Cannibal Ox - Blade of the Ronin (2015)

Label: iHipHop

1. Cipher Unknown [Intro] (1:59)
  2. Opposite of Desolate (3:32)

met Double A.B.

3. Psalm 82 (3:24)
  4. The Power Cosmiq (4:54)

met Kenyattah Black

5. Blade: The Art of Ox (4:35)

met Artifacts en U-God

6. Pressure of Survival [Skit] (0:23)
  7. Carnivorous (4:30)

met Elzhi

8. Thunder in July (4:34)

met Space, Swave Sevah en Elohem Star

9. Water (3:59)
  10. The Horizon [Interlude] (1:42)
  11. Harlem Knights (3:36)
  12. Sabertooth (4:49)

met Irealz en Bill Cosmiq

13. Iron Rose (4:02)

met MF Doom

14. Solar System (Cosmos) (0:47)
  15. The Fire Rises (3:17)
  16. Gotham (Ox City) (4:34)
  17. Unison [Skit] (0:24)
  18. Vision (3:43)

met The Quantum

19. Salvation (3:18)
avatar van Slowgaze
Shit wordt dolletjes.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
De gevreesde tweede, 14 jaar na het legendarische The Cold Vein. Sowieso iets om reikhalzend naar uit te kijken, maar ondertussen hou ik mijn hart vast. Ik bedoel: als dit niet helemaal geweldig is, als dit niet in de buurt komt van hun mind-bogglin', spine-tinglin' en planet-swallowin' debuutplaat, is het sowieso een mislukking.

avatar van Harderwiek
Als ik het goed heb onthouden, staan hier geen producties van El-P op, toch? Dan hou ik sowieso mijn hart vast, zijn beats pasten precies bij de geweldige raps van dit duo...

avatar van Slowgaze
Haha gekkies, je kunt je hart pas vasthouden als dat zich buiten je lichaam bevindt.

avatar van MJ_DA_MAN
Geen El-P, idd. Mensen die The Cold Vein helemaal geweldig vinden moeten zichzelf dus niet voor de gek gaan houden en een klassieker verwachten (althans, dat is mijn advies). Voor mij is het overigens een voordeel dat El-P niks produceert.

avatar van René.
EINDELIJK

DIT WORDT EEN KLASSIEKER!

avatar van René.
Wel jammer dat er 2 nummers opstaan die al op de EP stonden trouwens.

avatar van MJ_DA_MAN
Het album wordt waarschijnlijk geheel geproduceerd door Bill Cosmiq, die ik verder ook niet ken volgens mij. Hij produceerde de vorige EP ook.

sxesven
Nice, zin in!

avatar van niels94
Dit staat alweer zowat een maand op de site en dan zie ik het nu pas..

Nou goed, uiteraard ben ik gigantisch benieuwd - deze gasten maakten het beste hiphopalbum ooit, naar mijn mening. Maar, het is al gezegd, dat deden ze met El-P. Te oordelen naar de nummers die al op de EP stonden gaat dit dus in de diepe schaduw van het debuut staan.. Maar ik denk dat het wel het luisteren waard wordt. Ik ben zeer benieuwd!

EDIT: Wat is DOOM toch een geweldig fantastische rapper En ik moet zeggen dat die Bill Cosmiq het wel kan kan, hoor. Ook op Harlem Knights: wat een beat! En Vast Aire klapt dat nummer helemaal kapot, prachtig. Ik moet toegeven dat ik hier nu toch wel heel benieuwd naar ben.

avatar van MJ_DA_MAN
Blade: Art of Ox. Produced by Black Milk.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Kanonnen. Wat een track.

avatar van niels94
Als deze tracks representatief zijn voor het niveau wordt dit het album van het jaar. Verdomme zeg, wat een nummers allemaal.

Tyn
Slowgaze schreef:

Tenzij je je hand in je lichaam steekt natuurlijk..

Maar eh dit album wil ik wel horen. Ben benieuwd wie de beats heeft geproduceerd.

Hmm een track van Black Milk. en verder Bill Cosmiq die de rest heeft geproduceerd?

Cannibal Ox Blade Of The Ronin Details - Stereogum

Harlem knights klinkt erg goed.

avatar van niels94
Bill Cosmiq is de man die zich met dit album op de kaart gaat zetten, ja. Gezien zijn duidelijke talent op zich een goed idee: dit zal de man vermoedelijk tot het uiterste drijven om het beste uit zichzelf te halen, meer dan als je een gerenommeerde producer vraagt, aangezien hij zich nog moet bewijzen en dat dan mag doen op de opvolger van een ijskoude (letterlijk) klassieker. Dat blijkt wel uit tracks als Harlem Knight (wat echt de klapper van het jaar tot nu toe blijft).

avatar van Harderwiek

Ja hoor, ze kunnen het nog. Ben nu op de helft, maar wat een ongelofelijk sterk album tot nu toe, zeg! Just wow!

avatar van Delars
Lekker heur

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het wel meevallen. Het niveau is hetzelfde gebleven, wat op zich al een prestatie is, maar het rappen van beide heren trekt mij nog steeds niet aan. Productioneel klinkt het anders, frisser, dan Cold Vein, maar Bil Cosmiq doet niet onder voor El-P.

avatar van niels94
Bill Cosmiq doet het inderdaad fantastisch. Net als El-P zet hij een heel eigen sfeer en typische stijl neer, die in zijn geval hevig steunt op synthesizers. Nou vind ik The Cold Vein het bestgeproduceerde hiphopalbum ooit, dus beter vind ik dit niet, maar Vast Aire en Vordul Mega hebben de juiste man aan de haak geslagen om deze godsonmogelijke tweede toch te kunnen laten slagen.

Een erg sterk album is het resultaat. Hier en daar hoor ik een refreintje dat me minder ligt, helaas, maar de raps zijn weer enorm raak, ook van de meeste gastartiesten, en de beats zijn zoals gezegd bijzonder sterk. Echte missers heb ik nog niet kunnen ontwaren. Ik ben blij.

avatar van judgepaddy
Klinkt goed!

avatar van freitzen
Altijd leuk, een tweede album veertien jaar na het eerste uitbrengen. Zo op het eerste gehoor liggen de beats me iets beter dan op het soms toch wat te kille The Cold Vein, maar waar beide rappers daar een even hoog niveau behaalden vind ik hier Vordul Mega duidelijk de mindere. Zijn manier van rappen klinkt minder geïnteresseerd dan eerst, op Water bijvoorbeeld vind ik hem echt te monotoon. Lange zit ook, 19 nummers. Maar al met al belooft dit toch veel moois te zijn.

avatar van thgryda
De eerste cannibal ox deed me weinig. De MC's waren erg sterk en ook de producties door EL-P waren goed uitgewerkt, maar de sound lag me niet... Ik heb het album zeker een keer of 10 in zijn geheel beluisterd, omdat je soms wat moeite moet doen eer het kwartje valt (zie o.a. Madvillainy of Good Kid Mad City) maar ik kom niet verder dan "heel leuk album maar het kan me niet genoeg boeien om het album grijs te draaien" met een bijhorende 3.5.

Wat ik gehoord heb van leaks, lijkt dit album me een stuk beter te liggen maar ik ga nog wachten op een betere rip om het album in zijn geheel te checken.

avatar van Elohim
Wat kijk ik hier naar uit! Die tracks met Black Milk en MF DOOM klonken al heerlijk!

Edit: Luister ernaar, en het komt niet dicht bij The Cold Vein. Het was de dichotomie in de instrumentatie en vocalen die The Cold Vein de klassieker maakte die het is in mijn ogen. Toch neig ik naar een stevige 4,0. Instrumentatie is verrassend hard met 90s-geïnspireerde drums, met genoeg experimentatie om toch vaak vers te klinken.
Het zijn vaak de gastartiesten die de kwaliteit al helemaal naar beneden halen. De enige verse die me echt heeft vermaakt buiten die van CanOx, is die van DOOM.

avatar van Benjaminjow
Toeval bestaat niet...

Drie weken geleden (dankzij Musicmeter!) begonnen met The Cold Vein. Weergaloos goed album. En ik maar balen dat er geen ander officieel album te vinden was van het duo. Voila.. Hier is hij dan.
Recensie volgt uiteraard nog (jullie kunnen niet wachten he).

avatar van He$$el_01

Ik vind juist dat de gastartiesten het prima doen. Heb het album dan wel nog niet heel aandachtig beluisterd, maar ik heb me zeker niet geirriteerd aan de gastartiesten oid. Ik ga me zo nog maar even wat meer verdiepen in dit album, maar tot nu toe klinkt het verre van slecht.

avatar van Elohim
He$$el_01, ik zelf ook niet, moet ik eerlijk zeggen. Misschien is het alleen mijn eigen enthousiasme dat ik denk "niet alwéér een gastverse..."