Joe Tex - Hold What You've Got (1965)

Soul / R&B
Label: Atlantic

1. You Got What It Takes (2:13)
  2. Tell Me Right Now (2:46)
  3. One Monkey Don't Stop No Show (3:00)
  4. Hold What You've Got (3:06)
  5. I'm Not Going to Work Today (2:09)
  6. Are We Ready (2:35)
  7. You Better Get It (3:25)
  8. Heep See Few Know (2:33)
  9. Fresh Out of Tears (2:17)
  10. You Can Stay (But the Noise Must Go) (2:22)
  11. There Is a Girl (2:27)
  12. Together We Stand (2:03)
avatar van sq
sq
Lizzy89 schreef:
Om de een of andere reden was het eerste nummer dat ik luisterde van dit album Are We Ready

Ja hierzo nog een. Het zal aan de mp3 speler liggen. Ik heb nog wel eens last met de sortering.

Maar ik vind dat juist een erg goed nummer. Ik vermoedde al dat het het openingsnummer niet was want het is nota bene een country-song. En dan hebben we meteen het bijzondere van dit album te pakken. Want het is duidelijk gemaakt in een tijd dat de genres nog minder gescheiden waren dan tegenwoordig (ook Elvis Presley maakte country). Zo vinden we op dit album ook blues (Tell Me Right Now), gospel (Together We Stand ) en I'm Not Going to Work Today , met van die kinderstemmetjes, is zo´n typische representant van de fun-rock ´n roll (niet bepaald een favoriet genre bij mij).

Ik moet zeggen dat het hem opvallend gemakkelijk af gaat met dit brede palet aan muziek. Eigenlijk zitten er geen zwakke stukken tussen en dat geldt ook voor de ballads. Een eigen stijl heeft ie zeker ook wel; teksten spelen een belangrijke rol en zijn sterk en niet geforceerd. Bij Are We ready is het ook schattig gedateerd (Ijzeren gordijn, en ´mensen op de maan´ nog als iets onmogelijks voor de verre toekomst). Maar ook de monologen in One Monkey Don't Stop No Show kunnen na al die jaren nog prima. Hoe vaak is het niet dat gesproken soul of R&R van 30, 40 jaar terug naief of krultenerig overkomt. Hier niet. Joe Tex zou zich ook in de hiphop wel gehandhaafd hebben, denk ik zo.
Al met al een verrassend sterke plaat, en wat mij betreft uit het soul-album van de week-topic een van de beste van vóór 1970.

avatar van Reijersen
De diversiteit is hoog op de het debuut van Tex. Je hoort jazz, je hoort rock&roll, je hoort country en je hoort soul. Vocaal is deze man een absolute topper

You Got What It Takes – fijn gezongen, stem hangt er goed in
Tell Me Right Now – rustig werkje, met goed gevoel