Lenny Kravitz - 5 (1998)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Live (5:12)
  2. Supersoulfighter (4:58)
  3. I Belong to You (4:17)
  4. Black Velveteen (4:48)
  5. If You Can't Say No (5:17)
  6. Thinking of You (6:24)
  7. Take Time (4:31)
  8. Fly Away (3:41)
  9. It's Your Life (5:02)
  10. Straight Cold Player (4:19)
  11. Little Girl's Eyes (7:44)
  12. You're My Flavor (3:48)
  13. Can We Find a Reason (6:24)
  14. American Woman * (4:21)
  15. Without You * (4:47)
avatar van musicfriek
Dit album vind ik vooral klinisch klinken. Lenny op de automatische piloot en zeer glad geproduceerde songs. De cover American Woman vind ik vrij knap gedaan, maar If You Can't Say No en I Belong to You vind ik toch wel missers. Fly Away is ook wel okee, maar is kapotgedraaid. Krappe 3*

avatar van Ronald5150
Op ”5” kiest Lenny Kravitz voor een andere productionele aanpak. Waar Kravitz tot dan toe altijd traditioneel te werk ging, is ”5” voorzien van een moderne productie. Ik kan helaas niet zeggen dat het me heel erg bevalt. Het begin van het album met ”Live” en ”Supersoulfighter” vind ik nog wel te pruimen: lekker funky en veel soul. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor ”Straight Cold Player”. Daarna neemt de productie het over van de liedjes. Ik hoor allerlei tierelantijntjes die ik niet wil horen; al die piepjes, bliepjes en weet ik al wat niet meer gaan me tegenstaan. Het geluid is te vol en creëert daarom in mijn beleving teveel afstand. Het komt zelfs zo nu en dan klinisch op me over. Om ”5” slecht te noemen gaat me een stap te ver. Het zit gewoon goed in elkaar en wat dat betreft staat Kravitz zijn mannetje. Maar door de te aanwezige productie word ik teveel afgeleid. Al met al vind ik ”5” redelijk en geef ik de voorkeur aan de meer basale aanpak van Lenny Kravitz op zijn eerste albums.