Sunburst - Fragments of Creation (2016)

Griekenland
Uitgebracht in eigen beheer

1. Out of the World (5:27)
  2. Dementia (5:34)
  3. Symbol of Life (4:20)
  4. Reincarnation (4:36)
  5. Lullaby (4:07)
  6. End of the Game (4:58)
  7. Beyond the Darkest Sun (5:10)
  8. Forevermore (4:36)
  9. Break the Core (4:28)
  10. Remedy of My Heart (12:11)
avatar van james_cameron
Zeer energieke en aanstekelijke progressieve metal uit Griekenland. Origineel is het allemaal niet, maar de band komt zeer overtuigend uit de hoek en het songmateriaal zit over de hele linie goed in elkaar. Het spetterende gitaarwerk en de prima zanger helpen ook een handje.

avatar van Kronos
Amai, straf spul. Zeker voor een debuut.

Mssr Renard
Moderne powerthrashmetal dat zo uit de States had kunnen komen, maar uit Griekenland komt. Ik zag dat de band een relatie heeft tot de hairmetalband Out Loud. Dat is wel grappig. Daar luisterde ik een hele tijd terug ook wel eens naar.

Het gebodene is een kruising tussen melodieus en catchy en gemeen. Er zitten wat moderne metal-elementen in, zoals de synths en sequencers die ik op de achtergrond hoor. Ik vind het niet ontzettend origineel, maar dat lijkt me ook wel moeilijk tegenwoordig. Het klinkt in elk geval erg gaaf. Eén van de gitaristen speelt in een soortgelijke moderne metalband Biomechanical. Daarmee vergeleken klinkt dit een stuk rustiger.

Mssr Renard schreef:

Ik vind dat de zang (klankkleur, manier van zingen, beetje accent misschien ook) een goede indicatie geeft dat het om een Griekse band gaat. Blijft een goed plaatje. Weinig origineel wel.

Mssr Renard
Ja. Soms vind ik het jammer dat je niet een rating tussen de 3,5 en de 4 kunt geven. Een rapportcijfer 7,5, zeg maar. Ik denk er nog over na. Nog maar een paar keer draaien.

Ik ben niet zo goed in accenten herkennen. Het Duitse pik er zo uit. En ik vind op één of andere manier de Noorse ook herkenbaar. Maar daarmee kun je me zomaar kunnen beduvelen.

Ik doelde ook meer op de stijl = US Powermetal. Niet echt een stijl die vaak wordt gehanteerd, maar ik vind hem wel handig.

Mssr Renard schreef:

In mijn aanpak staat 4* voor 'goed' en als cijfer een score tussen 70 en 87 op 100. Werkt goed voor mij. Wel een beetje grove borstel want er kan dus nogal wat verschil zitten tussen de ene en de andere 4*. Maar bij 4,5* en 5* wordt de marge kleiner. Respectievelijk tussen 88 - 95 (zeer goed) en 96 - 100 (uitstekend).

De stijl US power metal verwijst voor mijn gevoel meer naar de jaren 80, met bands als Manowar en Virgin Steele. Sunburst zou ik eerder (moderne) progressive power metal noemen. Niet zo interessant, al die subgenres.

Het Griekse ga je vanzelf wel herkennen als je meer Griekse metal beluistert denk ik. Een album dat ik liever beluister dan Fragments of Creation is Evil's Domain van Power Lord. Klinkt meer oldschool.

Mssr Renard
Volgens mij doe ik hetzelfde. 4*-en zijn ook meest uitgedeelde score. Als ik een 4* uitdeel, wil ik het ook vaker draaien. Als ik een 3,5* uitdeel vind ik het niet slecht, maar hoef ik het niet zo nodig opnieuw te horen.

Ik merk het wel, wanneer ik deze weer draai. Jammer dat ze niet nog wat hebben uitgebracht. De band maakt wel nieuwsgierig.

Overigens vind ik muziek ala Manowar, Virgin Steele en Saxon (maar dat is brits) niet geweldig. Progressive powermetal doet mij dan weer sneller denken aan Angra, Symphony X en kompanen.

Ik moet meer lektuur hierover lezen. Ik las ook Groove/Powermetal. Maar echt interessant zijn subgenres zeker niet, behalve als je er naar op zoek bent.