Espers - II (2006)

Label: Drag City

1. Dead Queen (8:13)
  2. Widow's Weed (6:52)
  3. Cruel Storm (5:18)
  4. Children of Stone (8:54)
  5. Mansfield and Cyclops (5:57)
  6. Dead King (8:03)
  7. Moon Occults the Sun (6:47)
Hier kijk ik eigenlijk best wel naar uit: het debuut vond ik erg goed, en de samples die ik gehoord heb klinken veelbelovend.
Hun debuut is vrij onopgemerkt gebleven, eigenlijk best jammer, maar daardoor wel een ongeslepen diamantje gebleven in mijn collectie.

Onopgemerkt voor het grote publiek misschien wel, maar binnen folk kringen is Espers toch een behoorlijk grote naam. Kijk zelf erg naar uit de release van dit album. Je kunt 'm hier alvast streamen:

Na een paar keer draaien kan ik concluderen dat dit album net zo mooi is als de voorganger (misschien nog wel ietsje mooier). Voorlopig hou ik het even op 4*.

Sietse
ik moet hem nog steeds helemaal luisteren, maar de stukjes die ik heb gehoord zijn echt heel mooi. Maar ik had niet anders verwacht, na het vorige album en het lezen van wat recensies/interviews...

Altijd fijn om "electronic Sietse" bij dit soort albums tegen te komen (en dat komt nogal eens voor)

Sietse
Sietse is heel erg in folk enzo hoor...mijn smaak is heel wat breder dan alleen electronische muziek (altijd zo geweest trouwens)

zie mijn top 10, stem gedrag en collectie van dingen die ik heb, last.fm enz enz.

(trouwens het meeste dat ik luister is zelfs NIET electronische)

Weet ik

Zie jou regelmatig voorbij komen binnen dit genre...

Inmiddels een paar dagen het vinyl in huis en WOW wat een geweldig album! Mooier dan ik had gedacht, mooier nog dan hun eerste album. Iets meer psychedelica. Eerste nummer is gelijk al één van de mooiste die ik dit jaar gehoord heb. Met dit album hebben ze mij toch wel verrast!

Voor nu nog even 4,5*

bubbachups schreef:
mooier nog dan hun eerste album.

Begin ik ook steeds meer te vinden, de vorige heb ik net als deze op 4 staan, maar deze geniet inmiddels de voorkeur.

bubbachups schreef:
Eerste nummer is gelijk al één van de mooiste die ik dit jaar gehoord heb.

Omayyad
Hangt momenteel aan de luisterpaal, dus twijfelaars kunnen daar het album zelf aanhoren...

avatar van StuF
downtempo nummers hebben vaker de neiging wat later te bloeien. maar ondertussen is het album van een 3,5* beoordeling tot 4,5 gegroeid. mooi!

avatar van StuF
en t blijft maar mooier en mooier worden... ik kijk uit naar 2 december!

avatar van Justinx
(nieuwe Banhart en Espers' II)

''THE RECORD IS DONE!'' zo vermeld de myspace-pagina van folk singer/songwriter Devendra Banhart sinds een paar dagen. We hebben even moeten wachten op de opvolger van de in 2005 verschenen Cripple Crow. De vreugde was dan ook des te groter toen ik dit vrolijke bericht ontdekte. De laatste paar weken kwamen er de gekste namen door, zowel van de nummers zelf als van de nog onbekende albumtitel. Die namen zullen voor een groot deel de toon zetten, al moeten we nog even wachten op het uiteindelijke album. In ieder geval kunnen we ook uit kijken naar een hele vernieuwde website, gezien het domein devendrabanhart.com onlangs is geregistreerd. Heel veel om naar uit te kijken dus, maar dat is natuurlijk niet de essentie van mijn bericht.

Om het wachten van dit nieuwe album nog even te verzachten ging ik eens snuffelen tussen de vrienden van Devendra Banhart op zijn myspace. Uiteindelijk vielen Bert Jansch en Espers in het oog. Ik ging voor Espers. Deze Amerikaanse psych folk groep heeft al een aardig reputatie op kunnen bouwen in de indiefolk scène. Niet geheel verrassend, want de muziek van Espers klinkt vertrouwd. Het heeft veel weg van de late Britse jaren '60 folkmuziek, vergelijkbaar met groepen als Six Organs of Admittance en Whysp. Espers begon als een trio, maar groeide later uit tot een sextet, een keuze die veel invloed had op de muziek van deze groep. Zo zijn we beland bij het laatste album van Espers, II. Hoewel de titel anders doet vermoeden is dit het derde album van de band - waarschijnlijk zo genoemd omdat dit hun tweede album is met eigen materiaal. II klinkt episch met haar droevige strijkerpartijen die de drijfveer vormen op dit prachtige folkalbum. Deze cd moet het vooral hebben van haar instrumentale interludes, maar ook de vocale partijen van Greg Weeks en de engelenstem van Meg Baird mogen zeker niet worden vergeten. Het album bevat zeven prachtig uitgewerkte nummers die ieder gemiddeld zo'n zes minuten duren. Nooit wordt het ook maar iets te saai zodat je geen nummers hoeft te skippen - iets wat je sowieso bij dit soort albums nooit moet doen. Je moet dit album altijd in een keer uit beluisteren, keer op keer, als een verhaal die pas eindigt op het einde. Een filosofische gedachte die de boventoon blijft voeren op Espers' II. Zeker een prachtplaatje en het doet zeker de lust naar het nieuwe Banhart album iets stillen.

Ik begin steeds meer waardering te krijgen voor de -''hippy''- folk cultuur. Geef mij Vetiver, Banhart en Antony And The Johnsons en ik ben weer helemaal in mijn nopjes. Sinds kort mag je ook Espers toevoegen aan dat lijstje nu ik hun laatste album II erg kan apprecieren. Prachtige instrumentale stukken afgewisseld met, toch wel, vocale hoogstandjes en dat allemaal in 8 minuten durende obades aan de folk-cultuur zoals ik die ken. Voor nu misschien een magere 3,5* - ik weet het, ik ben zuinig op mijn sterren - maar dat zal ongetwijfeld gaan stijgen naar 4* of wie weet naar wat nog meer.

avatar van Lupin
Een verborgen juweel. Bij het beluisteren van de nummers waaien de vergeelde herfstbladeren uit je boxen, waan je je in mistige wouden en denk je, terwijl je met je koude hand een spinnenweb van je mouw af wrijft: Memento Mori - Gedenk te sterven. Niet vrolijk, wel erg mooi: 4*

avatar van grovonion
Waarom kom ik hier nu pas op uit? Op een of andere manier had ik over het hoofd gezien dat Meg Baird (die nog altijd hoog staat in mijn top van 2007) deel uit maakt van een folk-band, en dat die band Espers heet. Vlug opzoeken...

avatar van Sander B.
Blijft toch echt wel een pareltje dit hoor. Zo ontzettend mooi, de muziek, de zang, de sfeer, alles klopt gewoon.

avatar van The Scientist
Argh.... denk je mooi dit platje op de kop getikt te hebben... heeft die flippo bij de cd-winkel de verkeerde cd erin gedaan .. en ik kom er ook niet meer voor ik op vakantie ga

avatar van LennartDG
Boos zijn, schadevergoeding eisen van 50 euro in waardebonnen voor de winkel

avatar van Madjack71
Het mooie van vriendschap kan zijn dat je bijv. naar verschillende genres je oor verleent en bij elkaar gaat luisteren. Dit levert soms interessante ontdekje plekjes op...Espers is hier een van. Dit album begint nu pas meer zijn donkere schoonheid aan mij te openbaren.
Luister het nu weer eens over de koptelefoon en er gebeurt nogal wat. Paar keer op de mp3 gezet voor bij het fietsen, maar dat is het toch niet helemaal. De muziek trekt mij teveel naar zich toe, waardoor het overzicht op de dingen om mij heen dreigt weg te vallen. Leuk voor in de stoel, maar op de fiets....

Dat is ook de reden dat ik het niet te vaak gedraaid heb, potdorie ik moet dit album gewoon in huis halen, om het door de speakers te laten knallen. Als de Fleet Foxes een zwart schaap in hun harmonieuze familie zou hebben zou het wel eens Espers kunnen zijn.

Een mooi album dat voor nu de volle**** krijgt, de stem van Greg Weeks kan ik niet direct in die prachtige sfeer plaatsen.

avatar van Lupin
We zijn een jaar verder maar Espers II blijft ijzingwekkend mooi. De trage donkere nummers weten nog altijd te boeien. Volgens mij wordt er in een van de nummers keltisch gezongen. 'Widows Weed' lijkt te beginnen met de laatste ademstoot vanaf een sterfbed. Daarna zet er een elektrische gitaar in die zo donker is als het graf waarin de kist moet verdwijnen. Is de dood ooit mooier bezongen dan op dit album?
Waardering verhoogd.

avatar van pompompom
Super mooi dit!
Helaas ken ik het pas een maandje en ik kom ik er achter dat ik ze in 2006 gemist heb. Espers stond toen in het voorprogramma van Sunn O))) in paradiso. Toen Espers speelde stond ik geloof ik boven naar Sir Richard Bishop te kijken.