Find Hope in Darkness - De Schaduw van de Nacht (2014)

Belgiƫ
Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. De Eeuwige Slaap (6:16)
  2. That Night He Was Murdered in the Woods (5:42)
  3. Lost (2:51)
  4. Leaving (8:23)
  5. Aankomst in de Vroege Ochtend (3:19)
avatar van reptile71
Ok, dat was een grapje.

Nevelige landschappen met onheilspellende sferen bedwelmen je. Het aanzicht van een troosteloze wijk in een industriestad neemt alle hoop weg. Al wegzinkend in de grijze dikke massa snak je naar adem, maar tevergeefs. Je verdwijnt in een wereld ver achter die waarin je dacht te leven en zinkt volledige weg, je afvragend of je ooit weer wakker zal worden.

Mooie donkere soundscapes die je even doen wegdromen in een andere wereld.

avatar van Silky & Smooth
Verdomme man, dit is gewoon goed! De muziek voelt aan als een score, het had zo onder een film gepast. Het heeft iets van de Drive-soundtrack. Donker en grimmig, maar ook mysterieus. Er is inderdaad groei te horen t.o.v. je vorige tape. Ik denk dat dit album wat consistenter is, wat meer een geheel. Naast de prachtige, bijna tastbare sfeer vind ik dat een vet pluspunt! Verder vind ik de overgangen erg lekker. Het drukke begin van That Night He Was Murdered in the Woods vind ik wat minder, maar de overgang later in het nummer is weer fijn. Evenals de subtiele toevoeging van geluiden bij Lost (op 1:00 minuut).

Een paar minpuntjes, waar je qua kritiek waarschijnlijk wat meer aan hebt:
Ik ben vrij onbekend met dit subgenre/deze muziekhoek, maar de sfeer die jij hier neerzet is de sfeer waaraan ik direct moet denken bij deze vorm van muziek. Het is muziek die ik verwacht; de regenachtige sfeer, de achtergrondgeluiden (voetstappen, stemmen, vogels), een beetje dat idee. Ik ben er nog niet helemaal over uit of dit een plus- of een minpunt is, maar ik denk dat het verrassingselement wat ontbreekt. Het deel dat mij compleet overhaalt om meer van deze muziek te gaan zoeken. Hetgeen dat het stereotype doorbreekt bij een buitenstaander als ik. Het gekke is dat je vorige album dat juist wel wat had.

Dit neemt verder niet weg dat De Schaduw van de Nacht heerlijk is om naar te luisteren. Ik heb er oprecht van genoten! Ik kan je alleen maar blijven aanmoedigen!

avatar van Vince vega
Ineens op een zomerse avond krijg ik een berichtje op de FB-chat en wel van Glenn dat zijn nieuwe album te beluisteren is. Uit het verleden wist ik wel dat hij zich wat in de electronic/ambient hoek begaf en voor nieuwe muziek uit die hoek ben ik altijd wel te vinden.

Na het album min of meer twee keer gehoord te hebben kan ik wel zeggen dat we hier te maken met een veelbelovende jonge artiest.

In deze categorie muziek, zoals ik het dan maar even noem, balanceer je al snel op dunne scheidslijn tussen sfeervol en saai. Nou dit album mag gerust sfeervol en spannend genoemd worden.

De eerste track doet aan Deaf Center denken en bevalt mij dan ook gelijk het beste. Op track 2 komen ineens hele andere (Burial) invloeden om de hoek kijken en ook dit bevalt mij weer prima. Op track 3 en 5 hoor ik hier en daar wat invloeden van Bvdub a.k.a. Brock van Wey, wat minder spanning, meer gewoon heerlijke relaxte muziek.

Met track 4 kan ik wat minder, de achtergrondgeluiden overheersen en verder is de track iets te lang.

Al met al een geslaagde luistersessie. Als je op zo'n jonge leeftijd al zulke boeiende muziek kan maken dan kan het bijna niet anders dat er nog mooie dingen zullen volgen. Voor nu een 3,5 met kans op meer.

avatar van Eveningguard
Heb m'n luisterbeurt erop zitten. Allereerst complimenten voor het artwork. Past goed bij de muziek.

De opener deed me heel erg denken aan Deafcenter. De sound creëert een zelfde soort monolitische grootsheid, maar dan zonder de fieldrecordings. De wave is erg fraai maar er zit ietwat te weinig variatie in het nummer zelf om zijn lengte waard te zijn. Track twee schoot mij helaas genoeg wat in het verkeerde keelgat. De breakbeats staan in een vreemd contrast met de organische geluiden. Beide lijken niet goed samen te gaan. Ze doen af aan je sound en de sfeer die je probeert te scheppen. Het wordt gelukkig dubbel en dwars goed gemaakt met de derde track. Hoewel de regensample misschien wat cheesy is, is het vooral de outro die mij naar adem deed happen. De track voelt echt af zonder onnodige elementen toe te voegen. Hier laat je je potentie horen. Ga zo door! Zelfde geld voor de afsluiter. Zeer fraai gebruik van samples en een prachtige melodie.

Na je eerste album is het duidelijk hoorbaar dat je stappen neemt. De nummers gaan vloeiend in elkaar over en voelen minder geknutseld aan. De warme geluiden van de laatste twee tracks zijn zeker memorabel. Als ik je een tip mag geven: Focus op beatloze ambient en laat de breakcore varen.

avatar van The Eraser
Linkje: Recensie: Find Hope In Darkness – De Schaduw Van De Nacht (EP) | Belgian Music - belgian-music.net

De piepjonge Gentenaar Glenn Dick bracht vorig jaar zijn veelbelovende debuut Darkness Overwhelms uit. Op dat album combineerde hij met succes elementen van EDM, breakcore, ambient en postrock. Niet elke song was even geslaagd, maar zijn muzikale talent hoorde je duidelijk doorsijpelen. Op De Schaduw Van De Nacht duikt Glenn vooral dieper de ambient in. De beatloze Opener De Eeuwige Slaap zet meteen de toon met zijn duistere, kille en ietwat industriële sfeer. De albumhoes is dan ook een mooie weergave van de beelden die Glenn op ons netvlies tracht te brengen. That Night He Was Murdered In The Woods – er wordt gebruik gemaakt van zowel Nederlandstalige als Engelstalige songtitels – begint met een tegendraads ritme dat je opzadelt met een ongemakkelijk gevoel. De outro die opnieuw bestaat uit kille waves weet de onbehaaglijke sfeer perfect vast te houden en grijpt je zonder genade bij je nekvel.

De drone in Lost is vervolgens bloedmooi en heeft eigenlijk weinig of geen behoefte aan de melodie die er na een minuut overgegoten wordt. De plaat verliest hier zijn minimale karakter wat enigszins jammer is. De aanhoudende regen die je hoort in Leaving is misschien wat te voor de hand liggend, maar voor de rest is dit een wondermooie compositie waarin de ambient weer de overhand neemt. Er gebeurt vanalles en het blijkt een enorm onrustige nacht te zijn, waarbij de insomnia achter elke hoek gluurt. De uitmuntend gekozen field recordings/ samples van pratende mensen doen hun duit in het zakje en verhogen de beklemmende sfeer nog meer. Tijdens afsluiter Aankomst In De Vroege Morgen is de nacht gelukkig weer voorbij. De eerste zonnestralen van de dag en het gefluit van enkele vogels zorgen voor heroplevende hoop. De luchtige en wat gekunstelde beat die er halverwege inkomt had Glenn echter beter achterwege kunnen laten wegens iets te gemakkelijk effectbejag.

De Schaduw Van De Nacht is een meer gefocuste plaat dan zijn voorganger geworden, maar zou toch gebaat geweest zijn bij een nog minimalere aanpak. De progressie is echter duidelijk merkbaar en dat is dan weer veelbelovend.