Calva Y Nada - Monologe Eines Baumes (1992)

1 stem

3. D.A.L.A.M. (2:10)
  4. Fabrik (1:22)
  5. Totensaal (2:47)
  6. Was Ist (3:37)
  7. La Canción de La Mesa (4:38)
  8. Profecia (4:53)
  9. El Fantasma (4:36)
  10. Schmerzenskrone (5:52)
  11. Cobardia (2:32)
  12. Noch vor 1000 Jahren (4:11)
  13. Der Feind (4:34)
  14. Bitte! (2:12)
  15. Habemus Papam [Remix] (4:38)
  16. Calva Polka (3:45)
avatar van freddze
Dit was het eerste album van Calva Y Nada dat ik via een toenmalige new wave makker in 1992 leerde kennen. De andere albums zouden ook spoedig volgen maar deze "zelfvertellinghe van enen gestamden struik " zou toch altijd op 't hoogste schavotje blijven prijken bij mij. Al kunnen hun werken uit 1991 en 1996 me ook wel erg bekoren.

De pretentieloze doom ebm die ze maken is toch wel redelijk uniek te noemen en barst van de creativiteit. Soms swingend, maar dikwijls ook opzettelijk chaotisch. De vaak korte, maar steeds lekker sarcastische lyrics worden vertolkt door de brulkrijsende Breñal en hij doet dat zowel in het duits als in het spaans en af en toe hanteert hij zelfs de twee talen door elkaar. "Opbeurende" teksten die je bij beluistering van deze plaat te horen kan krijgen zijn o.a.:
- Was Ist: Was ist der Mensch? Erhängt sich selbst am Strick der Logik
- Schmerzenkronen: Verwesendes Fleisch von rostigem Nagel durchdrungen. Mit Schmerzenskrone, blutig auf den Kopf gezwungen
- Der Feind: Zerborstenes Glas niedergebrannt. Ängste, geboren aus eigenem Sump. Verzweifelt um sich schlagend. Der Feind sitzt in ihnen Selbst!

Ah, en wb. track 15, Habemus Papam,... 'k weet niet of men daar in het protestantse Nederland zo vertrouwd mee is als in het katholieke België, maar bij de verkiezing van een nieuwe paus zal de kardinaal-deken van het college van kardinalen uiteindelijk vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de woorden verkondigen dat ze een nieuwe paus hebben. Hij roept dan niet iets als "wemmenenievepeiws", maar eerder iets als "habemus papam", wat natuurlijk latijn is voor "we hebben een paus".

Toptracks van deze een der beste EBM platen uit de jaren '90 zijn: Der Sturm, D.A.L.A.M., Totensaal en Schmerzenkrone.

De afsluiter van de plaat is heel grappig, een polkadansje getiteld: Calva Polka.
Geen gewone polka, maar een doompolka from hell