Janet - Unbreakable (2015)

Pop / R&B
Label: Rhythm Nation

1. Unbreakable (3:38)
  2. Burnitup! (4:09)

met Missy Elliott

3. Dammn Baby (3:55)
  4. The Great Forever (4:18)
  5. Shoulda Known Better (4:45)
  6. After You Fall (4:48)
  7. Broken Hearts Heal (3:42)
  8. Night (4:14)
  9. No Sleeep (4:20)

met J. Cole

10. Dream Maker/ Euphoria (2:46)
  11. 2 B Loved (2:55)
  12. Take Me Away (4:18)
  13. Promise (0:57)
  14. Lessons Learned (4:23)
  15. Black Eagle (3:17)
  16. Well Traveled (4:18)
  17. Gon B Alright (3:54)
  18. Promise of You * (4:30)
  19. Love U 4 Life * (2:43)
  20. No Sleeep [PKCZⓇ Remix] * (3:26)
  21. No Sleeep [AFSHeeN Remix] * (2:59)

met J. Cole

avatar van Reijersen
Het moge duidelijk zijn dat Janet Jackson altijd wel in de schaduw van haar broer Michael heeft geleefd. Daarbij gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat over het algemeen haar muziek mij niet zo kan boeien. In haar jaren ’80/’90 periode was het allemaal prima, maar haar laatste worpen kunnen over het algemeen mijn volledige goedkeuring niet wegdragen. Waarom dan toch deze plaat luisteren? Tsja, het blijft Janet Jackson en deze dame moet toch genoeg in haar mars hebben. Is dat op Unbreakable ook het geval?

Het bal wordt geopend door de titeltrack. Een interessant nummer met een vrij standaard productie. Dat interessante zit dan ook vooral in de leuke zanglijnen. Gewoon een lekker makkelijk nummer om mee te openen. Burnitup pakt de draad daarna op. Een dansbaar nummer met Missy Elliott, die alleen net de pit mist om écht los te gaan.
Op Dammn Baby horen we dat Janet tekstueel gezien haar klassieker kent. Een nummer met een fijne productie, maar een wat rommelige bridge. Great Forever is dan heel ontspannen. Een nummer dat niet al te veel opvalt. Ook over Shoulda Known Better ben ik niet direct heel erg te spreken. Door de vele tempowisselingen doet het nummer mij wat rommelig aan.
After You Fall is een heel aardige ballad geworden. Dat komt vooral doordat het mooi klein gehouden wordt. Ook Broken Hearts Heal is een fijn nummer. Dit nummer luistert vooral lekker weg door het leuke ritme. En ook over Night ben ik te spreken. Funky beats een beetje disco. Perfect nummer om lekker op te dansen.
Dream Maker/Euphoria valt eigenlijk totaal niet op en ook 2BLoved is wat te vlak in de energie. Dit nummer had wel meer kunnen zijn dan het nu is. Take Me Away is dan een erg makkelijk nummer, misschien wel iets te gemakkelijk. Om dan via een intermezzo uit te komen bij het heel rustige en toch een beetje saaie Lesssons Learned.
Black Eagle houd ook niet over en is niet meer dan aardig. Daar waar Well Travelled wel heel braaf en daardoor wat saai is. Het komt allemaal nog wel goed door Gon B Alright. Een lekker energiek en vrolijk nummer. Een dikke plus hier voor Janet, ook door die mooie blazers.
Het album sluit uiteindelijk af met twee versies van No Sleep. De normale versie en een remix met J.Cole. Het origineel is eigenlijk niks aan en ook de remix voegt daar weinig aan toe.

Een heel wisselend album van Janet Jackson dus. Er staan een paar goede songs op, zonder al te veel te moeten zoeken. Maar over de gehele linie is het toch allemaal wat te wisselvallig. Wel een interessante plaat.

(bron: Opus de Soul)

Jimmy Jam & Terry Lewis maken een plaat met Janet Jackson, dat wekt mijn nieuwsgierigheid. Zij is het zusje van dat zelf al heel wat gepresteerd heeft. Met name voor mij in de jaren '80 en '90 met Control, Rhythm Nation 1814 en het sterke The Velvet Rope. Met dit Unbreakable sluit ze weer aan op dat vrij hoge niveau. Er zit weer veel 'groove' in dit album en dan kun je het aan (de stem van) Janet wel overlaten om dat goed te brengen. Dat wordt dan ook gelijk uitstekend geproduceerd door de heren Jam & Lewis. Zo heb je zomaar in 2015 een prima Jackson plaat te pakken. Wie had dat nog gedacht?

Ik schrok eerst van het grote aantal songs, dan zou je toch een aantal fillers verwachten. Maar niets is minder waar. Natuurlijk staan er een aantal wel aardige songs op, maar het merendeel is (erg) goed en ook gevarieerd. Van de echt prachtige pianoballads After You Fall & Promise Of You (notabene en onbegrijpelijk een bonustrack), via het groovy No Sleeep & The Great Forever, naar het funky Gon B Allright & Burnitup! om er eens een paar te noemen. Vergeet ik bijvoorbeeld Shoulda Known Better. Prima comebackplaat van Jackson dus, die opvallend genoeg qua stemgeluid steeds meer gaat klinken als haar broertje ooit deed.

avatar van Sunlight
Te veel nummers dat te veel op elkaar lijken qua sound. Dit zou een ideale album zijn om voor 8 a 10 nummers te kiezen. Nu duurt het allemaal heel erg lang. Natuurlijk kan het heel lang duren als alle nummers op hoge niveau zijn, maar dat is het in dit geval niet jammer genoeg. Het grootste probleem is denk ik dat alle nummers door Janet zelf zijn geschreven, waardoor het aan variatie ontbreekt. Er zat zeker potentie in om iets heel goeds te maken.

Ik weet niet of Janet opzettelijk Michael probeert na te doen of dat haar stem erg veranderd is, eigenlijk maakt het mij ook niet uit want het klinkt goed.

Mijn top 3 Unbreakable nummers:
1 The Great Forever
2 2 B Loved
3 Night

Janet is na een lange afwezigheid van dik zeven jaar (!) terug met een nieuwe plaat eind 2015: Unbreakable!
Wát een sound! Het klinkt als een 'back to the roots' met nummers waar veel liefde en geduld in is gelegd. Wat een goede teksten staan er op Unbreakable: vooral op de rustigere nummers waar je heerlijk bij wegdroomt. Denk aan 'Promise' (dat is dus NIET een half-afgemaakt nummer wat hierboven gezegd wordt; het is een compleet nummer wat weer te vinden is op een speciale uitgave van de plaat). 'Lessons Learned', 'Black Eagle' en 'Well Traveled' zijn echt inspirerende nummers waar je bij luisteren echt even bij stil staat. Haar stem is door de jaren heen wat zwaarder geworden maar wauw... Wat klinkt het goed!

Natuurlijk staan er ook wat stevigere nummers op: 'Dammn Baby' had een dikke hit kunnen worden net als 'Night', '2B Loved' en 'BURNITUP!'. Het album kwam ondanks nul promotie op nummer 1 terecht in de VS waarmee Janet één van de weinige muzikanten is met nummer 1-platen in vier (!) decennia. De R&B en alternatieve sound van Unbreakable zorgt ervoor dat de plaat volgens recensenten haar beste is sinds The Velvet Rope uit 1997. Ik ben nu alweer benieuwd naar haar opvolger!