Rufus Thomas - Do the Funky Chicken (1970)

Soul / R&B
Label: Stax

1. Funky Chicken (3:13)
  2. Let the Good Times Roll (3:40)
  3. Sixty Minute Man (7:19)
  4. Lookin' for a Love (3:46)
  5. Bear Cat (Aka Hound Dog) (2:56)
  6. Old McDonald Had a Farm (Part 1) (3:45)
  7. Old McDonald Had a Farm (Part 2) (2:46)
  8. Rufus Rastus Johnson Brown (2:40)
  9. Soul Food (4:31)
  10. Turn Your Damper Down (2:51)
  11. The Preacher and the Bear (3:53)
  12. Funky Way * (2:57)
  13. Funky Mississippi * (2:58)
  14. Itch and Scratch (Part 1) * (3:13)
  15. Boogie Ain't Nuttin' (But Gettin' Down) * (2:55)
avatar van Angelo
Ik ken het huidige soul album van de week al langer, daarom volgt mijn bericht eerder dan gebruikelijk. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn stem op grond van de eerste elf nummers is (ik had nog een goede vinyl-rip op mijn laptop staan van de tracklist van het oorspronkelijke album - vandaar). Do the Funky Chicken is een album in de gebruikelijke, bekende Stax-traditie. Dat betekent dat je op instrumentaal gebied weer een prima plaat voorgeschoteld krijgt die, over de gehele linie, er heel goed op los weet te funken. Het enige probleem is dat Rufus Thomas - naar mijn mening - één van de zwakste vocalisten is die dat label heeft voortgebracht, en dat het songmateriaal bij momenten redelijk Stax-onwaardig is.

Zelfs de positieve sfeer die het album ontzettend typeert, weet het allemaal niet goed of beter te maken. Zijn schorre en praterige stem, in combinatie met de veelal melige teksten, maakt dit voor mijzelf een album die misschien tijdens de eerste twee of drie luisterbeurten wel redelijk goed in het gehoor ligt, maar na verloop van tijd begint het me toch wel wat tegen te staan. De (“zang”)stem van Rufus Thomas is voor mij ook iets te vermoeiend om een heel album te kunnen dragen. Nu wil ik ook weer niet veel te negatief klinken, ik kom immers ook op een voldoende uit, want het album kent zijn geslaagde liedjes. Sixty Minute Man is in al zijn eenvoud bijvoorbeeld best leuk, en ook Lookin’ For a Love, dat dankzij de achtergrondvocalen een ietwat kerkelijke sfeer met zich heeft meegekregen, is gewoonweg een prima nummer. Rufus Rastus Johnson Brown is vooral noemenswaardig vanwege de geweldige retestrakke ritmische sectie, en is daarmee ook één van de beste vondsten die je hier op het album zult aantreffen.

Nummers die mij helemaal niets doen zijn bijvoorbeeld Funky Chicken, Soul Food, en beide opnames van Old McDonald Had a Farm die ik zó knullig vind, dat ik dankbaar ben voor de "skip-knop". De beide versies van het laatstgenoemde nummer vind ik vooral niet mooi ingezongen. De slotsom: wanneer ik ongeveer de helft van de tracklist los beluister, klinkt het toch een stuk leuker, en bovenal aangenamer. Daarom zit er ook zeker een voldoende in. Bovendien is vooral het instrumentale gedeelte ruim in orde.

avatar van kemm
Ik vind Rufus Thomas wel een interessante naam op het Stax-label. Akkoord dat hij niet de beste zanger is of de beste songs maakt, maar hij vervult zijn rol van funny uncle wel met glans! Niemand anders zou wegkomen met Old McDonald op zijn album; voor Rufus is er geen vuiltje aan de lucht en is het allemaal grote lol!

Wat ik fijn vind aan deze plaat is dat hij me ook weet te verrassen, geheel onverwacht (zoals dat wel vaker gaat met verrassingen). Want plots komt daar Sixty Minute Man uit de lucht gevallen, 7 minuten lange grandeur dat het midden houdt tussen funky blues en traditionele tribal chants! Geen idee dat dit ook in Rufus zat, maar aangename kennismaking! Een nummer atypisch voor een label als Stax en een zanger als hem, maar eigenlijk ook op zijn lijf geschreven! Andere nummers als Soul Food en Turn Your Damper Down laten eveneens een kant zien die me wel bevalt en ertoe aanzetten om van een verwachte 3 (zie z'n eerste album) een verdiende 3,5 te maken!

En ik vind de hoes wel baas!

Mb.
Rufus Thomas vind ik een middelmatige zanger en de instrumentatie is nu niet dermate spannend dat dit gecamoufleerd kan worden. Angelo heeft het over ''knullig'' en dat is nu net de associatie die ik heb bij dit album. Do the Funky Chicken is misschien lachen en brullen voor op het platteland, maar ik ben een jongen uit de grote stad en deze beestenboel is duidelijk niet voor mij weggelegd.

avatar van jeroentjuhh
Dit is zeker niet het beste album uit mijn collectie, maar op zijn tijd toch zeker vermakelijk.
Rufus Thomas heeft natuurlijk niet de beste stem van de zangers uit die periode en staat nu ook echt bekend om zijn diepgaande, hartverscheurende teksten. Maar dat hoeft toch ook niet altijd?

Dit is naar mijn mening gewoon een lekker vrolijk, funky album met Sixty Minute Man als positieve uitschieter. Dat vind ik echt een geweldige track.

avatar van FCEstebandido
Ik kende het album al langer, maar dit was een reden om het nog eens enkele keren aandachtiger te beluisteren. Rufus heeft wel meerdere groovy funky nummers en daar houd ik van. Ook zijn stemkleur kan mij wel bekoren. Alleen vind ik het gekakel en gekir soms irritant. Af en toe klinkt het wat bluesy en dat vind ik prima. Op dit album is geen nummer terug te vinden van het kaliber "Funkiest man alive" wat mijn lievelingsnummer is van Rufus. Nummers als "Sixty minute man", "Funky way" en "Boogie Ain't Nuttin'" kunnen mij zeker bekoren.

avatar van principal2000
De naam Rufus Thomas deed mij in eerste instantie wat huiveren. De voor mij bekendste nummers van hem (Do The Funky Chicken en Walking The Dog) vind ik eigenlijk best wel vervelend. Geheel toevallig heb ik wat meer over zijn achtergrond gelezen net voor ik het album opzette. Zijn historie als minstrel bij The Rabbit's Foot Company is uitermate goed terug te horen in zijn muziek. Het nadoen van dieren en andere grappen en grollen zorgden voor brood op de plank in het begin van de vorige eeuw. Was het nu vernederend of juist cynisch om te performen met een blackface? Werd de witte slavendrijver nu verdekt belachelijk gemaakt of waren het alleen de zwarten die het te verduren kregen in de grappen? Nog voor alle blackploitation, was dit (een van) de eerste vorm van entertainment compleet in handen van "colored people". Wat dat betreft heeft deze man zeer veel meegemaakt en is het niet alleen simpel plattelandsvermaak, maar ook keiharde discriminatie en onrecht waar Rufus zijn entertainment-skills aan te danken heeft. Maar wat voor waardering geef ik dan aan dit specifieke album?

Ik stoor me niet zozeer aan zijn mindere zangkunsten. Ook al schreeuwt hij in mijn ogen meer dan dat hij echt zingt. Het past allemaal wel aardig bij de muzikale ondersteuning en uiteraard heeft hij wel enig zangtalent (meer dan ik in ieder geval). Ik moet zeggen dat ik het album als geheel nog best wel aardig vind. Het gaat in ieder geval niet teveel richting het vaudeville met een hele boerderij aan dieren die continu op de achtergrond te horen zijn. Wel blijft het puur entertainment en dus luchtige, vrolijke soul.

Ik kan me goed voorstellen dat Jeroentjuhh dit puur als vermakelijk album ziet. In die zin valt Rufus toch terug op zijn tijd bij de minstrels. Misschien had hij voor wat meer dubbele bodems kunnen zorgen, want iets zegt me dat deze man meer in zijn mars had dan "goedkoop" entertainment.

avatar van spinout
Lekkere funkplaat, ondanks 2 X Old MacDonald. Ik vind z'n stem wel goed. Hij was al 51 jaar oud op het moment van de opnamen.

avatar van Reijersen
De grote lolbroek van Stax brengt weer eens plaat uit vol met lol. En blij wordt je er zeker van.

Do the Funky Chicken – fijne positieve energie en wat gekkigheid
Let the Good Times Roll – bekend nummer, aardige cover
Sixty Minute Man – skatten op soul
Lookin’ for a Love – even de voetjes los
Bear Cat – zijn versie van de oHoHHoHound Dog
Old McDonald Had a Farm, pt 1 – uitgestrekt langzame start
Old McDonald Had a Farm, pt 2 – funky verder
Rufus Rastus Johnson Brown – klein funky feestje
Soul Food – hij vertelt een verhaaltje.
Turn Your Damper Down – wat meer soul in de stem
The Preacher and The Bear – stampt lekker het album uit.