Chino XL - Here to Save You All (1996)

Label: American

1. Here to Save You All (0:58)
  2. Deliver (3:29)
  3. No Complex (4:40)
  4. Partner to Swing (4:15)
  5. It's All Bad (5:01)
  6. Freestyle Rhymes (4:14)
  7. Riiiot! (4:43)

met Ras Kass

8. Waiting to Exhale (3:26)

met Gravitation

9. What Am I? (4:58)
  10. Feelin' Evil Again (3:32)
  11. Thousands (4:11)
  12. Kreep (5:23)
  13. Many Different Ways (5:09)
  14. The Shabba-Doo Conspiracy (4:41)

met Kool Keith

15. Ghetto Vampire (4:49)
  16. Rise (5:31)
  17. [Bonus Track] (1:33)
avatar van Kill_illuminati
Chino XL - Here to save you all

Dit is een album dat door al sinds de release een beetje in vergetelheid raakte. Onnodig want dit is terecht een Hiphop hidden-gem vol met zinnen die het woord intelligent ontstijgen. De rapper is Chino XL, een halfbloed rapper New Jersey of hoe hij zichzelf noemt een the yellow nigga hij is een rapper dat zijn naam waar maakt, zowel fysiek als tekstueel.

Kern

Dit album voelt een beetje als Soul on Ice aan hoewel het allemaal net iets minder duister is. Dit is niet zo raar aangezien dezelfde producer achter de knoppen zit. In 1996 waren geen verdere rappers die tekstueel beter waren dan Chino XL en Ras Kass. Dit wordt bewezen op het nummer Riiiot! waarop deze twee rappers ten tijden van hun tekstuele prime je een hartstilstand bezorgen door hun innovatieve punchlines. Dat de rappers elkaar goed aanvoelen is te horen. Buiten dat komt er geen celebrity er zonder kleuren scheuren af, ironisch genoeg Chino zelf ook niet. Chino XL is een rapper van vele markten en veel kwaliteiten, alhoewel dit allemaal wordt gedreven door een een steeds agressieve delivery. Zijn stem klinkt zuiver en daarbij is hij goed te verstaan hoewel je zijn stem wel moet waarderen. Buiten all het tekstueel geweld wordt het ook erg persoonlijk zo vertelt Chino je over zijn confessies uit zijn jeugdleven. Chino XL is een halfbloed en zijn negatieve ervaringen daarmee worden op het biografische Who Am I? beschreven. Zo verteld hij hoe hij werd gediscrimineerd die verschillende etnische groepen vanwege zijn dubble afkomst. In het verhaal wordt beschreven hoe hij werd afgestoten door blanken, latijns-amerikaanse en afro-amerikaanse mensen. Ten slotte waarschuwt hij mensen ook dat hij niet als Mulat wil worden bestempelt.
Op het nummer I'm Bad wordt een verhaal verteld over iemand die zijn weg maakt naar faam maar waarvan tijden het bereiken van dit doel zijn baby overlijd in. Hoewel dit verhaal in eerste persoons perspectief wordt vertelt is het niet duidelijk of dit om een persoonlijke ervaring gaat. Tussen al de persoonlijke en battle nummers bevind zich er ook een leuk concept nummer namelijk Ghetto vampire de titel verraad al het onderwerp. Chino verplaats zich in de huid van een vampier om het not interrasanter te maken wordt er hier drie keer verandert van aardig fraaie beats wat dan voor een aangename verrassing zorgt. Tekstueel is het zeker geen katte pis dat neem als voorbeel deze zin Untamable blood-luster plus the high school yearbook photos
that I took in eighty-nine, show no sign of a face of mine
uit de derde vers. Chino XL valt tekstueel eigenlijk nooit in herhaling aangezien zijn vocabularia erg breed lijkt te zijn. Chino gaat van heel persoonlijk naar scherp uit de hoek binnen een tel. Doordat er een veel nummers op dit album staan zullen er veel mensen rond het eind vaak afhaken. Jammer want dit album heeft een constant niveau met enkele sterk gastbijdrages waarvan Kool Keith toch wel voor een memorabele bijdrage zorgt op The Shabba-Doo Conspirancy. Een overbodig nummer is de skit Hidden Track wat een keertje gehoord te hebben ook wel meer dan genoeg is. Een laatste puntje van kritiek is niet op Chino zelf maar op de producties die toch op bepaalde momenten toch een beetje matig zoals op het nummer Kreep waarvan de single van een betere productie is voorzien.

Slot

Here to save all is gewoon een zo’n album dat elke zelf respecterende minstens keer moet gehoord hebben. Dat Chino Xl wordt beschouwt als zwakke rapper ( mede door Hit ‘Em Up )zegt meer over de persoon die dat zegt dan over Chino zelf. Dat de rapper ligt oke maar de kwaliteiten zijn hier zeker te vinden. Houd je van een goede battle rapper die op verschillende raak vlakken je weet te boeien door zowel persoonlijk als bruut te rappen dan is dit album zeker aan te raden. Anders is dit album gewoon goed te versmaden. 4,5 sterren - 2 Juni 2009

avatar van Elohim
Kill_illuminati schreef:

Het is een code om zo black-on-black crime en specifieker het vermoorden van onschuldigen te voorkomen. De Thug Life-code werd in '92 ondertekent door bendeleiders.
Goh, daar is weinig waarde aan gehecht dan.

Toch, als ik Deadly Combinaton van The Big Picture van Big L beluister... (tsja, het moet weer van een feature komen, zoals ik eerder zei: ken niet erg veel van Pac, hij staat me gewoon niet erg aan). Hier de lyrics van die track (even opgezocht):

Follow me tell me if you feel me
I think niggaz is tryin to kill me
Picturin pistols, spittin hollow points til they drill me
Keepin it real, and even if I do conceal
My criminal thoughts, preoccupied with keepin steel
See niggaz is false, sittin in court, turned snitches
That used to be real, but now they petrified bitches
I'm tryin to be strong, they sendin armies out to bomb me
Listen to Ron, the only DJ that can calm me
Constantly armed, my firepower keep me warm
I'm trapped in the storm, and fuck the world til I'm gone
Bitches be warned - word is bonb, you'll get torn
I'm bustin on Guiliani, he rubbin my niggaz wrong
And then it's on, before I leave picture me
I'm spittin at punk bitches and hustlin to be free
Watch me set it, niggaz don't want it, you can get it
Bet it make these jealous niggaz mad I said it
This +Thug Life+ nigga, we don't cater to you hoes
Fuck with me, have a hundred motherfuckers at yo' do',
With fo'-fo's.. hahahahaha, yeah nigga!
+Thug Life+!

Sorry hoor, maar ik kan geen non-criminele (non black-on-black crime) metafoor verzinnen bij deze tekst. Hij praat over niggaz die hem dood willen hebben, waarna hij zegt dat deze Thug Life-nigga voor die ander zijn deur zal staan met honderd motherfuckers met geweren (mijn kennis ervan is niet erg groot, fo-fo's zijn geweren dacht ik altijd).

avatar van DarkoMarco
Nadat ik Chino XL voor de eerste keer op de 'This or That' album hoorde, was ik al meteen verkocht! Ik ging meteen zijn eerste album uitchecken.

Hou je vast want Chino komt een album wat nog gets weirder than incest

Chino is een sterke rapper met een hele aparte rap stijl. gecompliceerd en snel. Hij rapt heel enthousiast en speelt met worden. Het valt mij op dat wanneer hij rapt hij in de tussen tijd van een kort stukje, het omzet naar een een zingende toon.
Chino verteld op het album vaak over zijn dubbele afkomst. Zo is zijn vader Puerto Rican en moeder Afro Amerikaans. Hij verteld dat hij hierdoor vaak gediscrimineerd word. Hij noemt zichzelf ook
''The Yellow Nigga''

Het album is aan de sterke kant, nummer zakken niet echt af.
Zo zijn er uitschieters als:

- Deliver
- No Complex (heel vaak geluisterd)
- It's All Bad (Magische beat, ongelofelijk zeer onderschat)
- Kreep
- Riiot!
- Partner to Swing

De rest van de nummer zijn ook van hoge kwaliteit te noemen.
De beats zijn heel wisselvallig en Chino zelf is heel verrassend.

Op een gegeven moment had ik de CD ge-ript en er stonden allemaal nummers zonder tekst op, na verloop van tijd zag ik het laatste verborgentrack 'My Hero'

- Het nummer Creep van de videoclip klinkt beter en anders dan die van het album!?!