Ede Staal - Zuzooien op Zundagmörn (1993)

Alternatieve titel: Ede's Toal, Zuzooien op Zundagmörn

Folk
Label: Mollebone

1. Sloaperstil Introductie (1:33)
  2. Het Liekt Op (5:08)
  3. Sterappeltjes (7:14)
  4. Wakker Worden (7:13)
  5. D'ol Boerderij (7:40)
  6. Vieventachteg (11:41)
  7. Hinderk Bezzembinder (4:37)
  8. Euliebollen (8:00)
  9. Schrieven S.V.P. (6:00)
  10. Zundag (7:27)
  11. Geleuven (7:54)
  12. Artiest Staal (9:45)
  13. Winkelen Bie Albert Heyn (6:38)
  14. Scheuveln 1957 (7:39)
  15. D'ol Boerderij (Herhaling) (5:35)
  16. Winter Kibbelgoarn 1996 (8:10)
  17. Aaierboer (8:00)
  18. Bitte. der Hund (10:06)
  19. U Hebt Gewonnen (10:05)
  20. Vrouger Wost Nou Most (7:02)
  21. Lambeck's Herenmode-paradijs (8:16)
  22. Aaltje, Tooms en Theo (9:06)
  23. Alfons Is Dood (8:12)
  24. Radio Vrouger (11:30)
avatar van nlkink
Deze CD bevat door Ede Staal geschreven en voor de regionale radio voorgelezen korte verhalen. In het Gronings uiteraard. Materiaal uit de eerste helft van de tachtiger jaren.
Wie deze CD koopt in de hoop 'nieuwe' liedjes te horen kan zich bekocht voelen.

avatar van Poles Apart
nlkink schreef:
Wie deze CD koopt in de hoop 'nieuwe' liedjes te horen kan zich bekocht voelen.

Opmerkelijk is dan de hoge waardering hier: twee maal de volle mep. Sterke verhalen?

avatar van nlkink
Dat benn'n volgens mie twei Grönnegers...

Maar als je een indruk wilt, op YT kun je een paar verhaaltjes vinden. Ik vind het opmerkelijk dat gesproken woord is toegelaten. Het is niet zo lang geleden dat een spoken word album van Lana Del Rey verwijderd is.
Overigens, één van de stemmers heeft zich naar mijn mening specifiek ingeschreven om die 5 uit te delen. Daarna is hij nooit meer actief geweest op MM.

avatar van Poles Apart
nlkink schreef:
Dat benn'n volgens mie twei Grönnegers...

Onder het motto: "d'r gaat niks boven een 5" dan waarschijnlijk

avatar van blaauwtje
Ik ben een van de “ volle meppers” puur jeugdsentiment, herkenbare verhalen, het zijn allemaal kleine alledaagse dingetjes uit het leven gegrepen.

Ede Staal is natuurlijk het boegbeeld van het gronings dialect. Een taal die ik dagelijks gebruik.

avatar van viking1
Zoist Moar net blauwtje,
Ede ook veur mie 'n held! De man her prachtige nummers moakt. Oet leevm geschreven nummers en herkenboare verhoaln. Jeugdsentiment. Draai zien lp's nog geregeld.
En idd der goit niets boovm grunn

avatar van gaucho
Officieel mag deze volgens mij dan niet eens op de site staan. Maar ik ben blij dat dat toch het geval is. Kwam deze voor een luttel bedrag tegen in een kringloopwinkel. Het verbaasde me enigszins dat de 24 tracks verdeeld waren over 3 CD's (er stond geen speelduur bij aangegeven), maar misschien was er sprake van een thematische indeling van de liedjes, dacht ik nog.

Ik was er al bijna mee naar de kassa gelopen, maar besloot toch even te kijken wat ze er hier op MuMe van zeggen. Geen liedjes, maar ingesproken verhalen in het het Grunnings? Nee, als niet-Groninger helaas niet mijn ding. Dus toch maar teruiggelegd. Scheelt weer een miskoop. Ik houd het wel bij het onovertroffen Mien Toentje.