Van der Graaf Generator - The Least We Can Do Is Wave to Each Other (1970)

Label: EMI

1. Darkness (11 / 11) (7:27)
  2. Refugees (6:22)
  3. White Hammer (8:15)
  4. Whatever Would Robert Have Said? (6:07)
  5. Out of My Book (4:07)
  6. After the Flood (11:28)
  7. Boat of Millions of Years * (3:50)
  8. Refugees [Single Version] * (5:24)
avatar van namsaap
Onlangs schafte ik de boxset 'The Charisma Years' aan met alle werk van de band tussen 1970 en 1978. Een mooie aanleiding om me eens wat meer te verdiepen in het werk van deze band, die ik tot nu toe alleen kende van het album Pawn Hearts.

Dit eerste album uit de boxset is in ieder geval een schot in de roos! Het dreigende Darkness opent het album fenomenaal en is mijn favoriete track op dit album. Hammill is misschien niet de beste zanger die er rondloopt, maar weet met zijn voordracht voor een enorme beleving te zorgen. De mooie ballad Refugees laat een hele andere kant horen van de band.

White Hammer is, net al de opener, weer zo'n heerlijk dreigend prognummer. Let op het heerlijke basspel dat bij vlagen aan Geezer Butler doet denken. Dat is overigens niet de enige Black Sabbath referentie die ik hoor bij dit nummer. In het doomy slot, waar de saxofoons de martelingen van de heksen vertolken, is het alsof de band wil laten horen hoe Deep Purple een Black Sabbath-nummer zou spelen.

What Would Robert Have Said start aardig en ontwikkelt zich gaandeweg tot een heerlijk prognummer. Out Of My Book is een beetje een niemandalletje, dat niet vervelend is maar ook niet echt beklijft. After The Flood is echter weer van start tot finish een fantastisch prognummer!

Score: 86/100