Na de gedrochten Octagon en Requiem maakte Quorthon met Blood On Ice een zeer welkome terugkeer naar de glorieuze dagen van Hammerheart en Twilight Of The Gods. Meeslepende veelal midtempo gespeelde, epische viking metal dus. Wat mij betreft datgene waar Bathory het beste in was. Niettemin kan ik een lichte teleurstelling niet onderdrukken bij beluistering van Blood On Ice.
Zoals in bovenstaand bericht vermeld, stamt de plaat uit 1989 maar is het destijds niet uitgekomen omdat Forsberg de wereld er niet rijp voor achtte. Het is mooi dat hij alsnog is gekomen, maar het vele knip en plakwerk maken van de plaat een rommeltje. En dat gaat ten koste van de majestueus bedoelde sfeer. En dat element is voor Bathory verdomde belangrijk. Want voor Bathory is het sowieso altijd heel moeilijk gebleken om de prima muzikale ideëen ten uitvoer te brengen.
Als het titelnummer van start gaat komen de grootse koren bijvoorbeeld niet echt goed uit de verf. De vocalen blijven te ver achter in de mix evenals de sologitaar.
In het up tempo One Eyed Old Man staat de zang daarentegen weer veel te ver naar voren. Sowieso vind ik het een matig uitgevoerd nummer. Wel is het een goed idee geweest om tussen alle midtempo geweld wat sneller nummer te plaatsen, maar het nummer mist alle drive en energie om de interesse te wekken. Daar kan de Orson Welles achtige passage niets meer aan veranderen. Verderop lijkt dat idee met Gods Of Thunder Of Wind And Of Rain wel te lukken. Die track bevat wat meer vuur.
Er zijn dus wel degelijk lichtpunten. De folky ballade Man Of Iron is ook uitstekend gelukt. The Woodwoman en The Stallion zijn ouderwets meeslepend. Krachtig, stoer en gespeeld in een comortabel bangtempo. Dan is het niet moeilijk meer om visioenen op te roepen van middeleeuwse krijgers die met hun enorme zwaarden van slagveld naar slagveld trekken een spoor van afgehakte ledematen en geronnen bloed in de ijskoude sneeuw achterlatend.
Het is overigens een conceptplaat. Het is een wraakverhaal waarin het Conanverhaal van pulpauteur Ron E. Howard copuleert met enkele elementen uit de Scandinavische mythologie. Niet bijster interessant, maar het doet recht aan de beoogde sfeer.
Voor de Bathory liefhebber die weet dat Quorthon niet de beste muzikant was die er rondliep, is er uiteindelijk voldoende te beleven op Blood On Ice. Maar het album mist coherentie waardoor de beoogde sfeer slechts gedeeltelijk geschapen wordt. En het materiaal mag daarnaast niet in de schaduw staan van het stilistisch vergelijkbare materiaal op de m.i. geweldige Hammerheart of de latere Nordland albums.