Front 242 - No Comment (1984)

Belgiƫ
Rock / Electronic
Label: Another Side

1. Commando Mix (9:29)
  2. S.Fr. Nomenklatura 1 & 2 (6:36)
  3. Deceit (3:49)
  4. Lovely Day (5:26)
  5. No Shuffle (3:57)
  6. Special Forces (5:28)
  7. Body to Body * (4:15)
  8. See the Future [Live] * (6:21)
  9. In November [Live] * (2:39)
  10. Special Forces Demo * (4:50)
avatar van freddze
No comment

(geen commentaar, en dat is er blijkbaar ook nog niet)

avatar van freddze
Tja, als het album deze titel meegekregen heeft, waarom zou je hier dan nog berichtjes moeten plaatsen, hé

Ik doe het dan toch maar even, want dit is natuurlijk een voor de ebm liefhebbers niet te versmaden plaat. Koop ze voor te beginnen al voor de wave klassieker 'No Shuffle'. En ook 'Lovely Day' en 'Commando Mix' zijn uiteraard toppers. Ook de andere nummers mogen er gerust wezen, ttz. met uitzondering van 'Deceit' dan, want dat nummer was altijd al een skipnummer voor mij.

De beide 'Nomenklatura's' bv. vind ik ondanks hun repetitief karakter machtige nummers! Weet trouwens iemand wat daar toch altijd herhaald wordt? Ik denk dat het Russisch is en ik zing het in ieder geval altijd mee als esteviëta.. est est est est esteviëta

avatar van Castle
hahah ik moest even nadenken, de hoes zette mij op verkeerde been, was leuk album, No Shuffle en Commando Mix waren indertijd mijn favo. Zal hem weer eens opzetten.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Waarom er hier zo weinig commentaar staat, is mij een ongekend raadsel. Behalve als je de titel van het album letterlijk neemt.
No Comment van Front 242 is namelijk niet alleen een legendarisch album, tevens is het één van de eerste albums binnen een toentertijd nieuw Industrial-subgenre, namelijk Electronic Body Music: een combinatie van dansbare, militante beats gecombineerd met een grimmige sfeer en karakter. No Comment is één van de vroegste albums in deze stijl, die verder ontwikkeld zou worden op latere albums van Front 242. Tevens zouden uiteraard vele anderen in de voetsporen van Front 242 treden, zoals bijvoorbeeld Front Line Assembly, Ministry (albums zoals Twitch) en het vroege werk van Nine Inch Nails (Pretty Hate Machine). Front 242 zélf is weer beïnvloedt door de Duitse formatie DAF (Deutsche Amerikanische Freundschaft), die als de grondlegger beschouwd worden.

Alleen al de opener "Commando Mix" is een uitstekend voorbeeld van hoe Front 242 niet alleen binnen twee jaar tijd qua sound geëvolueerd zijn (zeker t.o.v. het al niet misselijke debuut Geography), maar tevens is het verbazingwekkend hoe vooruitstrevend ze al klinken voor die tijd. En we hebben het wel over 1984. En zelfs anno 2015, ruim 30 jaar later, heeft dit album nog steeds niet aan kracht ingeboet!
Andere klassiekers zoals het energieke "Lovely Day", het messcherpe "Special Forces" en het tweeluik "S. Fr. Nomenklatura" mogen ook zeker niet onvermeld blijven.
De uitgebreide CD-versie bevat ook nog eens een nieuwe versie van "Body to Body", twee exclusieve live-tracks en een demo-versie van "Special Forces".

Front 242 zou hun sound verder expanderen op de opvolgers Official Version en Front by Front die ik persoonlijk zelfs nog beter vind. Maar eerlijk is eerlijk, die zouden hoogstwaarschijnlijk zeker niet zo goed hebben geklonken, als No Comment niet aan de wieg van deze opvolgers had gestaan.
Niet te missen dus!!