Kodaline - Coming Up for Air (2015)

Ierland

6. Coming Alive (4:16)
  7. Lost (3:35)
  8. Ready (3:53)
  9. Better (3:34)
  10. Everything Works Out in the End (3:37)
  11. Play the Game (3:54)
  12. Love Will Set You Free (4:22)
avatar van IntoMusic
Door mede-MuME bewoner getipt op hun nieuwe album. Zeer benieuwd en fingers crossed dat dit ook zo'n episch document wordt. Hun debut staat muurvast in mijn Top 10...

Hun debuut was nog niet uit en ik keek toen erg uit naar hun optreden in Rotown. Was wel aardig maar het viel me ook ietwat tegen. Dat debuut liet toen nog lang op zich wachten en eenmaal uitgebracht deed het toch niet waar ik op hoopte dat het zou doen.
Nu al een vergeten bandje voor mij maar wie weet brengt deze daar weer wat verandering in. Erop of eronder voor Kodaline wat mij betreft.

avatar van Premonition
Honest klinkt op zich best aardig, dus ik heb hou goede hoop

avatar van coldwarkids
Terecht dat dit bandje niks gedaan heeft!

avatar van IntoMusic
Want waarom is het volgens jou terecht? Misgunning? Iemand pijn gedaan?
Altijd leuk die opmerkingen zonder onderbouwing waar andere MuMe-bezoekers ook iets aan hebben

Single Honest is toch een iets andere sound dan op hun debut. Soms wat trekjes van Coldplay, dus hoop niet dat het té commercieel...

avatar van Matthijs72
Honest is echt een heel mooi nummer. Inderdaad wel erg 3fm-fähig met veel grote Coldplay-gebaren en de Kensington-ohoho-koortjes, maar ik vind het toch prachtig.

avatar van coldwarkids
Autopilot is een mooi nummertje!

Toen ik Kodaline in Rotown zou gaan zien was dat iets om naar uit te kijken. Er was iets gaande rondom deze band. Er was nog geen album afgeleverd, dat liet nog even op zich wachten, en het werd dan ook een kort maar krachtig concert. Toen eenmaal het debuut uitkwam was de band alweer wat naar de achtergrond verdwenen bij mij en eerlijk gezegd viel het me toch wat tegen allemaal. Te netjes binnen de lijntjes en te veel Coldplay, Snow Patrol en consorten.

Die invloeden zijn er nog steeds, maar de nummers op dit album vind ik een slag minder dan op het debuut en de manier van zingen begint me zelfs wat tegen te staan (en dan zijn 16 nummers van de deluxe versie best veel).
Oeh's en aah's, uitwaaiende gitaartjes, koortjes, gekwelde zang.... waar kennen we het ook al weer van?!
Stonden er op het debuut toch nog wat sterke songs die vooral afkomstig waren van de eerste EP's daar hoor ik ze op dit album niet echt. Te veel een brei: kunnen ze nog proberen om op te vallen met een nummer als Human Again (mannen waarom U2 willen imiteren?!) maar het wil me nu echt niet meer pakken.
Slecht? Nee. Boeiend? Absoluut niet.

Voor mij typisch zo'n band dat 1 album wel leuk bleek, maar waar ik het verder wel bij geloof nu ik het vervolg ken. Er zijn er meerdere geweest hiervoor waar dat gebeurde en er zullen er ongetwijfeld meer volgen.
Ik ga dan toch liever voor wat meer puur of eigenzinnigers. De herinnering aan Rotown is eerlijk gezegd ook al weer aardig vervaagd. Dat zegt misschien genoeg.

Jammer.... een krappe voldoende dan.

avatar van IntoMusic
Uhmmm ga voor een groot gedeelte mee met Eric en dat is een behoorlijke domper. Ik had er echt veel meer van verwacht... Hun eerste album draai ik nog steeds zeer regelmatig en dat zegt veel over het neerzetten van een ijzersterke debut. Daarop beginnen zij met vier retegave songs, waarna het album je eigenlijk al in zijn greep heeft. Elke song haakt in op de ander of is in dezelfde lijn der verwachting.

Dit album is juist een samenraapsel van allerlei soorten stijlen, waarin het Coldplay-achtige radio-poppy sound de overhand neemt (radiozenders zullen ervan smullen ). De eerste twee zijn daar een voorbeeld van: geen bijzondere zang, tekst of sound... Autopilot is in de richting van hun debut, maar niet meer dan dat.
Vervolgens begint het fladderen en ben ik regelmatig geneigd om verder te skippen. Bijvoorbeeld bij Lost waarop het lijkt alsof Stephen continu adem tekort komt. Overigens is uitgerekend het laatste nummer Love Will Set You Free eentje die makkelijk op het eerste album had kunnen staan.

Ik houd het er maar op dat ik deze nog vaker moet beluisteren in de hoop dat het meevalt. Voldoende krijgt het wel, want het is absoluut niet slecht. T.o.v. de 5-sterren debut zal deze daar echter niet in de buurt komen

avatar van IntoMusic
Ik luister zojuist de bonustracks... Stuk voor stuk puike songs! Steekt dus een beetje af van de reguliere tracks.

IntoMusic schreef:
waarop het lijkt alsof Stephen continu adem tekort komt.

Viel mij ook op. Het kost hem allemaal enorme moeite lijkt het wel.

avatar van WesselJoosten
Inderdaad een tegenvallende tweede plaat. Maar de bonustracks War en Moving On zijn inderdaad zeker de moeite waard. Jammer

avatar van hidalgo
ik vind het een leuke cd en een vergelijking met coldplay vind ik te ver gaan daar lijkt alles
op elkaar van .Daarom geef ik ze 3.5 ster er staan toch een paar leuke nummertjes
op van de 16 tracks dat is toch waar voor je geld

avatar van Edamboy
Ik heb het album beluisterd. Veel platgetreden paden die betreden worden (o.a. Coldplay). Gemiste kans.
aERodynamIC schreef:

hidalgo schreef:
een vergelijking met coldplay vind ik te ver gaan daar lijkt alles
op elkaar van

Daar waren zij op het debuut al niet vies van maar het lijkt nu nog erger en laten we eerlijk zijn: op dit album van Kodaline lijkt toch ook alles op elkaar?

Ik vind het een sympathiek bandje, live ook, maar hier gaan ze het bij mij niet mee redden helaas.

avatar van hidalgo
nou @eric bij meeste groepen lijkt het toch veel op elkaar
weet voorbeelden genoeg zo werkt het in de popmuziek
en ze verdienen er genoeg mee

Sympathieke popplaat, weer anders dan het debuut. De liedjes luisteren liggen fijn in gehoor en zijn erg radiovriendelijk. Nummers als 'Ready, Honest, Human Again, Play te Game' zijn voor mij de uitschieters.

'Coming Alive' lijkt gejat van 'Hurts like Heaven' van Coldplay. Verder hoor ik meer Coldplay-invloeden. Geïnspireerd zijn door een andere band is niet erg, maar jatten is toch wel wat anders.

De zanger zingt trouwens in mijn ogen trouwens wel erg hijgerig, alsof hij na het zingen van een liedje aan de beademing moet.
Daarom 3,5*