Elvis Costello with Burt Bacharach - Painted from Memory (1998)

Alternatieve titel: The New Songs of Bacharach & Costello

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Jazz / Pop
Label: Mercury

1. In the Darkest Place (4:19)
  2. Toledo (4:36)
  3. I Still Have That Other Girl (2:48)
  4. This House Is Empty Now (5:10)
  5. Tears at the Birthday Party (4:38)
  6. Such Unlikely Lovers (3:26)
  7. My Thief (4:21)
  8. The Long Division (4:15)
  9. Painted from Memory (4:14)
  10. The Sweetest Punch (4:11)
  11. What's Her Name Today? (4:11)
  12. God Give Me Strength (6:10)
  13. This House Is Empty Now [Live] * (4:13)
  14. I Still Have That Other Girl [Live] * (3:18)
  15. In the Darkest Place [Live] * (4:40)
  16. Painted from Memory [Live] * (4:26)
  17. What's Her Name Today? [Live] * (4:30)
avatar van Wandelaar
Opmerkelijke samenwerking van de grote Bacharach met de iets kleinere Costello (sorry, maar het is niet anders).
Bacharach is een groot songwriter en samen met Costello komt de gelaagdheid nog beter tot zijn recht. De songs werden samen geschreven, maar ik vind dat Costello's aandeel meer aansluit bij Bacharach dan andersom. Dat moet ook de bedoeling geweest zijn. Een eerbetoon aan de oude meester, een streep zetten onder de heel bijzondere traditie van deze songs: emotioneel overtuigend, met veel gevoel gezongen en opvallend fraai gearrangeerd.

Dit zijn beslist geen slaperige jazzdeuntjes voor rond middernacht. De voordracht komt uit de tenen. De spanning blijft erin van begin tot eind. Een geslaagde samenwerking en ook wel begrijpelijk dat het bij deze ene worp moest blijven. Zoiets herhaal je niet.

Inmiddels alweer 23 jaar oud, dit eenzame monument. En ik vind het mooi.