Mercury Rev - The Light in You (2015)

Label: Bella Union

1. The Queen of Swans (3:58)
  2. Amelie (3:57)
  3. You've Gone with So Little for So Long (3:30)
  4. Central Park East (6:13)
  5. Emotional Free Fall (4:16)
  6. Coming Up for Air (3:16)
  7. Autumn's in the Air (4:31)
  8. Are You Ready? (3:47)
  9. Sunflower (3:28)
  10. Moth Light (3:43)
  11. Rainy Day Record (3:41)
Mercury Rev heeft wat goed te maken na het tien jaar geleden uitgebrachte album The Secret Migration want wat daarna kwam beviel me niet bepaald.

Waar bleef de venijnige haast sprookjesachtige muziek die ons werd voorgeschoteld op Deserter's Songs, All Is Dream en The Secret Migration?

Het is terug op The Light in You. Dat ietwat zeikerige, ijle stemgeluid van Jonathan Donahue, die sprankelende, bubbelende muzikale begeleiding.... ja hoor. De glazen kunnen geheven worden. Cheers!

Het bubbelt weer fijn op dit nieuwe album. Soms wat zoet wellicht, maar ik ben niet vies van dit sprankelende geluid. Mercury Rev toont aan het kunstje nog niet verleerd te zijn.
Misschien is dat het enige puntje van kritiek: is dit niet te veel een kunstje dat geflikt wordt? Misschien. Maar liever dit dan het gedreutel op Snowflake Midnight.

Sprookjespop pur sang met af en toe een zwart randje en een opvallend buitenbeentje in de vorm van Sunflower die de sfeer wat ruw komt verstoren. Heerlijk! Ze zijn terug!

avatar van E-Clect-Eddy
Zo na twee luisterbeurten valt deze iets tegen. Het kunstje lijkt nu toch wel uitgemolken. Eigenlijk vind ik Are You Ready? het beste nummer op dit album, ook de eerste twee nummers, The Queen of Swans en Amelie, zijn okay, plus de afsluiter Rainy Day Record.

Sunflower is iets wat ik eerder zou verwachten bij The Flaming Lips. Central Park East klinkt geïnspireerd door een Simon & Garfunkel nummer The Only Living Boy in New York. De rest komt over als een oude formule. Jammer, na de single Are You Ready? had ik hoge verwachtingen.