"Vette Jus & Boerenjongens", een album met een simpele maar prettig luisterbare opzet. Alexander Curly geeft een frisse kijk op onderwerpen die sinds jaar en dag onderwerp zijn van menig discussie. Zijn liedjes zijn veel in de stijl die Robert Long ook had (zijn stem heeft er zo nu en dan ook wat van weg), en dat vind ik schitterend!
"Guus" is een fijne binnenkomer, voor mij het bekendste nummer op de plaat, maar daarmee niet de beste.
In "Ben jij dat moeder" horen we hoe een student met terugwerkende kracht de wijze woorden van zijn moeder in de wind slaat. Ongetwijfeld voor velen herkenbaar, zo ook voor mij.
"Freek" gaat over de dorpsgek. Doet me erg denken aan "Freekie" van Joost Prinsen (Stratenmaker Op Zee-show, 1974), dat gaat over een "imbeciele jongen - een mongool". Misschien heeft schrijver Harry Bannink Curly geïnspireerd...
Het trage, zwaarmoedige maar lieve "Opoe" geeft een nuchtere kijk op het rouwproces van een kind. Ook erg herkenbaar, ik geloof dat in dit lied zowel een stereotype oma als een stereotype kind worden neergezet.
Beeldend en vlot wordt het werk van een stewardess besproken, in de gelijknamige track. Erg komisch!
"Bennie" is me van deze plaat erg bijgebleven. Het vertolkt de levensloop van iedereen: de begeerte van een kind om bij de groten te horen. In tegenstelling tot alle andere liedjes over dit onderwerp wordt er eens niet gezegd dat kind zijn feitelijk prettiger is dan volwassen. Fijn...
"Aggesus" gaat over een Turkse man die zijn geluk gaat zoeken in ons "beloofde land", en na de eerste aanvaring met een Nederlander, Bolle Jaap, al iemand neersteekt. Best grappig, maar een beetje simpel.
"Regen" geeft een optimistische kijk op depressief weer. Leuke tips, ben benieuwd of het werkt...
"We moeten begrijpen" geeft een weerwoord op de kritiek op vervuiling door fabrieken.
"Jan-Jantjes-Jansen" is eigenlijk het enige nummer op de plaat waar ik weinig mee kan. Overigens wel gaaf hoe de muziek naar het einde toe aanzwelt. Beetje vreemd als afsluiter, dan steek je de plaat toch met gemengde gevoelens terug in de hoes.
Al met al een prima plaat met mooie luisterliedjes die af en toe tot denken aanzetten. Mooi!