Frank Zappa - Sleep Dirt (1979)

Rock / Jazz
Label: DiscReet

1. Filthy Habits (7:33)
  2. Flambay (4:54)
  3. Spider of Destiny (2:33)
  4. Regyptian Strut (4:13)
  5. Time Is Money (2:49)
  6. Sleep Dirt (3:21)
  7. The Ocean Is the Ultimate Solution (13:17)
Aap
De CD re-issue met toegevoegde vocalen op tracks 2, 3 en 5 zuigt groottijd. Ben er niet zeker van of dat Zappa-approved is geweest.
Voor zover ik weet is er geen CD release van de oorspronkelijke LP uit '79, zwaar helaas.
Desalniettemin blijven (de instrumentale) tracks 1, 4 en 7 zeer de moeite waard.

dutch2
Aap schreef:

Huh? En wie zingt er dan?

Lijkt mij inderdaad niet om aan te horen.

Aap
Thana Harris zingt (en zuigt).
Dit is 1 van de 3 albums waar Zappa geen zeggenschap meer over had na contractuele ellende met Warners, samen met 'Studio Tan' en 'Orchestral Favorites'. De bedoeling was dat deze 3 albums als box-set uitgebracht zouden worden (Läther), maar Warners gaf ze separaat uit met een minimum aan promotie. De hoes-designs zijn niet van Zappa, of op z'n minst niet 'Zappa-approved', en zijn daarbij schreeuwend lelijk, vooral die van 'Studio Tan' en 'Orchestral Favorites'. Zappa was ook boos over het feit dat Warners de naam van het album 'Hot Rats III' veranderde in 'Sleep Dirt'.
Nu schijnt het dat deze nieuwe CD-release een herbewerking is door Zappa zelf, en dat hij de STEM toegevoegd heeft. Als dat zo is valt me dat erg tegen van hem.

avatar van IMPULS
Pfff, kocht um toen als Zappa-adept en hield mezelf voor de gek: Warner heeft weliswaar materiaal zonder zijn instemming op de plaat gepleurd, maar het blijft Zappa.
Móet het goed vinden.
Nou vergeet het maar. Zijn de eerste 4 tracks nog wel van enige kwaliteit en inspiratie voorzien, dat is daarna direct naar een nulpunt gezakt.
Na Studio Tan (daar dus wel Zappa in volle glorie, ondanks none-bemoeienis) oninteressant, onverteerbaar geval.

avatar van Reinbo
En hier een clip met de titelsong: Sleep Dirt

avatar van platedraaier
Deze plaat heb ik nooit begrepen.

Ik vind het allemaal wel meevallen kwa zuiggehalte.
Läther heeft de instrumentale versies van de vocale nummertjes, en zo slecht zingt ze ook weer niet, ben er aan gewend geraakt. Toch is het niet de authentieke lp-versie. Dat is weer wat minder, maar Zappa was nou eenmaal behoorlijk eigenwijs bij het masteren van z'n cd-uitgaves... Maarja, het verschilt over het algemeen wel degelijk van de Läther-versies en er staat ook 'nieuw' materiaal op.

avatar van De Ulk
Ik heb de originele LP, en getver, alleen maar instrumentale jazzy zooi. Niet mijn ding...

Joy
dan blijft er van smans ouvre nog genoeg over wat wellicht wel je ding is

give it a chance

avatar van dj maus
Ik prefereer ook de - instrumentale - LP. Verder begrijp ik niet echt wat er aan deze plaat slechter zou zijn dan ander werk uit deze periode. Zowel het nummer Sleep Dirt als The Ocean Is The Ultimate Solution blaken van functionele virtuositeit en Filthy Habits en Regyptian Strut zijn heerlijke symfo-jazzrock en doen niet onder voor Waka/Jawaka, om maar eens iets vergelijkbaars te noemen.

Joy

iemand een id waar dit op staat?

kippevel, meteen

ook al is het eigenlijk black napskins wat men speelt

(en er bij staan alsof je maar wat ronhangt met je peuk in je smoel;)

Joy schreef:

iemand een id waar dit op staat?

1988 02 14 - Tower Theatre, Upper Darby, PA
(rehearsal)
er schijnen soundboard-opnames te bestaan, maar vind die maar eens

die zoch ik

de kelder denk ik

De Ulk schreef:

dj maus schreef:

Tja, ik snap die grandioze misvatting ook niet van vele fans...

Het slecht vinden omdat de platenmaatschappij het zo uitgebracht wilde hebben... Nou en?
En die 30 laatste releases die zonder pa zijn samengesteld en opgekalefaterd mogen wel?

avatar van ricardo
Van dit album staat er ook de helft ongeveer maar op Lather en de andere helft niet. Zouden dat ook vullers zijn t.o.v de nummers die wel op Lather staan. Alle nummers van Studio Tan staan overigens wel op Lather. Kan ik als conclusie eruit afleiden dat Studio Tan de enigste van de 3 Warner Bros platen zou zijn die het meest volwaardig is?

Nee
Die hele platenmaatschappij-discussie moet je gauw vergeten in de context van de drie gewraakte albums.

Alle nummers zijn op geheel Zappiaanse wijze tot stand gekomen, zonder welke invloed van een platenmaatschappij dan ook (hoewel Zappa er achteraf nog wel heel wat aan gesleuteld heeft.)

Het conflict ontstond over het uitbrengen van de tracks. Warner vreesde, en daar kan ik me wel iets bij voorstellen, dat een 4-dubbel-lp minder goed zou verkopen dan 4 losse lp's.

Het precieze verhaal hier:
Läther - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Wat ook meespeelde was dat Warner ook al moeilijk deed over Zappa In New York, aangezien daarop mogelijk beledigende teksten over Punky Meadows stonden.

Meer info hier:
ARF: Notes and Comments: ZAPPA IN NEW YORK: Punky's Whips

Overigens zijn er nogal wat verschillende edits van allerlei nummers. Dus er zijn toch nog heel wat verschillen tussen Läther en de versies die op allerlei andere albums terecht zijn gekomen.

Hier lees je er alles over:
Läther Source Codes - lukpac.org

Conclusie: jouw voorgestelde conclusie zou behoorlijk kort door de bocht zijn.

De Ulk schreef:

BLASPHEMY, stone him.

avatar van dj maus
Overigens waren Flambay, Spider of Destiny en Time is Money van origine vocaal en bedoeld voor een soort van Sci-Fi Musical dat de naam Hunchentoot zou krijgen.

Ook Planet Of My Dreams (van de LP Them Or Us) werd daarvoor geschreven.

Heb vanmiddag bij Concerto een puntgave, originele Amerikaanse vinyl-versie van het DiscReet-label weten te bemachtigen!

avatar van Reinbo
Gefeliciteerd!

De plaat komt echt veel en veel meer tot z'n recht zonder de vocalen. Vooral Time Is Money en Flambay komen tot leven in deze configuratie. Het is te wijten aan Zappa's talent om iets te horen dat je al kent, maar toch op een compleet nieuwe manier verrast. Het valt te beluisteren als een heerlijk instrumentaal fusion-album in de lijn van Waka/Jawaka en The Grand Wazoo die op meesterlijke manier uitmondt in de tour-de-force The Ocean Is The Ultimate Solution. Zo is het verschenen en zo had het eigenlijk ook op cd moeten verschijnen, vind ik.

Paulusss
De originele is meesterlijk! Onbegrijpelijk dat hij hier nog zang overheen heeft gezet.

Word.

A crying shame, oftewel; een Grof Schandaal!

Zoals ik al eerder eens zei: Zappa deed vele geniale dingen, maar maakte ook k*tbeslissingen. Luisterend naar de elpee besef ik zonder twijfel dat de vocalen weggelaten hadden moeten worden op de cd-versies.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Als ik deze berichten zo lees moet ik dus blij zijn dat ik van dit album alleen de lp versie heb

avatar van dj maus
Wat niet weet, wat niet deert.

Maar een echte Zappa-freak denkt niet zo...

avatar van ricardo
Een echte Zappa freak heeft natuurlijk al lang Lather in huis, en niet dit nu inmiddels overbodige Warner Bros spul. Nu overbodig, na het uitbrengen van Lather natuurlijk. Toen in 1979 niet. Toch door het tegenhouden en de toestanden met de platenmaatschappij wel een beetje een album met een raar bijsmaakje, net als Orchestral Favorites en Studio Tan. Het artwerk is ook al niet veel.

Gewoon Lather kopen als je dit nog niet hebt, en deze, Studio Tan en Orchestral Favorites gewoon vergeten.

Zappa New York niet natuurlijk, want dat is een absolute Zappa live topper, dat is zeker.

ricardo schreef:

Nogmaals, er zijn essentiele verschillen tussen Läther en de aparte platen. Ik hoor ze in ieder geval duidelijk.

avatar van ricardo
Maakt mij niet uit, ik ga nu zeker niet 1 van die 3 albums kopen. Als ik alles zo'n beetje heb en ik verveel me, dan pas maken platen als dit bij mij een kans. Met de 44 Zappa platen die ik nu heb kan ik iig een hele tijd vooruit voorlopig. Lather dekt de lading voor dit soort platen voor mij voledig op dit moment dus.

ricardo schreef:
Maakt mij niet uit,

Prima!

Maar goed, je had het in eerste instantie over Zappa-freaks en daar hoor je dus duidelijk niet bij.

kaztor schreef:

Hier nog een keertje de link naar de site waar precies de verschillen uitgelegd worden:

Läther - lukpac.org

The completist's guide zegt overigens over Sleep Dirt:

The CD is a remix, and heavily overdubbed: vocals, by Thana Harris (yes!), on three tracks, and new drums on some, overdubbed by Chad Wackerman; it's almost a completely different album. Some CDs have a remix of "Regyptian Strut."

ESSENTIAL VERSIONS FOR COMPLETISTS: Vinyl and any CD. (Some CD versions have a remix of "Regyptian Strut" and some do not, but this is a moot point as both versions appear on Läther, which you need anyway.) [completist's guide]