Prince - Crystal Ball (1998)

Label: NPG

1. Crystal Ball (10:28)
  2. Dream Factory (3:07)
  3. Acknowledge Me (5:27)
  4. Ripopgodazippa (4:39)
  5. Lovesign [Shock G's Silky Remix] (3:52)
  6. Hide the Bone (5:03)
  7. 2morrow (4:13)
  8. So Dark (5:14)
  9. Movie Star (4:25)
  10. Tell Me How U Wanna B Done (3:15)
  11. Interactive (3:03)
  12. Da Bang (3:19)
  13. Calhoun Square (4:46)
  14. What's My Name (3:03)
  15. Crucial (5:06)
  16. An Honest Man (1:13)
  17. Sexual Suicide (3:39)
  18. Cloreen Bacon Skin (15:37)
  19. Good Love (4:55)
  20. Strays of the World (5:07)
  21. Days of Wild (9:19)
  22. Last Heart (3:01)
  23. Poompoom (4:32)
  24. She Gave Her Angels (3:52)
  25. 18 and Over (5:40)
  26. The Ride (5:13)
  27. Get Loose (3:31)
  28. P. Control [Club Mix] (5:59)
  29. Make Your Mama Happy (4:00)
  30. Goodbye (4:34)
  31. The Truth * (3:34)
  32. Don't Play Me * (2:48)
  33. Circle of Amour * (4:43)
  34. 3rd I * (4:53)
  35. Dionne * (3:13)
  36. Man in a Uniform * (3:07)
  37. Animal Kingdom * (4:01)
  38. The Other Sid of the Pillow * (3:21)
  39. Fascination * (4:55)
  40. One of Your Tears * (3:27)
  41. Comeback * (1:59)
  42. Welcome 2 the Dawn * (3:17)
Pfff wat een werk Lekkere cd's, kostte me toen een rib uit m'n lijf (Fl 160,-)

ben je dan niet een klein beetje afgezet of was die cd altijd al zo duur...ik heb hem ook namelijk maar kan me niet voorstellen dat ik daar ook zoveel voor heb neergelegd

hans vd togt schreef:

Misschien, maar ik kocht 'm in 1998 toen ie uit kwam, zal nu wel goedkoper zijn

Was toen ie net uitkwam inderdaad erg duur, maar ik had het er voor over. Er stonden nl toch een paar nummers op die ik al jaren als bootleg in huis had, maar nu dan eindelijk met een veel betere kwaliteit. Veel avontuurlijke geweldige muziek op deze box, maar ook wel wat mindere dingen. Het titelnummer was jarenlang een van mijn favoriete nummers (mede omdat het nooit officieel was uitgebracht).

Nicci
Deze CD is voor de Prince-liefhebbers. Om de zaak compleet te hebben. Net als de laatste CD van die Hits a/b sides.
Er staat overigens wel geweldige muziek op. 'Sexual Suicide' (wat een ongelovelijke drums!), PoomPoom en What's my name horen bij mijn favouriete prince-nummers.
De derde CD van deze box is een compleet album, die voornamelijk acoustisch is opgenomen. Behalve een paar leuke nummers niet echt de moeite waard.

fastpulseboy
aERodynamIC schreef:

het merendeel had ik ook al in bootlegvorm en was dus ook blij verrast met de goeie kwaliteit opnamen. Alleen van het titelnummer had ik verschillende versies....ook een zonder al die " verkeers" - en andere bijgeluiden. Die vind ik nog steeds een stuk mooier. Jammer dat ze de drukke versie hierop hebben gezet.

EVANSHEWSON
Nicci schreef:

Veel geblaat en weinig wol of nog ;

maak van dit bundeltje platen

1 prima ceedee.

Door het teveel aan kaf en te weinig koren op de molen

krijgt deze van mij 3.5 sterren ! *** 1/2

Pfff, Poompoom alleen al is het kopen van dit album waard.
Het is niet het beste Prince-album, maar swingt en 'funkt' regelmatig de pan uit.
Crystal Ball is een heerlijk nummer, Sexual Suicide, Cloreen Bacon Skin, What's My Name, Get Loose, P. Control, enz enz.

avatar van Twinpeaks
Deze ooit aangeschaft voor flink wat pegels,maar het bleek zeker de moeite waard.Niet alles is top,maar er staan toch een paar heerlijke nummers op.Poompoom en Cloreen Bacon Skin en ook het titelnummer .Ook leuk dat in sommige nummers de basis te horen is van later gereleasde tracks.Prima funk en rock op dit album.

Een solide collectie met veel geniale tracks. De titeltrack moet gewoon één van z'n beste nummers zijn.

Father McKenzie
Uit deze soep met balletjes moet je de beste balletjes uithalen. Want dit is alweer "overkill".
Wat bezielde de kleine toch om zo véél uit te brengen?

Nou ja, het zij zo, elk moet voor zichzelf het kaf hier maar van het koren scheiden, voor elk wat wils, maar less zou toch more kunnen zijn...

Ik haal deze LEKKERE BALLETJES GEHAKT uit de soep;

Chrystal Ball, Ripopgodazippa, Tell Me How You Wanna B Done
(allen uit cd 1)

Interactive, Calhoun Square, Sexual Suicide (uit cd2)

Poompoom, She Gave Her Angels, Get Loose, P. Control (uit 3)

tenslotte uit het acoustisch toegiftje, cd 4:

The Truth, Don't Play Me, 3rd Eye, The Other Side of the Pillow, Fascination, Comeback en Welcome 2 The Dawn.

Dat zijn, als ik me niet misteld heb 17 prima songs.

Vandaar toch mijn 3.5 score.

avatar van lennon
Leuke verzamelbox, maar het gevoel blijft me bekruipen dat hier veel meer van gemaakt had kunnen worden.

Jammer dat de beloofde deel 2 er nooit is gekomen.. maar wie weet.. het kan nog altijd...

Een hele rits nummers die erg wisselend zijn van kwaliteit.
Slechts interessant voor de die-hard Prince fan als je het mij vraagt.

De moeite waard vond ik:

-2morrow
-Da Bang (!)
-Last Heart
-The Ride (klassieker die ook op een best of niet zou misstaan)
-The Truth
-Circle of Amour
-Man in a Uniform
-The Other Side of the Pillow (leren waarderen vanwege de prachtige live versie op One Nite Alone...live)

avatar van dennisversteeg
Ik heb deze ooit aangeschaft via de website van Prince, maanden op moeten wachten..
Deze versie zit in een soort onhandig rond plastic doosje verpakt en het boekje moest je zelf downloaden.
Gelukkig maakte een exclusieve 5e disc dit weer goed met het niet briljante, maar toch redelijk prettige instrumentale Kamasutra album.

De meeste van de tracks op de eerste drie discs zijn zeer de moeite waard, al is de periode van voor 1986/7 bijzonder slecht vertegenwoordigt en zitten er een aantal nogal nutteloze remixen bij.

The Truth is best leuk en laat een wat subtielere kant van Prince zien, al is het jammer dat niet alle nummers hoogvliegers zijn..

avatar van goldnigga
Zo en wat dachten jullie van Cloreen Bacon Skin , echt geweldig nummer maar smaken verschillen gelukkig, zowiezo een hele mooie set dit , den ik natuurlijk wel een prince fan

avatar van rkdev
Tell Me How U Wanna B Done, Interactive, The Ride, She Gave Her Angels, Don't Play Me en Welcome 2 the Dawn vond ik destijds erg mooi. Maar heb dit album al sinds 1998 niet meer gehoord (destijds geleend van 'n vriend van me).

goldnigga schreef:

Ik vind deze track echt véééél te lang en helemaal niet speciaal. Het is wel de enige track van de 1ste 3 discs die ik niet kan smaken. disc 4 heeft wel enkele missers en DIsc 5 is een misser op zich. Maar toch bevat deze collectie minstens 30 zeer goede tracks, vandaar de hoge quotering.

Hm, dit ziet er niet uit als de onuitgebrachte 3-LP uit 1986. En Prince is al zo'n verwarrende artiest.....

tip_of.yourstar
2011 was/is voor mij het jaar dat ik Prince ontdekte en op de valreep van het jaar mag ik Crystal Ball toevoegen aan m'n collectie. Ik heb deze net 'gewonnen' op Ebay en ben er uiteraard erg blij mee. Nu nog even wachten tot ik 'm in huis heb.

Van wat ik van deze box ken zijn Crystal Ball, Sexual Suicide en Cloreen Bacon Skin mijn favorieten, maar ik kijk er nu vooral naar uit om ook de rest van de 4 cd's te ontdekken.

avatar van principal2000
Ik heb deze nu ook voor 40 euro op de kop kunnen tikken (tweedehands, maar in goede staat). Ik heb eigenlijk geen idee of ik hier te veel of te weinig mee heb overgemaakt aan de vorige eigenaar...
Tot nu toe klinkt het in ieder geval helemaal niet verkeerd.

kiriyama
Te veel. Zie hem op marktplaats vaak voor een stuk goedkoper. (20 - 25 euro is daar volgens mij de standaard.)

Maar als jij er verder blij mee bent maakt dat niets uit, toch?

avatar van lennon
Dat ligt er maar net aan welke versie je koopt natuurlijk. Als het de jewelcase uitvoering is dan is het inderdaad wat veel, maar niet belachelijk veel hoor.

avatar van principal2000
Het is de jewelcase. Die heb ik bewust gekozen, vanwege het handelbare formaat. Blijkbaar dus wat veel betaald, maar ik ben er inderdaad wel blij mee en ga ook niet dood van het gemis aan 40 euro.

avatar van goldendream
Prince lijkt me op een vlak een beetje vergelijkbaar met Bruce Springsteen: er is enorm veel materiaal dat niet op reguliere albums verschenen is en dan maar via dergelijke releases bij mondjesmaat vrijgegeven wordt.
Is het Kamasutra-album niet als 5de schijfje in dit pakket verkrijgbaar?

goldendream schreef:
Is het Kamasutra-album niet als 5de schijfje in dit pakket verkrijgbaar?

Yep. Destijds alleen verkrijgbaar als je via 1800 New funk bestelde. Maar dat extra schijfje is echt alleen maar voor de heb, want totaal niet de moeite waard.

avatar van Funky Bookie
Lekkere plaat. Het titelnummer is misschien wel zijn magnum opus en belicht het totale palet van zijn klanten.

avatar van goldendream
Waarom staat deze hier eigenlijk bij de verzamelalbums, terwijl bv. 'Chaos And Disorder' bij de reguliere albums komt?

Dit album lijkt me echt voer voor de fanaten. Voor de gematigde fan, waaronder goldendream, moet het kaf van het koren gescheiden worden. Dat deed ik ook bij 'Emancipation'. Slecht 9 songs overleefden toen de keuring, maar het levert wel een prachtig 45 minuten durend geheel op. Vermoedelijk zal dit pakketje ook de afvalrace ondergaan. Wat overblijft, is klein, maar fijn.

avatar van goldendream
Op deze site, die ik trouwens vaak raadpleeg in de ontdekkingstocht, staat 'The Truth' als een apart album vermeld dat nooit apart verschenen is.
The Truth Prince album, NPG Records - goldiesparade.co.uk

The Truth zat in 1998 als extra disc bij Crystal Ball, maar verscheen op 26 maart 2005 als los digitaal album via de NPG Music Club.

De afbeelding uit jouw link is niet officieel, maar men gebruikt het cassette promo artwork.

Album: The Truth - Prince Vault - princevault.com

avatar van goldendream
'The Truth' vind ik maar matig. Prince akoestisch is niet meteen Prince op zijn best.