Revere - Man of Atom EP (2015)

Label: Final 500

1. All Fires the Fire (5:22)
  2. Landing Lights (3:31)
  3. Last Bridge Standing (4:20)
  4. Take Cover (4:42)
  5. Man of Atom (4:02)
  6. Sonder (4:47)
REVERE...... de meeste mensen op MusicMeter kennen het verhaal van deze band en mij onderhand wel.

Er is een nieuwe EP uit, Man of Atom genaamd, met daarop zes nieuwe nummers en naar ik me heb laten vertellen duiken ze snel de studio in voor EP nummer twee gevolgd door een album. Dat noem ik nog eens goed nieuws.

De release van deze EP is vrij bijzonder. User B-records was verantwoordelijk voor het contract bij V2 records en is dat nu persoonlijk voor deze EP die alleen op vinyl verschijnt op zijn eigen platenlabel Final 500 Records. Slechts 500 exemplaren en dat is het dan.

Niet getreurd als je niet in het bezit bent van een platenspeler of dit op andere wijze wilt beluisteren: er komt een eigen release (op cd en mp3) in de UK begin volgend jaar alleen moet je dus nog wat geduld hebben in dat geval.

Man of Atom klinkt als geheel vrij toegankelijk: de nummers hebben wat meer pop-invloeden en klinken puntiger. Radio-vriendelijker zo u wilt.

All Fires the Fire opent de EP heel catchy met een melodielijn die snel in je hoofd gaat zitten. De viool van Ellie Wilson is zeer goed herkenbaar en dat maakt deze band net even wat unieker dan hun soortgenoten. Op deze EP is trouwens ook een nieuwe ritmesectie hoorbaar met Jay Chakravorty op bas en Ian Cotterhill op drums.

Landing Lights heeft een intro dat mij zeer bekend in de oren klinkt alleen kan ik er maar niet op komen welk. Een jaren '80 popnummer wellicht?! Het nummer klinkt zeer gedreven en heeft een gejaagd tempo. Het is moeilijk stil zitten op nummers als deze. Erg lekker wat mij betreft.

Last Bridge Standing heeft een gitaarloopje gespeeld door Ruban Byrne wat niet uit mijn hoofd te krijgen is. Dit komt ook omdat het zo'n beetje de eerste vrijgegeven klanken waren van deze EP als zijnde voorproefje (je zag Ruban dit nummer opnemen). Misschien wel het meest poppy nummer van deze EP maar wel met de overduidelijke klanken van viool en cello (nog steeds Kathleen Rollins-McKie).

Op Take Cover doet Charlie Barnes mee. Charlie speelde wat huiskamerconcerten mee met Revere en had het afgelopen zomer enorm druk als extra bandlid van Bastille waarbij de promo voor zijn eigen solo-album wat naar achteren schoof. Take Cover is de eerste single van Man of Atom en heeft in mijn oren een hoog Editors gehalte. Een nummer dat ook al een paar keer op de radio is gedraaid en daardoor blijkbaar geen verkeerde keuze om naar voren te schuiven als single.

Na vier pop-getinte nummers volgen aan het einde twee wat 'zwaardere' nummers. Zoals we ze kennen zullen velen wellicht zeggen.
De titeltrack Man of Atom heeft een piano in de hoofdrol en klinkt wat gedragen met een paar fijne, onverwachte wendingen. Viool en cello krijgen een hoofdrol en zo hoort het. Voor mij zijn dat toch de smaakmakers van Revere. Let ook op het kristalheldere gitaargeluid.

Afsluiter Sonder is mijn favoriete track van deze EP. Volgens Stephen redelijk snel geschreven, maar wat doet dat ertoe als het zo'n prachtnummer is. Hij eist de eerste minuten de hoofdrol op met voornamelijk zijn zang. Na ruim drie minuten komt er een schitterende omwenteling waar de rollende drums van Cotterhill verantwoordelijk voor zijn.

Wat moet ik als ambassadeur van deze band nog zeggen? Ik schreef het al bij hun tweede album My Mirror/Your Target: ik probeer altijd objectief te zijn in mijn besprekingen maar hier kan ik dat gewoon niet meer. Al vanaf het begin werd ik meegenomen op dit avontuur, kreeg zelfs bij Stephen thuis al wat 'work in progress' te horen. Dan kun je niet neutraal meer zijn. Ben ik ook niet maar gelukkig hoef ik ook niet al te veel toneel te spelen. De nummers bevallen me goed, ik heb geen moeite met het wat toegankelijker geluid en ik hou enorm van wat deze band doet. Nog steeds.

Laat Man of Atom, gemixed door TJ Allen (Bat for Lashes) en gemastered door Ian Carter (Ghostpoet), maar een perfecte opmaat zijn voor een nieuw album, en dat die er maar snel mag komen!

Voor wie de vinylversie wil bestellen: Final 500 Records | And that's vinyl! - final500records.nl