Gnidrolog - Lady Lake (1972)

Label: RCA

1. I Could Never Be a Soldier (11:37)
  2. Ship (6:41)
  3. A Dog with No Collar (2:10)
  4. Lady Lake (8:54)
  5. Same Dreams (2:47)
  6. Social Embarrassment (6:31)
Misterfool
Prachtige plaat: aanrader voor mensen die houden van de dramatiek van Van der graaf generator, de fluiten van jethro tull Jehtro tull en de virtuositeit en experimentatiedrang van Gentle giant.

Mssr Renard
Waanzinnig gave plaat, die ik echt al heel lang heel graag op lp zou willen hebben, maar het is allemaal nogal duur.

Echt een gave band die toch twee erg mooie klassieke symfoplaten in de jaren 70 wisten te maken.

Een mixje van Gentle Giant, Jethro Tull en ook wat Barclay James Harvest, maar dat laatste hoor alleen ik er in.

avatar van ABDrums
Mssr Renard schreef:

Van Der Graaf Generator mag je gerust aan dat lijstje toevoegen. Ik luister deze plaat nu voor de tweede keer en zou dit nu al willen betitelen als een 'ruwe diamant' van de jaren '70 prog. Instrumentatie die vaak denken aan VDGG en Jethro Tull met een vleugje Gentle Giant. De zang doet me qua expressiviteit denken aan Peter Hammill, en qua zanglijnen aan Gentle Giant. Favorieten tot nu toe zijn het geweldige openingsnummer, Ship en Social Embarassment, maar de rest doet daar eigenlijk nauwelijks voor onder.

Kortom een fijne ontdekking voor mij. Deze gaat nog vaak gedraaid worden.

Mssr Renard
Vandergraaf ken ik niet goed. Ik heb het vaak geprobeerd, maar ik vind het geen mooie muziek. Maar anderen vinden Barclay James Harvest niet goed, en dat is dan weer mijn associatie.

Als Vandergraaf dit soort muziek zou maken, had ik ze stukken leuker gevonden, denk ik. David Jackson vind ik dan wel weer erg gaaf, tenminste als hij opduikt bij andere bands.

Vander Graaf vind ik een soort van de gothic/doom band van de oudere symfo. Totaal niet aan mij besteed. Terwijl Gnidrolog veel speelser en avontuurlijker is. Maar iedereen heeft zo een beetje zijn eigen kaders. Prima. Ik snap wel dat iemand die van Opeth en Porcupine Tree houdt, van Vandergraaf houdt. David Jackson speelt ook vaak samen met meneer Wilson.

avatar van ABDrums
Mssr Renard schreef:

Ik houd juist van die creepy ondertoon die de muziek van Van Der Graaf herbergt. Mijns inziens wordt dat voornamelijk gecreëerd door Hammills expressieve zang (you hate it or you love it) en de toetsenpartijen van Banton. Daarmee wil ik de rol van Guy Evans en David Jackson niet bagatelliseren, alleen eerstgenoemden zorgen naar mijn idee het meest voor de angstvallige ondertoon van VDGG's muziek.

Ken je toevallig Kaprekar's Constant? Ook zo'n band waar Jackson in meespeelt. Erg goede prog als je het mij vraagt, maar ik weet niet of jij, als kieskeurige muziekliefhebber, het daarmee eens bent.

Mssr Renard
Flink wat jaren terug werd Fate Outsmarts Desire mij getipt, omdat het ook wat zou lijken op Barclay James Harvest. Ik zie nu op Progarchives dat ik het 3* heb gegeven, dus was ik er niet echt van ondersteboven.
Rond die tijd had ik wel Gungfly ontdekt en dat vond ik vele malen gaver. Ik meen dat ik die platen toch gemiddeld een 4* heb gegeven.

Nu is het wel zo dat ik moderne progressieve rock vaak erg slecht geproduceerd vind. Als voorbeeld: Tigermoth Tales of Riverside. Het klinkt wat knullig, mottig en daardoor wat lawaaiig. Maar dat geldt niet voor elke band, maar naar mijn beleving zijn er niet veel moderne bands die echt het stempel 'fantastisch' van mij meekrijgen. Binnen de stonerrock/metal heb ik dat wel veel meer, en de moderne jazz/jazzrock en electronica (IDM). Maar dat is allemaal een ander laken en pak.

Over Gnidrolog: dit is wel het type symfonische rock dat ik erg gaaf vind, want in lijn met bands die ik erg waardeer: Camel, Jethro Tull, Gentle Giant, Barclay James Harvest, Cressida.