Deep Forest - Deep Forest (1992)

Alternatieve titel: World Mix

Frankrijk
Pop / Electronic
Label: Epic

1. Deep Forest (5:34)
  2. Sweet Lullaby (3:50)
  3. Hunting (3:27)
  4. Night Bird (4:18)
  5. The First Twilight (3:18)
  6. Savana Dance (4:24)
  7. Desert Walk (5:14)
  8. White Whisper (5:46)
  9. The Second Twilight (3:02)
  10. Sweet Lullaby [Ambient Mix] (7:33)
  11. Sweet Lullaby [Round the World Mix] * (6:48)
  12. Sweet Lullaby [Apollo Mix] * (7:20)
  13. Deep Forest (Sunrise at Alcatraz) * (7:07)
  14. Forest Hymn [Apollo Mix] * (6:46)
  15. Forest Hymn (5:50)
avatar van Hans Brouwer
Geniaal of muzikale onzin?? Cd klinkt alsof er allerlei geluiden uit een diep donker bos komen. Klinkt zeker niet verkeerd. Ik hou het vooralsnog op 3,5* .

avatar van argus
'Desert Walk' vind ik een waanzinnig mooie New Age melodie hebben. De rest van de cd is gevuld met alleszins redelijke wereld annex synth songs. 3,5*

avatar van jellorum
Sweet Lullaby is nog zo een nummer waarvan ik altijd week word...en neen daar moet je geen mietje voor zijn...

derkrijks
Hans Brouwer schreef:

Ik weet dat deze quote drie jaar geleden was, en diegene is misschien niet eens meer zo vaak hier. Het KLINKT niet alsof het uit een diep donker bos komt, het zijn inderdaad traditionele liedjes uit (voornamelijk) Afrika en Azie. Dit Franse tweemans project had destijds met deze cd een onverwacht commercieel succes. De unieke combinatie tussen Ambient/Lounge en Etnische muziek is van een onverwacht hoog niveau. Het album bevat naar mijn mening alleen maar hoogtepunten, maar ik vind Desertwalk wel van een uitzonderlijke schoonheid. Een absolute aanrader, en binnen het genre, wellicht het beste album ooit gemaakt.

avatar van Sjaan
Ik ken alleen deze hoes niet. Volgens mij was hij groener

avatar van BoyOnHeavenHill
Zou dit nou niet vallen onder het paraplubegrip "cultural appropriation"? Zéker wanneer sommige Afrikaanse zangflarden buiten elke context worden gebruikt als ritme-samples (zoals op Hunting), maar ook wanneer er langere frasen of hele coupletten worden ingepast, want dan ligt het accent toch steeds op de new-age-begeleiding met synthesizers en elektronische percussie, en voor mijn gevoel schuurt dat een beetje. Maar ja, niemand protesteert, een deel van de opbrengst is naar lokale goede doelen gegaan, en het is in feite niet anders dan wat Moby met oude blueszangers op Play heeft gedaan, dus ik ga verder niet zeuren.
        Los daarvan is dit muzikaal toch wel verdraaid lekker. Ik hou nog even mijn hart vast wanneer het openingsnummer begint met "Somewhere deep in the jungle are living some little men and women. They are our past, and maybe... maybe they are our future", alsof David Brent een tekst voor Spinal Tap heeft geschreven, maar daarna overheersen de fraaie melodieën en de warme synths, vooral bij de eerste zes nummers. Bovendien swingen de ritmetracks soms behoorlijk (bijvoorbeeld op Hunting en Savana dance), en als je er eenmaal aan gewend bent passen de zanglijnen en de stemmen steeds verrassend goed bij de muziek. Tamelijk verslavende plaat.
        En Sjaan, het klopt wat je daar zegt, bovenstaande afbeelding (dus met een witte rand) is de hoes van de oorspronkelijke uitgave van dit album toen het nog gewoon titelloos was (of naar de band heette), maar in 1994 werd het met een aantal zielloze remixen heruitgegeven onder de titel World mix, en díé uitgave heeft een geheel groene hoes met de titel in witte letters en het logo of symbool (hierboven klein en blauw) groot en geel in het midden geprint. Forest hymn, het laatste nummer hier, is een (mooie) bonustrack op Japanse persingen.