Picchio dal Pozzo - Picchio Dal Pozzo (1976)

Italiƫ
Label: Grog

1. Merta (3:17)
  2. Cocomelastico (4:24)
  3. Seppia (10:16)
  4. Bofonchia (0:52)
  5. Napier (7:22)
  6. La Floricoltura Di Tschincinnata (4:23)
  7. La Bolla (4:30)
  8. Off (4:48)
avatar van Barney Rubble
Deze plaat heeft een hoge score bij progarchives. Progrock met veel jazzinvloeden. Het doet denken aan Gong, maar de ritmes zijn iets hoekiger. Met name Seppia vind ik een uitstekende compositie met erg fijne percussiepartijen.

Mssr Renard
Progressive Rock en de subgenres zijn maar rare kaders soms. Picchio Dal Pozzo is een Italiaanse band die progressive (jazz)rock maakt en zou dus voor obsessieve hokjesduwers een RPI-band moeten zijn. RPI staat dan voor Rock Progressivo Italiano. Maar veel RPI-bands (Le Orme, PFM) hebben een meer symfonische aanpak met invloeden uit bijvoorbeeld de Barok (om maar wat te noemen).

Picchio Dal Pozzo maakt een soort jazzy progrock of proggy jazzrock zoals band uit de Canterbury Scene dat deden. Maar Canterbury is stad in het graafschap Kent in het Verenigd Koninkrijk, waar de scene naar vernoemd is. Deze scene bracht bands als Caravan, Soft Machine, Hatfield and the North en Gong voort. Picchio Dal Pozzo is een band die klinkt als Hatfield and the North en Hanry Cow en soms wat als Soft Machine of Gong, wat het qua sound een Canterbury-band maakt, maar dan uit Italië.

We kunnen het ook gewoon een jazzy progband noemen of een proggy jazzband. Maar als Supersister (Nederland) en Cos (België) onder de Canterbury-sound mogen vallen, dan mag Picchio Dal Pozzo dat ook. En in hun al hun wijsheid besloten dat ze op Progarchives dus ook. Aldus; een Italiaanse Canterburyband, om het makkelijk te maken.

Ik duw het gemiddelde wel een beetje omhoog, want ik vind dit echt gewoonweg heerlijk.

avatar van Teunnis
Geweldig album, vol met prog volledig naar mijn smaak. Seppia is wat mij betreft één van de allerbeste prognummers ooit gemaakt.

Thanks billy woods!