'Slow, Deep and Hard' van Type O Negative was de vijfde CD die ik kocht, mede op basis van de jubelende recensies in zowel Aardschok als OOR. Onno 'Cro-Mag' van Ravesteijn (RIP) gaf de CD in Aardschok een 10, terwijl Swie Tio in OOR schreef: 'Als een vleesgeworden Travis Bickle (Robert De Niro in
Taxi Driver) neemt hij (Peter Steele) zich voor 'to get the fuck rid of you subhuman scum', waarbij plastische geluidseffecten zoals een zijn overspelige ex in mootjes hakkende bijl of een ander slachtoffer penetrerende drilboor niet geschuwd worden. En dat alles gepaard met Wagneriaanse doemmuziek, die zich nog het best laat omschrijven als 'Earth & Fire goes hardcore', met 'Danzig meet ELP' als goede tweede. De gemiddeld 10 minuten durende nummers zijn ook complete mini-symphoniën, waarbij de toetsenist tekeer gaat als Keith Emerson in zijn wildste dagen en de kettingzagende speedcoregitaren bizar contrasteren met plechtig georgelde stukken Bach, gotische kerkgezangen of Steeles gigantisch razende rouwdouwstrot.' Amen!
Als 17-jarige kende ik de film Taxi Driver niet, van Earth & Fire kende ik alleen 'Weekend' en Danzig, ELP en Keith Emerson moest ik nog ontdekken. Dat maakte echter niks uit, mijn fantasie deed zijn werk! Dus kocht ik bij White Noise in Utrecht met hoge verwachtingen de CD van Type O Negative. Thuis hoorde ik muziek zoals ik die nog niet eerder had gehoord. Geweldig! De afwisseling, de koorzang van The Bensonhoist Lesbian Choir, de kettingzagen, de stem van Peter Steele, de emotie, de minuut stilte (grapje?) en die vreemde hoes (de staart van een walvis?). Het ging er bij mij in als koek.
En toen waren er opeens berichten over het aflasten van concerten en vermeende rechtsextremische van Peter Steele. Ik was even van slag, want met rechtsextremisme wilde ik uiteraard niks te maken hebben. In het VPRO programma Onrust werd zowel Peter Steele als één van de protesterende jongeren geïnterviewd. Het was vooral de demasqué van een activistische jongeman met een mening waar hij hoe dan ook aan leek willen vasthouden. Dat is prima. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Maar het gaat mis wanneer mensen op basis van hun eigen mening anderen gaan verbieden om (bijvoorbeeld) naar een concert van Type O Negative te gaan. En dat is precies wat hier gebeurde.
In 2026 staat 'Slow, Deep and Hard' nog steeds als een huis. Een tijdloos meesterwerk!
Volgens mij heeft Type O Negative dit niveau op geen enkel ander album weten te benaderen.
Mijn favoriet was en is nog steeds "Gravitational Constant: G = 6.67 × 10−8 cm−3 gm−1 sec−2".
Ook 'Unsuccesfully coping with the Natural Beauty of Infidelity', Prelude to Agony' en het heerlijk trieste 'Glass Walls of Limbo (Dance Mix)' zijn top nummers.
En ja, inmiddels is mij duidelijk wat de foto op de voorkant van de CD voorstelt...