Heavens Gate - Planet E. (1996)

Duitsland
Rock / Metal
Label: Steamhammer

1. Terminated World (3:59)
  2. Planet Earth (5:00)
  3. Back from the Dawn (6:10)
  4. On the Edge (3:31)
  5. The Children Play (4:44)
  6. Rebel Yell (3:49)
  7. Black Religion (6:59)
  8. Animal (4:25)
  9. Noah's Dream (10:06)
  10. This Town Ain't Big Enough for Both of Us (3:09)
  11. The Sentinel * (5:01)
avatar van BlauweVla
Dit is een apart happy-metal album! Het is duidelijk door bandlid Sascha Paeth geproduceerd: hard en droog.
Wel leuk dat er in de jaren 90 allerlei verschillend klinkende producties waren, tegenwoordig klinkt bijna alles hetzelfde op dat gebied...
"planet e." bevat een paar hele fijne rocknummers. Hoe beter kun je een album openen als met "Terminated World", met dat meezing refrein? Het titelnummer (na een wat melig intro) rockt daar goed op voort. "Back from the Dawn" heeft Harem Scarem achtig gitaarwerk, tenminste daar link ik het aan. Mooie midtempo rocker, waarop na de eerste twee Helloween achtige stampers, te horen is dat Heavens Gate voor veel meer markten thuis is. Want na het speedy "On the Edge" wordt het nog veel bonter! De ballad "The Children Play" vind ik door de zang niet heel goed. "Rebel Yell" en de Dalbello cover "Animal" zijn spannend gebrachte, stevige poprockers. Het epische "Black Religion" (met Oosterse melodieën) past weer wat beter bij de eerste nummers van de CD. "Noah's Dream" is een te lange trip, zoals Helloween dat ook had op hun "Keeper" platen. Wel grappig het stukje "The Animals Went in Two by Two" dat erin voorkomt. Nog een cover is "This Town Ain't Big Enough for Both of Us", maar ook die is heel goed gedaan. De Priest cover "The Sentinel" staat niet op mijn CD, en dat vind ik helemaal niet erg. Veel te voor de hand liggende keuze, ik vind de versie van Heavens Gate weinig bijzonder toen ik het hoorde.
Heavens Gate maakte hierna nog een album en toen was het klaar. Terwijl een stroming genaamd power metal net op gang kwam. Tja Sascha Paeth heeft wel Rhapsody met veel succes geproduceerd