Brooklyn Funk Essentials featuring Laço Tayfa - In the BuzzBag (1998)

Funk / Wereld
Label: Double Moon

1. By and Bye (5:35)
  2. Istanbul Twilight (6:51)
  3. Magick Karpet Ride (5:07)
  4. In the Buzzbag (6:28)
  5. Keep It Together (7:27)
  6. Selling Out (5:56)
  7. Ska Ka-Bop (4:51)
  8. You Don't Know Nothing (5:05)
  9. Freeway to Üsküdar (4:57)
  10. Zurna Preserve (8:47)
Kingsnake
BFE werken hier samen met turkse folkmuzikanten Laco Tayfa.

Ozric Spacefolk
Samenwerking tussen Brooklyn Funk Essentials en de turkse/gypsy band Laco Tayfa..

Een waanzinnige crossover tussen New York jazz/funk, reggae, dancehall, soul etc. en traditionele turkse gypsy-muziek...

Dit project/cd is een van mijn favoriete werkjes ooit... Het samengaan van twee groepen muzikanten uit twee van de grootste metropolen ter wereld, bewijst maar weer eens dat muziek de politiek en etnische verschillen ver overstijgt...

Ozric Spacefolk
Blijft één van de beste platen ooit. Eeuwig zonde dat deze plaat zo onbekend is. Ik zal niet rusten tot iedereen deze plaat kent

Hier een voorproefje (naast de officiele videoclip die je boven kunt aanklikken) :

Brooklyn Funk Essentials ~ Freeway To U?sku?dar - YouTube

Ozric Spacefolk schreef:

Brooklyn Funk Essentials ~ Freeway To U?sku?dar - YouTube

Als dat fragment iets is om op af te gaan - moet je toch d'r een beetje paprika bij nemen: Shantel - Planet Paprika (2009) Shantel -- Usti, Usti Baba - YouTube moeilijk om te blijven zitten, of voor downtempo Nigel Kennedy met Kroke proberen (East Meets West).

Mjuman schreef:

Gracias. Ga ik doen. Het fragment waar ik mee kwam was één van de meer radio vriendelijke songs. En dat is BFE ook wel. Lati Kronlund is beroemde producer van jazz, fusion en house en houdt van radiovriendelijk. De andere BFE platen zijn ook erg radiovriendelijk.

Meer peper zit bijvoorbeeld wel weer in die andere New Yorkse Acidjazzers zoals Liquid Soul en The Groove Collective. Laatstegenoemde experimenteert veel met afrobeat.

En natuurlijk de hiphop/jazzfunk/acidjazz experimenten van The H Factor (van Roy Hargrove) of gewoon alles waar James Taylor bij betrokken is.

Maar goed, deze plaat is gewoon super bijzonder omdat de Gypsy/Turkish Laço Tayfa en BFE hier een waanzinnige en catchy mix neer zetten van reggae, funk, soul, ska, bop, drum&bass en worldmusic. Ongekend.

Ozric Spacefolk
Ik lees de berichten bij Shantel. Maar dit heeft niks te maken met Balkan Beat hoor..
Dat genre ken ik, en ik ben er nog steeds niet echt enthousiast over.

avatar van Mjuman
Balkan beat is een rare term: ga maar eens zoeken; dan vind je dat veel ritmes gespeeld worden tot in Europees Turkije toe - is een kwestie van nomaden-oorsprong: rondtrekkende musici. Ook ub klezmer kan je die ritmes terugvinden. Er zijn ook parallellen in Westeuropese muziek: doedelzak - populariteit van bepaald type tot in Baskenland - culturele overeenkomsten.

BFE is ook de 'hub' geweest van Stephanie McKay. De meeste namen die jij noemt, gaan meer 'west'. Die east-combi klinkt veel onbekender en 'frisser'.

Aan de 'westside' zitten verder ook nog - al ken je die waarschijnlijk wel: Soulive en Heliocentrics (groove't als een tierelier); vandaaruit kan je weer bij Gonja Sufi en Flying Lotus terecht komen.

Ozric Spacefolk
Soulive en Lettuce ken ik natuurlijk, en van Steph heb ik alles.

Ook alle soloprojecten tot en met Papa Dee, een Zweedse dancehall rapper, die nog een hit had met een Blondie-cover (verschrikkelijk).

Maar goed, ik was lang op zoek naar muziek dat zich liet vergelijken met Laço Tayfa of (meer Hongaars) Korai Öröm en Zagar. Ik kwam op dingen als Balkan Beat Box, wat nog best lekker weg luistert, maar niet mijn voorkeur heeft.

Ik neig inderdaad meer naar The Big Apple-jazzfunk of gelickte Britse shizzle als Jamiroquai en Incognito.

Leuk dat namedroppen. Gonja Sufi en Flying Lotus en Heliotronics ken ik niet. Ik zal ze checken.

En inderdaad Balkan Beat is een rare term, maar dat zijn jazzfunk en acidjazz ook, maar je moet ergens beginnen.

avatar van Mjuman
Heliocentrics ga je graven, my man

Ozric Spacefolk
Ik ben benieuwd. Ik heb gelijk hun artiestenpagina aangepast.

Nu trouwens weer electropop op de oordoppen. Morgen weer meer jazzfunk. Ik ben nogal afhankelijk van wat er op mijn ipod staat.

avatar van HenkiO
Uit de gettoblaster van de shoarma boer bij ons in 't dorp komen betere 'Balkan-beats'.

Mssr Renard
Jeetje Henkio, wat een naar bericht en wat een summiere review.

Ik vind het prachtig hoe Laco Tayfa en Brooklyn Funk Essentials hier te werk gaan.
Brooklyn Funk Essentials stond al bekend om hun stylistische veelzijdigheid (reggae, dub, jazz, funk, soul, dancehall), en hier worden turkse (koerdische?) folk-traditionals en eigen werk van Laco Tayfa vermengd met de nogal radiovriendelijke popfunk van BFE.

En dat pakt allemaal helemaal niet verkeerd uit. Het is een erg mooie plaat, en misschien wat ondergewaardeerd.