Vader Abraham en Zijn Goede Zonen - Vader Abraham en Zijn Goede Zonen (1973)

Label: Elf Provinciƫn

1. Uche Uche (4:37)
  2. Vader Abraham (4:20)
  3. 7 Schoondochters (4:44)
  4. In de Hemel Kan het Niet Mooier Zijn (3:54)
  5. Sjaan (3:58)
  6. Alleen van Voren Nog Misschien (2:45)
  7. Ome Koos (4:22)
  8. Veronica 538 (5:10)
  9. Je Kijkt van Kop Tot Teen (4:05)
  10. He Lieve Schat (3:24)
  11. Olleke Bolleke (4:11)
  12. Er Is een Tied van Komen (3:38)
avatar van B.Robertson
Na de stormachtige opkomst van Vader Abraham met Zijn Zeven Zonen volgde spoedig een wisseling in de bezetting van de Zonen, hierna Zijn Goede Zonen genoemd. Vader werd hier door Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen begeleid, alvorens Hij solo ging en later andere samenwerkingsverbanden aanging. Dit album moet binnenkort maar eens op de draaitafel.

avatar van bikkel2
Andre Hazes zijn Het Laatste Rondje is duidelijk afgeleid van Een Tied Van Komen.
Sterk partyalbum van deze combi.
Het duurde echter niet lang.
De goede zonen wilden de relegieuze kant op en weigerden pertinent om op Zondag te peformen.
Dit kon Vader onmogelijk toe laten - de schabbels waren te goed om te laten lopen.

In 1973 ging hij uiteindelijk echt solo en liet hij zijn kwetsbare kant zien.
Een reeks donkere conceptalbums volgden.

avatar van nlkink
Chapeau met de toevoeging van dit prachtige album, wat de discografie van Vader Abraham op MuMe weer wat completer maakt.
Inderdaad met begeleiding van de Goede Zonen i.p.v. de Zeven Zonen. Het ware verhaal over deze wisseling van begeleidingsgroep moet nog eens verder uitgediept worden. Ongetwijfeld is er op MuMe wel iemand die ons meer over de kwestie kan vertellen.
Aan conceptalbums was 'oes Pierre' nog niet toe. Het album is een samenraapsel van singles en oudere opnames. Er is zelfs nog een verwijzing naar de Zeven Zonen met het nummer 7 Schoondochters. De filosoof kun je al horen in In De Hemel Kan Het Niet Mooier Zijn, maar ook de geile dijenkletster van de periode 1967-1970 met Alleen Van Voren Nog Misschien. Het nummer is ooit ontstaan nadat de vrouw van Pierre een beetje klaar was met het feit dat hij haar altijd achterlangs "op zijn hondjes" nam. Toen hij haar vroeg hoe zij het dan in het vervolg wilde, antwoorde zij met het nu overbekende "alleen van voren nog misschien".
Ook Er Is Een Tied Van Komen is duidelijk een vroeg filosofische tekst. Het nummer heeft in 1972 een paar keer op de setlist gestaan maar omdat het publiek de tekstregel "Er is een tied van komen" massaal aanvulde met "En er is een tied van gaan" werd het al snel van de speellijst gehaald.
Verder heeft men van de gelegenheid gebruik gemaakt om de carnavalskrakers Uche Uche, Ome Koos en Olleke Bolleke een plek op het album te geven. Het nummer Je Kijkt Van Top Tot Teen is een smartlap over een trieste voyeur die betrapt wordt en dominee van een middelgroot dorp blijkt te zijn in de bible belt.
De single Veronica 538 was een doorzichtige poging om zendtijd bij het bekende zendpiraat te krijgen, tevergeefs. De singles deden op het zendschip dienst als onderleggers. Erg handig.
Het tweeluik Sjaan en He Lieve Schat was gericht aan een van de talloze liefjes die Vader Abraham er op na hield als hij op tournee was. De nummers dienden als afsluiters van optredens en waren het sein voor de dames om alvast richting hotel/motel te vertrekken.
Een sleutelplaat.

avatar van bikkel2
Veronica 538 was idd geen handige zet.
Volgens zeer betrouwbare bronnen is Vader met de goede zonen het Veronica schip achterna gegaan.
Een geldschieter uit Elst, die een audiozaak runde en regelmatig grammafoonplaatjes op kocht van Kartner, wilde wel een zeevaardig schip huren en zodoende kon het gebeuren, dat op het dek van het schip de godganselijke dag het nummer werd uitgevoerd door Abraham + goede zonen. Pal naast het Veronica schip.
De radiozender heeft uiteindeljjk de waterpolitie geinformeerd en het schip werd
weggesleept.
Na een jaar of 3 kwam het wel weer goed tussen Abraham en Veronica, maar dit was iets te opzichtig geregeld.
Vader noemde het een communicatie storing.
Hij wilde Veronica juist promoten.
Rob Out vond het brutaal en opdringerig.

avatar van meneer
Smullen deze verhalen, echt smullen. Meer !

avatar van nlkink
Het complete verhaal kan alleen maar verteld worden als ook de complete discografie van Vader Abraham op MuMe staat. Zo kijkend naar de site Discogs zie ik nog wel een aantal interessante albums die niet op MuMe zijn opgevoerd:
Vader Abraham - Zo Zal Het Altijd Zijn (Vinyl, LP) at Discogs (conceptalbum over Plato)
Vader Abraham En De Funny Puppies - Dierenmanieren 1 (Vinyl, LP, Album) at Discogs (Wederom een succesvolle verbinding met een stripfiguur)
Vader Abraham - Je Zit Op Rozen (Vinyl, LP, Album) at Discogs (conceptalbum over tuinieren)

avatar van EttaJamesBrown
Hier moet ik toch goed voor gaan zitten; een onbekende schijf van de Vader. Eerst een paar keer goed beluisteren met mijn hifi-koptelefoon om alle diepere lagen te ontwaren. Altijd weer ben ik dan zo blij als een kind met oma's snoeptrommel. Hopelijk vind ik dit weekend tijd voor een eerlijke beschouwing.

buizen
Die mosterdgele pakken..
Mijn opa had vroeger een Dafje, in precies dezelfde kleur.

buizen schreef:

Mijn opa had vroeger een dafje, in precies dezelfde kleur

Daf: precies DE auto die bij die periode hoort. Ik had een tante die in zo'n apparaat reed. Eigenlijk een auto voor mensen die niet konden autorijden. Truttenschudders werden ze ook wel genoemd.

Maar ja, waren de zeventiger jaren niet de tijd van foute kleren in foute kleuren? Al waren de tachtiger jaren met roze been- en bodywarmers ook niet mis. Maar daar trof je Vader Abraham gelukkig niet in aan.

nlkink schreef:
"Zo Zal Het Altijd Zijn" heb ik vergeefs een goede hoes voor proberen te vinden, "Je Zit op Rozen" lijkt nog lastiger. iig is "Vader Abraham en Zijn Goede Zonen" een aardig partyalbum. Menig nummer wordt voorafgegaan door een tussenstukje waarin Vader een korte anekdote over één van zijn zonen bezingt, mede een verklaring voor de lange speelduur van de plaat. Favoriet blijft "Ome Koos", bewerking van "Les Trois Cloches" en één van de weinige keren dat Kartner een cover deed, later werd dit nummer door André van Duin uitgevoerd als "Bim Bam".

B.Robertson schreef:

Geweldig dat je zo toegewijd bent aan Vader Abraham maar ik heb in navolging van enkele andere "biografen" besloten dat het wel mooi is geweest met de geschiedschrijving.
Natuurlijk mogen anderen er mee doorgaan, met dezelfde mate van respect. Soms was het qua uitleg van een liedje op het randje, maar ik durf te zeggen dat we nooit een negatief stuk over Pierre zelf hebben geschreven. Wij hebben hem in feite neergezet als een zingende filosoof. En is hij dat niet een heel klein beetje?

Vanaf gisternacht gooi ik me weer wat meer op de serieuze bijdragen, al zal ik de gelegenheid om een grap en/of een grol te maken nooit laten liggen.

avatar van B.Robertson
Het was geweldig genieten van alle verhalen. Omwille van financiële perikelen viel de samenwerking met zijn Goede Zonen uiteen en bleef Ad Nijkamp als enige Goede Zoon achter, en wel als Kartner zijn manager. Hier nog een mooie biografie die de controverses ook belicht.

avatar van LucM
Met Veronica 538 protesteerde Vader Abraham tegen de verdwijning van de zeezender Veronica die hij vaak heeft gepromoot en ook dankzij Veronica zijn vele Nederlandse zangers doorgebroken. Helaas heeft het niet mogen baten, in 1974 werd Veronica uit de ether genomen ... tot diepe droefenis van onze Vader.