Dave McGraw & Mandy Fer - Maritime (2014)

Folk

10. Tide Moon Ship Horn
  11. Conspiracy of Ravens
  12. Victoria
avatar van Renoir
Wat een prachtig album! Een van de absolute hoogtepunten in het roots-genre dit jaar. Vind je Angus & Julia Stone goed maar stoor je je aan hun stemmen, dan is dit je album omdat de stemmen van Dave en Mandy natuurlijk klinken en schitterend in balans zijn.

In Carillon kan je horen dat Dave en Mandy iets met Nederland hebben. Overigens: in september en oktober zijn ze in Nederland te bewonderen, o.a. op Take Root in Groningen en Ramblin' Roots in Utrecht. Niet te missen!

avatar van Lura
Dit is inderdaad een heerlijk album, Renoir!

avatar van Fingertippie
Is dit album al te koop, zag het kort geleden pas in de kickstarter staan?

avatar van Lura
Ja, hoor, Fingertippie heb het album al een paar maanden geleden hier gekocht : http://www.luckydice.nl/
Sandra en Luciano regelen ook hun concerten, maar ook van andere artiesten : http://www.ldmbookings.nl/

Lura schreef:

Oke, ik dacht via kickstarter mogelijk er vroeg bij te zijn...

Ik ben vrij nieuw in dit genre, zodoende zoekende......kom wel hele mooie dingen tegen.

avatar van Renoir
Het album is gewoon te koop in de winkel. Ik heb het bij Concerto gehaald, dat de Plato-keten heeft het in elk geval in de schappen staan.

avatar van Fingertippie
Oke, dan wacht ik toch mijn kickstarter maar af. Ga volgende keer eerst maar eens verder google'n

avatar van Lura
Dat is waarschijnlijk dan pas Renoir, want volgens mij was het album in eerste instantie alleen bij Lucky Dice verkrijgbaar.

avatar van Renoir
Nee, nog niet zo lang. Op zaterdag 23 augustus zag ik 'm in de bak met nieuwe releases staan bij Plato Groningen...

Fingertippie schreef:
Oke, ik dacht via kickstarter mogelijk er vroeg bij te zijn...

Niet altijd dus. De kickstarters van Kirsty McGee dachten bijvoorbeeld ook dat ze misschien hun exemplaar eerder zouden krijgen, maar moeten toch gewoon wachten tot 26 oktober. Terwijl ik, als niet kickstarter, wel al over het album beschik . Af en toe een belangstellend mailtje doet soms wonderen en ik heb al haar albums in de kast staan.

zaaf
ik werd elders op de site voor blije eikel uitgemaakt
toch naar dit album toegetrokken en ja inderdaad. ik werd bij het beluisteren een blije eikel.

dit in de zin van gelukzalig luisteren, gevoel van 'waardevolle ontdekking' en gewoon meedeinen op de klanken. mooier dan angus en julia, hier geniet ik echt van.

en natuurlijk trof ik hier vriend lura!

avatar van Renoir
Trek je er niks van aan, zaaf! Mensen die blij worden van muziek kunnen geen eikels zijn!

Ik had dezelfde ervaring als jij toen ik voor het eerst naar Maritime luisterde. Heel fijn daarom dat ze straks op Ramblin' Roots staan (want Take Root paste dit jaar niet in mijn concertschema, helaas). Zie je daar?

zaaf schreef:

en natuurlijk trof ik hier vriend lura!

Vind je het raar, ik ben ook een blije eikel
Trek er je inderdaad niets van aan, zaaf. Ik weet dat je een oprechte en positief ingestelde muziekliefhebber bent. Azijnpissers hebben we hier al genoeg.

zaaf
dank dank! ik ga eens kijken of ik iets met ramblin kan en wil.

avatar van RickGretsch
Ik ben erg benieuwd, ik heb de CD ook via kickstarter besteld. Wel blij dat ik dat gedaan heb want nu staan er in ieder geval handtekeningen op En ik schijn bonustracks te krijgen. Leuke extraatjes toch zo via dat kickstarter en je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

avatar van Fingertippie
CD is binnen ga hem eens beluisteren.

avatar van Noki
Best een aardig album, maar we moeten het niet overdrijven. Overigens hoor ik dan wel weer liever Angus & Julia Stone vanwege hun stemmen, die zijn wat mij betreft spannender. Dit zijn gewoon lekkere luisterliedjes.

avatar van potjandosie
veelal onversneden roots/americana (folk) op het tweede album van dit duo. 6 liedjes van Dave McGraw, 3 van Mandy Fer en 3 die zij samen schreven. beide zijn prima songwriters, waarbij ik een lichte voorkeur heb voor de songs van Dave McGraw en zijn met een warme, aangename stem solo gezongen nummers.

zij wisselen de solo zang af met met fraaie harmoniezang. de instrumentatie is spaarzaam met een bescheiden ritmesectie die in dienst van de liedjes speelt en hun songs worden prachtig ingekleurd met o.a. akoestische gitaren, cello en pedal steel.

"Helicopter", "Carillon", "Morning Song" en "Rain on the Rosemary" van de hand van Dave McGraw zijn prachtige, klein gehouden miniatuurtjes die onmiddellijk blijven hangen.

"Silence" begint ingetogen en werkt langzaam naar een climax toe, een nummer waarop het elektrische gitaarspel van Mandy Fer net niet ontspoort. op het bluesy "How the Sea" en het mid-tempo "Dark Dark Woods" een ander prijsnummer van dit album, klinkt zij een stuk subtieler.

het akoestische "Victoria" is een waardige afsluiter van dit fraaie, rustgevende album.

de opvolger "Off-Grid-Lo-Fi" (2016) dat eveneens in eigen beheer werd uitgebracht en waarop Mandy Fer op een aantal nummers meer ruimte kreeg voor stevig elektrisch gitaarspel spreekt mij om die reden een stuk minder aan. daarna werd het stil rond dit duo.

Album werd geproduceerd door Zach Goheen

"This album was recorded in a beautiful home in a quiet forest on a patient island in northwest Washington over the course of 8 days in the spring of 2014"

Mandy Fer: vocals, electric & acoustic guitars, tambourine
Dave McGraw: vocals, acoustic guitars