menu

The Gentle Storm - The Diary (2015)

mijn stem
3,81 (80)
80 stemmen

Nederland
Rock / Metal
Label: Inside Out

  1. Endless Sea [Gentle Version] (5:59)
  2. Heart of Amsterdam [Gentle Version] (6:36)
  3. The Greatest Love [Gentle Version] (4:08)
  4. Shores of India [Gentle Version] (6:40)
  5. Cape of Storms [Gentle Version] (5:28)
  6. The Moment [Gentle Version] (6:08)
  7. The Storm [Gentle Version] (5:55)
  8. Eyes of Michiel [Gentle Version] (3:56)
  9. Brightest Light [Gentle Version] (4:46)
  10. New Horizons [Gentle Version] (5:24)
  11. Epilogue: The Final Entry [Gentle Version] (2:02)
  12. Endless Sea [Storm Version] (5:53)
  13. Heart of Amsterdam [Storm Version] (6:37)
  14. The Greatest Love [Storm Version] (3:57)
  15. Shores of India [Storm Version] (6:24)
  16. Cape of Storms [Storm Version] (5:32)
  17. The Moment [Storm Version] (6:10)
  18. The Storm [Storm Version] (5:58)
  19. Eyes of Michiel [Storm Version] (4:00)
  20. Brightest Light [Storm Version] (4:54)
  21. New Horizons [Storm Version] (5:25)
  22. Epilogue: The Final Entry [Storm Version] (2:03)
totale tijdsduur: 1:53:55
zoeken in:
avatar van Jelle78
4,0
Bij de release heb ik dit album meteen geluisterd en ik vond het wel goed, maar op de één of andere manier wist het me nooit echt te pakken. Ik vind Anneke van Giersbergen één van de beste zangeressen van Nederland en ook Arjen Lucassen vind ik over het algemeen geweldig, dus deze samenwerking zou mij helemaal moeten liggen. Uiteindelijk is het nog wel op nr 19 van m'n jaarlijst geëindigd, maar tot voor kort luisterde ik het album niet meer.

Toen ik recentelijk las over het aankomende project van Anneke van Giersbergen met Árstíðir besloot ik deze plaat weer eens te luisteren en nu valt het kwartje wel helemaal. Vooral de Storm versie vind ik echt fantastisch. De Gentle versie is ook wel mooi, maar toch net iets te "gentle" voor mijn smaak. Beide platen hebben een hele eigen unieke sfeer waarop beide artiesten hun grote klasse volop laten horen. Op de Storm versie gaat Anneke eindelijk weer eens voluit, zoals ze dat ook in haar begindagen met The Gathering deed en hoewel ik haar "zachtere" stemgeluid ook prachtig vind, ben ik erg blij haar weer eens voluit te horen gaan.

avatar van buso
2,5
Grote ontgoocheling deze dubbelaar. Had er veel meer van verwacht. De 'gentle-versie' is nog te pruimen, maar ook niet echt om van achterover te vallen. De 'storm-versie' is ... geen storm. Op de hoes zat een sticker dat iets vermelde in de trant van 'full blast metal'. Ik dacht eerst dat ik opnieuw de 'gentle-versie' had opgezet. Flauw.
Ik heb ze live aan het werk gezien in Soignies en daar moesten toch ook de andere nummers de boel redden. Begrijp me niet verkeerd. Anneke zingt goed, de productie is ok. Maar het geheel is gewoon saai.

avatar van gigage
4,0
"Ras, aan boord, trossen los! " The endless sea blijft toch een uitmuntende song in zowel de gentle maar vooral als storm versie. Heerlijke opbouw , prima gitaarsolo's en instrumentatie eromheen. Vocaaltechnisch lijkt het me enorm moeilijk maar het lijkt haar geen enkele moeite te kosten. Het navolgende Heart of Amsterdam begint dan weer met de weinig vernieuwende folk loopjes maar krijgt toch een sterk jazzy vervolg, dit keer verkies ik dus de Gentle versie met die fantastische viool vs fluit battle. En dat is misschien het enige manco van het verhaal. De gentle is misschien veel van hetzelfde en de storm is misschien te veel van hetzelfde. Als je ze afwisseld is de variatie tussen kleine en bombastische liedjes een enorm pluspunt.
Aan de andere kant kun je nu kiezen in welke stemming je bent welke je een spin geeft.

avatar van pachag
Zou hier ooit nog een vervolg op komen?
Arjen lijkt de neiging te hebben om iets nieuws te beginnen en het daarna los te laten (Ambeon, Guilt Machine, The Gentle Storm) of aan anderen over te laten (Stream Of Passion). Alleen Star One (derde album in de maak) en natuurlijk Ayreon zijn een uitzondering.
Ik denk dat er uit The Gentle Storm en (vooral) Guilt Machine veel meer te halen valt.

avatar van Apieknar
Star One albums worden heel sporadisch uitgebracht. Dat zou ook zo maar het geval kunnen zijn bij The Gentle Storm. De tijd zal het leren I guess.

avatar van namsaap
4,0
Hoe aardig de ‘Gentle’-versie ook gedaan is, de eerste CD van dit duo zet ik niet vaak meer op. De hoofdattractie is wat mij betreft toch echt de ‘Storm’-tegenpool, waar dankzij de grotere dynamische verschillen de nummers veel beter uit de verf komen.

Na het proggy The Theory Of Everything maakt Lucassen op The Diary gebruik van wat meer conventionele songstructuren, wat er voor zorgt dat dit album bijzonder lekker wegluistert. Hoogtepuntne zijn wat mij betreft Heart Of Amsterdam (heerlijke instrumentale sectie met gitaar/vioolduel), The Storm (Dat koor!) en Shores Of India, maar eigenlijk is het hele album bijzonder genietbaar. Anneke is in topvorm en laat dat horen op een nummers als The Moment, dat zonder haar toch een stuk minder bijzonder zou klinken.

Ik vind het lastig om dit album in de catalogus van Lucassen te plaatsen. Het mist echte uitschieters zoals op menig Ayreon-album, maar is als geheel constanter dan vele van zijn albums. Dan heb ik het wel over de storm-versie. Als ik de eerste CD ook meeneem dan valt de plek toch wat lager uit. En tja, die hoort er toch echt gewoon bij.

1. Ayreon - Into The Electric Castle
2. Ayreon - The Human Equation
3. Star One - Space Metal
4. Ayreon - The Theory Of Everything
5. Ayreon -The Dream Sequencer
6. Ayreon - 01011001
7. Ayreon -Flight Of The Migrator
8. Guilt Machine - On This Perfect Day
9. Star One - Victims Of The Modern Age
10. Ayreon - Actual Fantasy
11. Ayreon - The Final Experiment
12. The Gentle Storm - The Diary
13. Ambeon - Fate Of A Dreamer
14. Arjen Anthony Lucassen - Lost In The New Real
15. Stream Of Passion - Embrace The Storm

avatar van RuudC
3,5
Hier keek ik eigenlijk wel naar uit omdat Anneke van Giersbergen tot nu toe wel een van de leukste verrassingen is qua gastzangers in deze Arjen Lucassenmarathon. Het idee van een album in twee versies (gentle en storm) kan ik ook echt wel waarderen. Het resultaat is echter wel wat teleurstellend en dat ligt, net als bij Ayreon - The Theory Of Everything, hoofdzakelijk aan het songmateriaal. Ook ben ik niet heel kapot van de Gentle cd. Er is aardig wat ruimte voor folk, maar het is me vaak te ingetogen. Misschien maak ik wel de fout door de cd'tjes vaak af te wisselen. Misschien had ik me moeten focussen op een van de twee en de ander pas moeten beluisteren als ik helemaal aan de eerste gewend was. Aan de andere kant vind ik Storm nou niet bepaald een Storm. Nou verwachtte ik geen death metal, maar wat hier voor Storm doorgaat, had ik eerder als Gentle bestempeld. Storm is nu vooral wat meer aangekleed en werd al vrij snel mijn favoriet van de twee. Er is wat meer variatie in de instrumentatie en de Oosterse melodieën komen beter uit de verf.

Dit album vaart meer op ervaring dan op creativiteit. Er zijn geen liedjes die eruit springen. Anneke zingt wederom uitstekend. Het spel is goed, maar er blijven geen songs hangen. Zodoende raakte ik hier ook vrij snel de zin kwijt om dit album nog eens op te zetten. Zodoende een heel krappe 3,5*


Tussenstand:
1. Star One - Space Metal
2. Ayreon - The Universal Migrator - Part One: The Dream Sequencer
3. Ayreon - The Human Equation
4. Ayreon - The Universal Migrator - Part Two: Flight of the Migrator
5. Guilt Machine - On This Perfect Day
6. Star One - Victims of a Modern Age
7. Ayreon - The Final Experiment
8. Ayreon - 01011001
9. Ambeon - Fate of a Dreamer
10. Ayreon - Into The Electric Castle
11. Ayreon - The Theory Of Everything
12. The Gentle Storm - The Diary
13. Arjen Anthony Lucassen - Lost In The New Real
14. Stream of Passion - Embrace The Storm
15. Ayreon - Actual Fantasy

Gast
geplaatst: vandaag om 01:58 uur

geplaatst: vandaag om 01:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.