The Frames - Longitude (2015)

Ierland

4. Santa Maria *
  5. Revelate (3:51)
  6. Fitzcarraldo (6:17)
  7. Star Star (3:58)
  8. In the Deep Shade (3:29)
  9. Lay Me Down (3:12)
  10. People Get Ready (5:31)
  11. Ship Caught in the Bay (4:35)
  12. The Cost (4:21)
  13. None but I (5:49)
  14. What Happens When the Heart Just Stops *
  15. Your Face *
  16. Look Back Now *
  17. Mighty Sword *
Even dacht ik: een nieuw album maar dat is dus niet het geval. Ik meen wel wat herbewerkingen dus alsnog een klein beetje benieuwd.

avatar van JoostBo
Ik had precies dezelfde gedachte. Helaas... Glen Hansard komt wel later dit jaar met een solo-album. Dit is om 25 jaar The Frames te vieren.

Nieuw nummer None But I hier te beluisteren.

avatar van Bonk
Inderdaad jammer genoeg geen volledig nieuw werk, maar deze verzamelaar laat wel weer goed horen hoe fantastisch deze band eigenlijk is. Hoe prachtig ik het solo-werk van Glen Hansard ook vind, samen met the Frames krijgt zijn muziek nog wat meer (instrumentale) diepgang en intense lading. Het nieuwe nummer None But I past ook prima in de rest van de plaat. Ik hoop dan ook dat the Frames alsnog ooit weer met echt nieuw werk komen en dat ze vooral daar dan ook weer een tour aan koppelen.

Wat dat betreft vond ik de liner-notes van Glens Hansard in het album wel interessant. Hij benoemt daarin dat dit album is, om te vieren dat ze 25 jaar een band zijn. Hij lijkt daarmee te zeggen dat hij het nog steeds als 'levende' band beschouwt. Dat biedt perspectief!
Daarnaast ook wel grappig om te lezen hoe ze tijdens het samenstellen van dit album de opzet en keuze van nummers uit hun oeuvre hebben omgegooid. Eerst wilden ze een album maken met een gebalanceerde dwarsdoorsnee van hun carrière. Maar dat voelde toch wat geforceerd en onsamenhangend, wat ik ook vaak een probleem vind bij verzamelalbums. Daarom hebben ze toen maar hun eigen favoriete nummers genomen alsof ze een mix-tape voor een vriend zouden samenstellen, zonder te kijken of elk album wel even veel aandacht krijgt.

Dat heeft een geweldig album opgeleverd, want ondanks dat het een verzamelalbum is, komt het niet over als een bij elkaar gezocht geheel, terwijl dat het dus wel is. Voor onbekenden zal het een mooie kennismaking zijn, terwijl ik persoonlijk nog wel wat andere nummers geselecteerd zou hebben. Mijn persoonlijke favoriet Finally staat er niet eens op.