Rick Ross - Black Market (2015)

Label: Maybach

1. Free Enterprise (4:19)

met John Legend

2. Smile Mama, Smile (4:01)

met CeeLo Green

3. One of Us (3:13)

met Nas

4. Silk Road (4:21)
  5. Color Money (3:06)
  6. Dope Dick (4:44)
  7. Crocodile Python (4:40)
  8. Ghostwriter (4:27)

13. Sorry (5:30)

met Chris Brown

14. D.O.P.E. (4:44)

met Future

15. Foreclosures * (4:14)
  16. Money Dance * (7:37)

met The-Dream

17. Carol City * (4:13)
avatar van Holla
Jezus wat is dit een heerlijke plaat. Ik ben eigenlijk steeds van mening geweest dat Ross veel betere projecten kan maken dan hij vorig jaar heeft gebracht bijvoorbeeld, maar dit zit al een stuk meer in die richting. Hood Billionaire had slechts 2 of 3 nummers die ik nog afspeelde na de 3 luisterbeurten die ik ieder album geef. Mastermind was wel wat beter, maar de hoogtepunten daar waren voor mij vooral van gastartiesten (In Vein met The Weeknd en Sanctified met Kanye en Big Sean), alhoewel The Devil is a Lie echt een knaller was. Deze plaat zit productioneel echt heerlijk in elkaar, en na de eerste 5 tracks dacht ik even aan een classic, maar het zakt ietsjes in. Ondanks dit is dit toch zeker bewijs dat Ross makkelijk een album kan dragen op zichzelf, met de juiste producties erachter. HUH!

avatar van Delars
Ik sluit me volledig bij Holla aan. Op dit moment zijn beste werk. Ben wel benieuwd naar de replay value.

avatar van DopeLemon
Ben onder de indruk! Ricky flowt velen malen beter en is een stuk constanter als voorheen! Vond god forgives i dont zijn laatste goede plaat, maar vind deze na de eerste paar luisterbeurten nog beter klinken.. hij leunt veel minder op de features hier

avatar van Joe D
Begint goed, maar Ross struikelt weer over die R&B refreintjes op het einde.

avatar van Yestsida
Black Market is alweer het 8ste album van Hip Hop's grootste acteur.

Na drie doorsnee LP's kwam Rozay met Telfon Don, wat door velen gezien wordt als zijn beste werk tot nu toe. Voor mij is de opvolger (God Forgives, I Don't) echter z'n magnum opus. Begin vorig jaar trok hij de kwalitatieve lijn weer verder met Mastermind. Eind 2014 bracht hij Hood Billionaire uit, wat toch ervaren wordt als Ross' minste werk tot nu toe. Blijft Black Market in de richting van de voorganger, of weet het de kwalitatieve maatstaf van de drie projecten daarvoor weer te behalen?

Commercieel gezien lijkt het niet erg succesvol te worden als we naar de verwachte verkoopcijfers kijken. Onze gastheer probeert met het steken geven aan 50 Cent, Timbaland, Drake en Birdman meer aandacht naar zich toe te trekken, maar geen van allen heeft het aas beetgepakt. Waar het natuurlijk vooral om draait is het kritische aspect... wat mij betreft heeft hij de maatstaf van 2010 tot begin 2014 weer behaald!

Zoals de meeste wellicht wel weten zijn de producties meestal subliem op een Rick Ross-album, deze rapper heeft een uitstekend oor voor beats. Hier is dat niet anders, de producties van onder andere Jake One, D. Rich, Jahlil Beats, Black Metaphor en J.U.S.T.I.C.E. League zijn weer vingerlikkend lekker! Ook de bijdrage van DJ Premier op Black Opium is, zoals we wel mogen verwachten, subliem.
Buiten Nas en Future zijn al de gastartiesten R&B-acts. Deze zijn, buiten John Legend, allemaal vrij vervangbaar voor mij... maar dat heb ik meestal wel bij R&B en/of Pop-artiesten.
One of Us is weer een topcollaboratie tussen Rick Ross en Nas.

De hoofdrapper zelf komt heel scherp uit de hoek. Over het hele album flowt hij er lekker op los, ik durf zelfs zeggen dat dit puur op rapkwaliteiten Ross' beste album is. Wat ook niet veel voorkomt is dat Ross eens vertelt over een bepaald aspect waar hij en/of andere in Hip Hop mee te maken krijgen. Zo rapt hij in Ghostwriter over het feit dat hij begonnen is als ghostwriter en dat hij het geweldig vond/vind om de rappers zo een bepaalde stijl en 'swagger' te kunnen geven. Foreclosures gaat dan weer over het blut gaan van voorheen succesvolle personen en dat het belangrijk is om het kopje er goed bij te houden als er geld mee bemoeit gaat. Beide nummers behoren nu al tot z'n beste tracks voor mij.

Mijn favoriete tracks op dit album zijn de eerste 9 tracks en 2 bonusnummers (Foreclosures en Carol City).

Vanaf track 10 zakt het album toch wat in naar mijn mening. Can't Say No is net iets te Pop door de beat van J.R. en de bijdrage van Mariah Carey. De overige nummers zijn zeker niet slecht, maar ze komen toch niet veel langs in m'n afspeellijst.

Blij dat hij zich herpakt heeft na Hood Billionaire, maar door de laatste paar tracks is het toch nét iets minder dan Teflon Don, God Forgives.. I Don't en Mastermind vind ik.

Ben benieuwd naar zijn volgende soloalbum, maar eerst is het volgend jaar tijd voor Self Made 4. Dit gaat hopelijk weer meer de richting uit van de eerste 2 delen, want deel 3 was niet bijster sterk.

avatar van Silky & Smooth
The Black Dollar-mixtape deed al vermoeden dat Rozay weer terug zou gaan naar zijn stijl voor God Forgives en gelukkig doet hij dat ook. Ik vind het veel fijner om een lompe Rick Ross te horen op wat warmere en tragere beats dan de harde trapbeats van zijn laatste albums. Deze past mooi in het rijtje Deeper Than Rap en Teflon Don!

avatar van Weirdo Wizzy
Wat een heerlijk nummer is Sorry en die bijdrage van Chris Brown is ook om van te smullen

gisteren voor het eerst gehoord en heerlijk album, kende deze helemaal niet weet ook niet waarom.

Hij rapt hier zeker goed