Serge Gainsbourg - Initials SG (2002)

Frankrijk
Label: Mercury

1. Le Poinconneur des Lilas (2:44)
  2. Intoxicated Man (2:39)
  3. La Javanaise (2:33)
  4. Chez les Yé-Yé (2:28)
  5. Couleur Café (2:13)
  6. Qui Est in Qui Est Out (2:15)
  7. Docteur Jekyll et Monsieur Hyde (1:57)
  8. Bonnie and Clyde (4:17)

met Brigitte Bardot

9. Ford Mustang (2:41)
  10. Initials BB (3:36)
  11. Requiem Pour un C... (2:55)
  12. Je T'aime Moi Non Plus (4:24)

13. L'anamour (2:43)
  14. 69 Année Erotique (3:19)

met Jane Birkin

15. Sous le Soleil Exatement (2:53)
  16. Ballade de Melody Nelson (2:03)
  17. La Décadanse (5:16)

met Jane Birkin

18. Je Suis Venu Te Dire Que Je M'en Vais (3:23)
  19. L'homme a Tête de Chou (2:58)
  20. Marilou Sous La Neige (2:25)
  21. Sex Sex and Sun (3:41)
  22. Aux Armes et Caetera (3:08)
  23. Dieu Fumeur de Havanes (3:50)

met Catherine Deneuve

EVANSHEWSON
Formidabel oeuvre-overzicht van het Franse Enfant Terrible Gainsbourg, vereeuwigd door zijn stoppelbaard en zijn Gitanes in de mondhoek;
Dikke aanrader, niet twijfelen, meenemen die handel!

* * * * *

avatar van musician
Ik ga het, bijna vijf jaar na zijn bericht, nog weer eens "eens" zitten wezen met Father McKenzie.

Het ontbeert mij volledig aan een inzage in Franse chansons, Serge Gainsbourg ken je van de hit Je t' aime mon non plus met Jane Birkin. En voor het overige is dan een verzamelaar als dit automatisch een redelijk boeiende ontdekkingstocht.

En die is heel erg goed bevallen. Hij heeft al vanaf zijn oudste nummer (opener Le Poinconneur des Lilas, 1958) een geweldige sonore, donkere en in zekere zin sensuele stem dat het sowieso alvast aantrekkelijk maakt om een compleet album naar te luisteren.

Zijn chansons klinken in de periode tot en met 1964 vrij braaf maar na opkomst van (neem ik aan) groepen als de Beatles en de Rolling Stones gooit hij het roer wat om en zijn er modernere klanken.

Zijn ondeugende en wereldveroverende Je t'aime moi non plus is niet de standaard voor Gainsbourg, ook al is er de herhalingsoefening La Decadanse. Hij is echter veelzijdiger dan dat.
Hij heeft gewoon aanstekelijke en sterke chansons die het meest interessant zijn in zijn beste periode, de jaren '60.

Mijn eigenlijke ontdekking van Serge Gainsbourg ligt ook daar. Bij het Topic dat nu nog over 1968 gaat was ik aangenaam verrast over het niveau van het nummer Initials BB (zes keer raden voor wie dat staat )
Het doet mij deugd om te horen dat Gainsbourg hier een collectie heeft van nummers die allemaal wel zo'n beetje voldoen aan de hoogste standaards op het gebied van chansons.

Geen idee hoe zijn afzonderlijke studioalbums klinken. Maar Initials SG nodigt in ieder geval uit om daar eens naar op zoek te gaan.