Baroness - Purple (2015)

Rock / Metal
Label: Abraxan Hymns

1. Morningstar (4:16)
  2. Shock Me (4:17)
  3. Try to Disappear (4:52)
  4. Kerosene (5:10)
  5. Fugue (2:34)
  6. Chlorine & Wine (6:49)
  7. The Iron Bell (4:24)
  8. Desperation Burns (4:14)
  9. If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain) (5:41)
  10. Crossroads of Infinity (0:16)
avatar van oceanvolta
Yes!! Dat wordt een mooi kerstcadeautje.

BARONESS - Chlorine & Wine [OFFICIAL] - YouTube

avatar van eightynine
Yes! Meer Baroness, wat een feest.

avatar van crosskip
Worden albums met een kwart van het eigenlijke artwork tegenwoordig ook al geaccepteerd? Ik maar netjes wachten tot het volledige artwork online wordt gezet.

Achja, wel mooi dat de band na al dat gedoe de afgelopen jaren weer wat van zich laat horen. Ben benieuwd!

avatar van Bouvier666
Er staat een tiet op de albumhoes, alleen dat al is reden tot aanschaf, op LP want dan is het plaatje groter. ?

Maar alle flauwe gekheid op een stokje, ik ben eigenlijk reuze benieuwd waar deze gasten nu mee aan zullen komen. Green & Yellow waren 2 heel verschillende platen die op hun beurt weer heel erg anders waren dan Red en Blue.

avatar van Bouvier666
Nu heb ik gisteravond en zo net nog eens naar Chlorine & Whine geluisterd maar wat een gaaf nummer is dat. Als die een voorbode voor de rest van het album wordt gaat dit een hele goede december worden.

Een tweede nummer, Shock me, is ook te beluisteren.

buizen
Wow, heb Glory & Wine beluisterd en ook de clip gezien. Vet!
Shock Me is ietsje minder, met die brittpopzweem.
Zeer benieuwd naar het totale album.

avatar van J0ttem
Morningstar

Heeft toch weer trekjes van het 'oude' Baroness, ik kijk uit naar de rest

avatar van Devoo
Ik vind het een mooie hoes, ben benieuwd naar het album. De te beluisteren nummers voorspellen in ieder geval al veel goeds!

avatar van Don Cappuccino
Chlorine & Wine is langzaamaan toch wel een van mijn favoriete Baroness-nummers aan het worden, prachtige tekst ook! Ook Shock Me en Morningstar vind ik ontzettend goed, heel erg benieuwd naar het album!

avatar van eightynine
9 dagen voor de release en nu al een veel gedraaid album, en dat met 3 nummers! Hopen op nog even een flink schreeuwnummer en we zijn als een kind zo blij.

avatar van Nakur
Ik kijk hier erg naar uit. Hopelijk nog op tijd voor het jaarlijstje

Franck Maudit
De hoes weet wel de aandacht te trekken.
Of dit in negatieve of positieve zin is laat ik nog in het midden.

avatar van JVT
JVT
Pracht van een hoes idd! Ik ken Baroness dan ook niet echt, maar ga dit album toch wel proberen. Paar snippets van dit album beluisterd en dit klinkt niet slecht. Benieuwd naar het album.

avatar van namsaap
De drie nummers die we al hebben mogen luisteren klinken als een klok. Het artwork lijkt weer van het bekende hoge niveau. Nog twee nachtjes slapen voor de LP hier op de draaitafel ligt....... Ik kijk er ouderwets naar uit

De album stream: Purple

avatar van namsaap
Wat een Fan-Tas-Tisch album zeg! Geweldige composities en vol overgave uitgevoerd. Lang geleden dat ik zoveel passie en energie in muziek heb gehoord. Chlorine & Wine is mijn favoriet maar er staat geen zwak moment op deze plaat. Ik draai hem nog een keer om

avatar van Don Cappuccino
Purple is van begin tot eind ijzersterk. Baroness borduurt hier voort op Yellow & Green, maar verloochent zijn proggy roots van Red en Blue zeker niet, hier staat geen poppy track als March to the Sea op. Dit is een heerlijke rockplaat met gruwelijke catchy songs die ontzettend gave maatwisselingen en structuren bevatten. Gepassioneerd met een fantastische nieuwe ritmesectie die Baroness weer een nieuwe impuls geeft.

avatar van ASman
Was een liefhebber van Red Album en Blue Record, maar bij Yellow & Green waren ze mij kwijtgeraakt. Van de vooraf gereleasde nummers die ik van deze Purple heb kunnen beluisteren, kreeg ik toch de indruk dat het er wat steviger aan toe ging dan op hun vorige poppy experiment. Naar welke sound neigt het volledige Purple album het meest toe?

avatar van Banjo
Als jullie het Red album nog niet in bezit hebben, haal die en vergelijk die eens met deze Purple.

Red: Alles wat het Red album heeft, een geweldige opbouw, een rauwe stem, met in elk nummer een goede spannings boog, met uitmuntend (lekkere) bruut gitaar geluid dat technisch in elkaar zit en bij vlagen experimenteel.. Het is een uitstekende harde en geweldige plaat.
ik heb hem een 5 gegeven.

Purple: alles wat ik net beschreven heb, mist op deze plaat de spanning is totaal verdwenen!
Zeg maar daag tegen de bruutheid, mooie technische stukken en rauwe stem.
het komt eerder in de buurt van een Van Halen.
Het is een slappe plaat geworden. Dit is mijn teleurstelling van 2015.

2 Sterren

ASman schreef:

Red is geweldig!.
Maar dit is troep, Het is een soort Van Halen geworden maar dan ietsje harder..

avatar van Kronos
Troep zou ik het nog niet willen noemen, maar het enthousiasme van de lovende reacties deel ik niet. Volgens mij heeft men teveel onder invloed van het sentiment beoordeeld, ook in de pers; het sentiment dat deze band er na dat tragische ongeval weer terug staat.

Zag dit vanmorgen bij de beste 50 platen van 2015 staan in de Volkskrant, maar ik vind dit Purple niet bepaald bijzonder. En ligt het aan mij, maar dit is toch geen metal?

Kronos schreef:

E.e.a. is ook niet los te zien van dit album naar mijn mening. De gebeurtenissen vormen een belangrijke inspiratie voor het album.

namsaap schreef:

Ja dat zal zeker zo zijn, maar dan kom je toch met een plaat van het kaliber Blue of red..
Neem nou Tool die hadden ook een drama achter de rug, dat hebben ze volledig op het album verwerkt. En moet je kijken waar de heren mee op de proppen kwamen..
Een mijlpaal met teleurstelling en woede gevulde meesterwerk 10.000 Days!

Tool - 10 000 Day [full album] - YouTube

namsaap schreef:

Wat niet wil zeggen dat ik mij door sentiment moet laten leiden in mijn beoordeling. Al heb ik er wel begrip voor dat anderen dit doen. Niks mis mee. Maar ik hoor dan niet wat zij horen.

In dit geval valt het album goed te beoordelen aan de hand van de hoes. Slechts een model gebruiken voor vier vrouwen op de hoes is geen goed idee. Het is ook niet zo'n goed model als die op vorige hoezen. Mijn eerste indruk was dat het een namaak Baroness hoes was. Zo klinkt de muziek voor mij ook. Teveel van hetzelfde en als een matige kopie van Baroness.

west schreef:

Ach ja, sludge of zoiets. In dit geval niet erg spannend in ieder geval. Zonet weer eens gedraaid en ik bleef op mijn honger zitten.

Nu draai ik dit echte metal album. Heeft er weinig mee te maken. Maar grappig genoeg hoor ik nu wel het flitsende gitaarwerk dat bij die nieuwe van Baroness ontbreekt.

Banjo schreef:

Waarom? Die platen zijn al gemaakt. Het Baroness anno nu klinkt anders maar naar mijn mening zeker niet minder.

namsaap schreef:
Waarom? Die platen zijn al gemaakt.

Goed lezen. Banjo schrijft niet dat Baroness opnieuw Red of Blue moet maken maar heeft het over het kaliber. Purple is volgens hem van minder kaliber. Volgens mij ook.

Kronos schreef:

Goed, ik interpreteer... Maar volgens mij kan Baroness in jullie oren alleen goed doen door het trucje van de eerste twee albums te herhalen. Dan moet je lekker die albums blijven luisteren. Niets mis mee overigens.. ook fantastische platen.