PHOS - Never Obsolete (2015)

Electronic / Soul
Label: Rough Trade

1. Never Obsolete (3:36)
  2. Fall Out (4:33)
  3. Three Words (4:01)
  4. Beaming Light (3:17)
  5. Waves (3:55)
  6. Passing the Green (4:21)
  7. Spin the Wheel (3:57)
  8. Don't Double Your Trouble (3:22)
  9. Two Way Street (3:39)
  10. Leaves (4:45)
avatar van Norrage
Heel goed.

---
PHOS is Eveline Vroonland, die vorig jaar als 3FM Serious Talent te boek stond. Op ingenieuze wijze reeg ze met een loop-station haar eigen stem en eigenzinnige beats aan elkaar en creëerde ze een spectaculair en spannend geluid op haar debuut-EP. Nu heeft ze op Noorderslag haar nieuwe naam én band én meteen ook debuutalbum gepresenteerd, en die is mooi!

Wat meteen opvalt aan Never Obsolete is dat de dreunende beats de speaker uitknallen. Veel minder van die zorgvuldig opgebouwde liedjes van vorig jaar, maar een veel voller geluid. Vroonland wordt nu namelijk ondersteund door een volledige band, welke een absolute toevoeging is en haar precies die extra bite geeft die ze nodig had. Ergens is het jammer dat ze niet meer zo knap alles aan elkaar samplet, maar tegelijkertijd straalt de plaat daardoor een wat meer volwassen vibe uit. Vroonland haar stem klinkt kraakhelder en wordt meer als instrument dan als verhalenverteller gebruikt. Dit is vooral het geval op het schitterende ingetogen gehouden Waves; het absolute prijsnummer van de plaat. Maar ook op de sfeervolle, wat bombastischere, eerste single van het album Fall Out. Soms horen we, bijvoorbeeld op dat mooie Waves, zelfs een piano de kop opsteken, en op het meer up-tempo Passing The Green zelfs een rapper. Ja, Never Obsolete is een zeer veelzijdig werkje geworden en hoewel Vroonland nu wat minder zelf haar nummers opbouwt, is er vast heel veel tijd aan voorafgegaan om tot deze complexe en dromerige song-structuren te komen.

PHOS, ofwel Eveline Vroonland, komt hier met een bijna perfect debuutalbum. Met een volstrekt eigen stemgeluid dat ze vooral als instrument gebruikt weet ze 10 zorgvuldig opgebouwde elektronische nummers aan elkaar te binden. Eindelijk hebben we met PHOS, met Vroonland als moderne singer-songwriter, een band die dat uitgemolken 3FM singer-songwriter-paradijs ontstijgt.

Pat-sounds: Album PHOS - Never Obsolete (2015) - pat-sounds.blogspot.nl

avatar van thetinderstick
Eens met bovenstaande review. Ik zag haar een paar maanden terug in het voorprogramma van Asteroids Galaxy Tour. Bijzonder hoe ze die nummers laagje voor laagje opbouwt. Mooie stem ook. Deze plaat klinkt net wat voller dan haar solo optreden van toen. Goed debuut!

avatar van sinusfiction
Ik vond haar EP (als Eveline Vroonland) al heel prettig, maar dit album is beter. Heerlijk sfeertje en een prettig coherent geheel. Nu een 4, maar dat kan maar zo nog stijgen.

avatar van Norrage
Ik vind de plaat ook veel beter. Noem zo'n nummer als Waves. Ik heb wat versies gehoord afgelopen jaar die alleen met haar mengpaneel speelde, en die waren vrij eentonig (nog steeds mooi hoor). Nu met die schitterende piano erdoorheen en een net wat voller geluid is het ineens een potentiele klassieker. Echt schitterend. Heerlijke verbetering.

avatar van Sunderland
Leuk, een nieuw album van Eveline Vroonland! Ik las het vandaag pas dat ze onder een andere naam verder ging waardoor de release even aan mijn aandacht ontsnapte, maar ik ga hem zeker snel beluisteren.

Haar EP is erg goed en ben dan ook benieuwd naar meer!

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: PHOS - Never Obsolete - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

De grote vijver met talentvolle vrouwelijke singer-songwriters zit in Nederland momenteel werkelijk overvol. Het is hierdoor een fluitje van een cent om er een prima plaat uit te hengelen, maar het gaat natuurlijk om de echte parels en echte parels vind je meestal niet aan de oppervlakte.

Met Never Obsolete van PHOS heb ik er echter toch één gevonden en het is er één die ik voorlopig niet meer los ga laten.

Helemaal uit de lucht vallen komt PHOS natuurlijk niet. Het alter ego van de uit Utrecht afkomstige singer-songwriter Eveline Vroonland werd begin vorig jaar al uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en trok in januari flink wat aandacht met haar cd-presentatie op Noorderslag. Door te hoge stapels met nieuwe releases ontdekte ik Never Obsolete zelf net wat later, maar inmiddels ben ik behoorlijk verslaafd geraakt aan het debuut van PHOS.

Never Obsolete is zeker geen 13 in een dozijn singer-songwriter plaat. Eveline Vroonland voorziet haar intieme en aangename popliedjes niet van akoestische gitaarklanken of uitsluitend pianospel, maar van een warm en sfeervol elektronisch klankentapijt.

Het is een klankentapijt vol zweverige en heerlijk atmosferische elektronica met incidenteel een mooi verstopte piano en over het algemeen lekkere lome beats. Het past allemaal prachtig bij de heldere stem van Eveline Vroonland, die soms alleen en soms in meerdere lagen op je afkomt.

Het zijn allemaal ingrediënten die wel vaker worden gebruikt, maar de combinatie van ingrediënten levert op het debuut van PHOS een even aangenaam als eigenzinnig geluid op. Het is een geluid dat een breed publiek moet kunnen aanspreken, maar dat ook in de smaak zal vallen bij de kritische en veeleisende muziekliefhebber.

PHOS verrast op haar debuut met popliedjes vol geheimen. Het is knap hoe ze met haar heldere vocalen aansluit bij de lome en soms wat donkere beats en elektronica. Het is ook knap hoe Eveline Vroonland haar stem kan versterken door hem in vele lagen uit de speakers te laten komen. Ze raakt hierbij af en toe aan de muziek van Enya, al blijft het wel erg vrijblijvend voortkabbelende new age geluid gelukkig achterwege. Tenslotte weet PHOS op zeer fraaie wijze meerdere lagen muziek te verstoppen in haar elektronische geluid, wat dit geluid veel diepgang geeft en het geluid bovendien onderscheidt van de grauwe middenmoot.

Never Obsolete van PHOS is een plaat waarbij het heerlijk wegdromen is, zeker wanneer de beats nog wat gas terugnemen en de lagen vocalen je nog wat meer benevelen. Toch slaagt PHOS er in om de aandacht vast te houden, bijvoorbeeld door iedere keer net wat andere invalshoeken te kiezen (waaronder een extra dosis soul, een uitstapje richting elektropop of een flinke R&B impuls), door het tempo toch weer wat op te voeren of door met een heuse rapper op de proppen te komen.

Met name de R&B invloeden zullen liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters mogelijk op enige afstand houden, maar een ieder die vorig jaar genoot van Jessie Ware en de afgelopen weken geniet van het (terecht) de hemel in geprezen debuut van Natalie Prass, kan waarschijnlijk ook uitstekend uit de voeten met het debuut van PHOS, dat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht veelzijdiger is.

2015 moet het jaar van heel veel vrouwelijk Nederlands talent gaan worden. Met het uitstekende debuut van PHOS ligt de lat direct hoog. Erwin Zijleman

avatar van Slowgaze
Vorig jaar bracht Eveline Vroonland de EP The Jump uit. Daarnaast deed ze een aantal voorprogramma's voor onder meer Eefje de Visser. Vroonland wist zo enige aandacht te genereren, waardoor het enigszins apart is dat ze voor haar debuutalbum voor een andere naam heeft gekozen: PHOS.

Vroonland heeft samen met rapper/producer Skiggy Rapz Never Obsolete gemaakt. Skiggy Rapz is bekend als soloartiest, maar ook als producer van uiteenlopende artiesten als Krystl, Diggy Dex en Eefje de Visser. Hij heeft een clean, poppy geluid dat tegelijkertijd ook heel dromerig uit kan pakken, zo laat hij ook op Never Obsolete horen.

Afijn, en de recensie gaat door op 8WEEKLY.