John Barry - The Living Daylights (1987)

Score
Label: Warner Bros.

1. a-ha - The Living Daylights (4:14)
  2. Necros Attacks (2:02)
  3. The Sniper Was a Woman (2:28)
  4. Ice Chase (4:03)
  5. Kara Meets Bond (2:45)
  6. Koskov Escapes (2:22)
  7. The Pretenders - Where Has Everybody Gone (3:35)
  8. Into Vienna (2:48)
  9. Hercules Takes Off (2:15)
  10. Mujahadin and Opium (3:11)
  11. Inflight Fight (3:10)
  12. The Pretenders - If There Was a Man (2:49)
  13. Exercise at Gibraltar * (6:20)
  14. Approaching Kara * (2:19)
  15. Murder at the Fair * (2:19)
  16. "Assassin" and Drugged * (4:35)
  17. Airbase Jailbreak * (4:35)
  18. Afghanistan Plan * (3:32)
  19. Air Bond * (1:44)
  20. Final Confrontation * (1:56)
  21. Alternate End Titles * (3:20)
neo
Moore had geen zin meer en daar was Dalton. Het was verstandig om in ieder geval Barry hiervoor gebruiken. Die zou meer dan iedere andere componist de boel op gang houden ook al was er een nieuwe Bond. Vermoed dat de serie misschien wel de das kon zijn omgedaan al eerder indien een George Martin bijvoorbeeld The Living Daylights zou hebben gedaan. Of misschien een in redelijke maten onbewust eraan bij dragen. Er is wel degelijk een sterker gevoel bij een groot gedeelte van het publiek met een Barry score. Echter de ''nieuwe'' generatie zou daar met Arnold aan het roer vermoedelijk anders over denken.

De actiestukken van de score zijn in een niet al te moordend tempo, zo ook de score. Dit valt nog meer op indien Barry electronica inzet, om zo Bonds muzikale begeleiding een modern impulse te geven. Maar montage snelheid veranderde en zo werden de scores ook steeds sneller. Zie hoe veel vluchtiger Arnold's scores voor zijn 3 Brosnan films zijn.

En die thema's Barry gebruikt er 4; Bond's thema zelf, het thema uit de titelsong wat het hoofdthema van de film zelf is, voor onze eigen Jeroen Krabbe in een schurkenthema en een liefdesthema. Genoeg materiaal om tussen te wisselen met ieder makkelijk herkenbaar als een apart segment als het ware.

Dat er wel een mankement in de score zit door de electronica is een overweging die vele kunnen maken. Toch is dit een enorm gevarieerd, intrigerend laatste Barry-Bond meesterwerk van een score.

avatar van Thunderball
Ik vind de title song met aHa de allerslechtste uit de hele serie, toen destijds vond ik hem al vreselijk, maar het is gewoon de misser uit de Bondserie.

De rest vd soundtrack is op zich wel mooi te noemen, maar nergens echt bijzonder.

Kan in ieder geval niet tippen aan de Bondsoundtracks uit de jaren 60, hoewel ie wel origineler en gevarieerder is als die Barry in de jaren 70/80 afleverde.

De eindsong vd Pretenders is mooi (en ook alle instrumentale versies er van), maar de andere song vd Pretenders vind ik drie keer niks, ook de instrumentale versie, die bij een aantal actie scene's te horen is, vind ik vrij saai en vervelend. Maar ieder zijn smaak.

3 sterren!

avatar van John Barry
John Barry sluit zijn Bond carrière mooi af met The Living Daylights.

De titel song van a-ha vind ik erg goed. Het nummer komt een paar keer instrumentaal terug in de score. Bijvoorbeeld in de track Hercules Takes Off. In dit nummer krijgen we een fantastische actie versie van het nummer van a-ha te horen.

De beste actie track op dit album is Ice Chase. Orkest word op een mooie manier gecombineerd met elektronica, zonder dat het gewoon lawaai is. Het bond thema komt een aantal keer fantastisch terug in dit nummer.

Er zijn nog twee liedjes op dit album en die zijn gezongen door The Pretenders. De eerste Where Has Everybody Gone vind ik geen mooi nummer maar eerder irritant. John Barry laat het nummer wel briljant terug komen in de actie tracks. Zoals bijvoorbeeld in de track Inflight Fight. Bond en Necros hebben in de film een groot gevecht tegen elkaar in een vliegtuig en later hangend aan een net daarbuiten. De muziek past heel goed bij deze scene . Het nummer Has Everybody Gone komt ook op een rustige manier terug in de score zoals bijvoorbeeld in de bonus track Afghanistan Plan.

Het tweede nummer van The Pretenders If There Was a Man vind ik een mooi nummer maar het behoort niet tot het briljante Bond nummer ooit. Instrumentaal komt het nummer erg sterk terug tijdens de romantische scènes in de film. Bijvoorbeeld in de track into Vienna.

Van de bonus tracks is verreweg de track Exercise at Gibraltar de beste. De muziek die je hoort begeleid de opengings scene op Gibraltar. De eerste helft van het nummer bevat hele spannende muziek die de spanning erg goed opbouwt. De tweede helft van het nummer is actie en lijkt heel erg op de track Ice Chase.

Erg goed aan het album vind ik de afwisseling. Je hebt aan paar erg goede actie tracks. Er zijn een paar romantische tracks en er zijn tracks die erg doen denken aan de muziek die John Barry begin jaren 90 voor Dances with Wolves
heeft gemaakt en dan doel ik op de tracks Afghanistan Plan en Mujahadin and Opium.

Barry heeft zijn Bond carrière met deze soundtrack mooi afgesloten. Aan het eind van de film verschijnt Barry nog even als orkest dirigent. Hoewel men waarschijnlijk in 1987 nog niet wist dat dit Barry,s laatste Bond soundtrack zou zijn maakt is The Living Daylights een mooi afscheid.

5 sterren.