Marike Jager - The Beauty Around (2006)

Label: Morning Coffee

1. Thoughts of Today (3:00)
  2. Remember (2:55)
  3. Lizzy (2:59)
  4. Hide & Seek II (3:34)
  5. Fling Flack Toodah! (3:03)
  6. Space (4:19)
  7. The Beauty Around (2:46)
  8. Focus (4:09)
  9. Peculiar (4:18)
  10. Reducer (4:09)
  11. Bittersweet (3:50)
  12. Hide & Seek (3:37)
avatar van Slowgaze
Soms wou ik dat ik bij sommige artiesten gewoon het debuut had ontdekt om ze vanaf dat album te kunnen volgen. Bij Marike Jager is dit ook het geval, want toen ik na haar mooie album "Here Comes the Night" de zogeheten back catalogue ben gaat verkennen, kwam ik natuurlijk ook uit bij deze eersteling.

Daar ligt dan ook het mankement van deze plaat: het is vooral een cd waarvan ik bij uitkomen enthousiaster had kunnen zijn, omdat Marike's andere albums, "Celia Trigger" en "Here Comes the Night" gewoon een stuk sterker zijn. Toch is dit ook een charmant plaatje, met een paar erg sterke nummers, zoals het speelse "Hide & Seek", dat in twee uitvoeringen langskomt. Het is een liedje dat neigt naar cabaret uit de jaren '30, met een prettige tekst (met Cypress Hill-citaatje). Zo is Marike op haar best: licht jazzy en met een goede tekst bij het nummer.

Hier scheelt het wat aan, want tekstueel is het niet altijd even sterk. Ze gaat van erg mooi naar wat flauw en cliché, niet zelden in hetzelfde nummer. Ook zijn de liedjes niet altijd even goed, puur muzikaal gezien dan, maar het instrumentarium is wel een gouden greep. De prominente toetsenbijdrages (o.a. Fender Rhodes, altijd heerlijk) van Henk Jan Heuvelink doen de liedjes veel goeds, hoewel de schoone deerne in kwestie zelf ook niet onverdienstelijk harmonium en piano speelt, al concentreert ze zich vooral op de gitaar. De liedjes krijgen zo ook een jazzy sausje mee, maar dan ook met enige instrumentale diepte en niet zozeer het jazz-geluid faken.

"Space", "Peculiar", het al eerder genoemde "Hide & Seek", dat zijn nou voorbeelden van echte klassenummers die alvast een voorschaduw werpen op de twee mooie platen die Marike hierna zou maken. Toch is het debuut ook geheel niet verkeerd, sterker nog: uiteenlopende dames als Anou, Laura Jansen, Ilse DeLange, Jacqueline Govaert en Caro Emerald kunnen hier nog genoeg van leren.