Poedelpoel (2:48)
  65. John Lanting - Ik Ben een Edelman (1:03)
  66. Televisie Kinderkoor - Ure des Gevaars (3:46)
  67. Rob de Nijs, John Lanting, Martin Brozius, Loeki Knol, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Liefje, Liefje Lach (3:35)
  68. Martin Brozius, Ab Hofstee, Loeki Knol, John Lanting en Televisie Kinderkoor - Daar Zit het 'm Niet In (3:29)
  69. Emmy Lopes Dias, Martin Brozius, Ab Hofstee, Loeki Knol, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - De Minnestreel met Wapperig Haar (2:41)
  70. Emmy Lopes Dias, John Lanting, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Dansen Wij Samen de Kuitbroekwals (2:19)
  71. Rob de Nijs en Ab Hofstee - Ongelukkig Verliefd (7:24)
  72. Rob de Nijs en Ab Hofstee - Adel Verplicht (2:31)
  73. Televisie Kinderkoor en Rob de Nijs - Ik Ben een Pop in een Poppenpaleis (4:50)
  74. Rob de Nijs - Luchtkasteel (3:19)
  75. Joop Stokkermans & orkest - De Elvenpoedel (1:30)
  76. Martin Brozius, Rob de Nijs, Loeki Knol en Televisie Kinderkoor - Ik Ben Niet Mooi Geboren (3:55)
  77. Ab Hofstee, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Ik Hoef Geen Hoed (5:30)
  78. Marlies van Alcmaer - De Hertogin op de Draaimolen (2:09)
  79. Wieteke van Dort, Martin Brozius en Hans Otjes - Een Windmolen Draait Als de Wind Waait (2:18)
  80. Televisie Kinderkoor - De Dag Dat Ik Klein Duimpje (2:54)
  81. Andrea Domburg en Rob de Nijs - Hoe de Honger Knaagt (2:10)
  82. Rudi Falkenhagen - Modder Alleen (0:36)
  83. Rob de Nijs, Loeki Knol, Martin Brozius, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Het Geluk Is Gek (2:20)
  84. Leen Jongewaard - Marmer en Steen (0:29)
  85. Martin Brozius - Regen, Regen, Regen (2:45)
  86. Televisie Kinderkoor - Aan Wakker Liggen Heb Je Niets (3:06)
  87. Rob de Nijs, Loeki Knol, Margreet Heemskerk, Will van Selst en Televisie Kinderkoor - Ik Ben een Heel Klein Beetje Moe (4:55)
  88. Ab Hofstee, Martin Brozius en Televisie Kinderkoor - Kaatje, Kaatje, Kaatje (2:24)
  89. Martin Brozius, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Sprookjes Zijn de Wereld Nog Niet Uit (2:59)
  90. Loeki Knol, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee, Will van Selst, Margreet Heemskerk, Jan Hundling en Televisie Kinderkoor - Inpakken en Wegwezen (5:56)
  91. Jules Croiset, Henk van Ulsen, Martin Brozius, Ab Hofstee en Rob de Nijs - Kom Naar Ranonkel en Augustijn (4:24)
  92. Martin Brozius, Ab Hofstee, Loeki Knol, Willem Nijholt, Will van Selst, Margreet Heemskerk en Televisie Kinderkoor - Goed Nieuws (2:11)
  93. Willem Nijholt, Will van Selst, Margreet Heemskerk, Martin Brozius, Loeki Knol, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Wenzela's IJspaleis (4:33)
  94. Rob de Nijs - Langzaam Komt de Tijd (1:48)
  95. Henk van Ulsen - Looie Det (0:18)
  96. Martin Brozius - Pak, Pak, Pak Me Dan (2:21)
  97. Televisie Kinderkoor - Ik Ben Een Kind Uit Een Boek (2:49)
  98. Martin Brozius, Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee en Televisie Kinderkoor - Als Ik Kon Tekenen Wat Ik Wou (5:49)
  99. Rob de Nijs, Ab Hofstee, Loeki Knol, Martin Brozius, Johan Schmitz en Televisie Kinderkoor - Verder Van Huis Ben Ik Nooit Geweest (2:44)
  100. Martin Brozius, Loeki Knol, Ab Hofstee, Rob de Nijs en Televisie Kinderkoor - Wij Zijn de Varkens van het Feest (4:54)
avatar van musician
Vooruit, laat ik meedoen met de 5*****. Jeugdsentiment, ik was 9 - 13 in de periode dat de serie werd uitgezonden, het mag zich niet laten ringeloren door het feit dat je het later nu eenmaal beter wil weten.

Zou ik de liedjes (en het zijn er vele) nu voor het eerst horen, zou ik toch nog steeds willen oordelen dat er sprake is van hoogwaardige luisterliedjes van Nederlandse bodem. Die eigenlijk in z'n soort nooit meer zijn overtroffen. De talenten van Geelen en Stokkermans tot grote hoogte gebracht door de uitvoerenden in een geweldige tijdsgeest.

Want er was begin jaren '70 buitengewoon veel ruimte voor dit soort van verhalen in een sprookjesachtige setting. Veel anders was er ook niet. Maar samen met o.a. Toppop en Floris was dit voor mijn leeftijdsgenoten mooie verplichte kost. Geitenwollensokken TV.

De liedjes maakten tijdens de afleveringen al dusdanig veel indruk dat jaren later, bij de aanschaf van deze box, de meeste nummers een bizar hoge herkenningsgraad hadden. Misschien een beetje idioot, maar het zegt natuurlijk ook wel wat over de kwaliteit van de songs en welke indruk ze hebben achtergelaten. Wat goed is blijft nu eenmaal hangen, ook al was het jaren geleden dat je het voor het laatst had gehoord.

Maar ook de spelers van toen, Rob de Nijs, Loeki Knol en componist Stokkermans, rekenen deze muziek nog steeds tot de beste die ze ooit hebben gemaakt/gezongen. De combinatie zang/acteerwerk gaf er een extra dimensie aan.

De beelden van de serie bleven niet allemaal even goed bewaard en sommigen werden zelfs officieel gewist. De muziek moest worden opgenomen (in een studio) en die bleef allemaal keurig opgenomen (en goed) in een archief. Ik dacht oorspronkelijk dat alles wel in deze box zou zitten, met 100 nummers. Maar in totaal zijn er zelfs 128 nummers opgenomen. Waarom dan niet nog een cd er bij gedaan, vraag ik mij af. Dan was het echt compleet geweest. Maar het smetje is de samenstellers snel vergeven.

Ted Kerkjes
Geweldig album met bijna alle liedjes uit de geweldige serie.

Zoals reeds eerder gezegd zijn de teksten van Harrie Geelen ongeëvenaard. Ook de muziek van Joop Stokkermans is schitterend. Er is in zowel de muziek als de tekst zoveel aandacht gestoken, iets wat je tegenwoordig bij kinderprogramma's haast niet meer tegenkomt.

Wat leuk is aan deze box is dat de liedjes min of meer chronologisch zijn. Zo kun je de verandering in de stijl van de serie gewoon horen. In het begin werd de serie door Nico Hiltrop geregisseerd. Toen werd Lidwientje Walg ook door Ida Bons vertolkt. De decors werden ook door een zekere Mia Schlosser ontworpen, en de decors waren dan ook niet echt sprookjesachtig, met reusachtige, schuimrubberen bloemen. Kijk maar naar de cover van de eerste Hamelen-LP. Vanaf het tweede seizoen werd de serie geregisseerd door Tineke Roeffen. Loeki Knol nam nu de rol van Lidwientje Walg voor haar rekening. De decors werden nu door Herman Coenen en Jan P. Koenraads. Die decors zijn echt schitterend en zeer rijk aan details. En het lijkt of de hele serie toen sprookjesachtiger werd. De serie was eerst ook meer bedoeld als een soort van ''satire'', met verwijzingen naar de toekomst. Neem nou het kijkraam van Machteld de Morsige en het telefoonachtige voorwerp waarmee Ambtenaar Ogterop communiceert. Maar later werd de serie wat 'volwassener', of beter gezegd 'sprookjesachtiger'.
Helaas is de box niet helemaal chronologisch.

Wat ook jammer is, is dat niet alle liedjes in de box opgenomen zijn. Dat had ook niet gekund, want er zijn ook een heleboel liedjes verloren gegaan. Maar ook een heleboel liedjes die bewaard gebleven zijn, zijn niet in deze box te vinden.

Ook spijtig vind ik dat er niet meer instrumentale muziek van Joop Stokkermans in de box opgenomen is. Maar ja, je kunt niet alles hebben . . .

Vijf sterren voor de tekst en vijf sterren voor de muziek.