Mecano - Autoportrait (1983)

Label: Torso

1. Profile (6:03)
  2. The Suggestive Sleep (8:34)
  3. Entr'acte (4:01)
  4. Безпризорныe (5:10)
  5. Autumnmatic Play (5:38)
  6. The Mutant Jasz (5:36)
  7. March of the Iron Workers * (4:29)
  8. To Life's Re-union (2:44)
avatar van musicfriek
Ik heb werkelijk waar nog nooit van deze groep gehoord, maar het nummer The Suggestive Sleep is echt ontzettend goed. Prachtige opbouw en heerlijk gezongen.
8 en een halve minuut genieten geblazen
Waar kun je dit mee vergelijken, da's een goeie, iemand?

avatar van fatima
Dit soort nummers werden begin 80-er jaren bij bosjes gemaakt. Traag, donker, somber, repeterend. Het nummer dat jij noemt is (goed) afgekeken van dit album
en dan de eerste twee nummers ervan (eigenlijk één doorlopend nummer).

Hoewel ik de Virgin Prunes plaat "If I die I die" net als "Autoportrait" (minstens) 5 sterren waard vind, lijkt mij de opmerking dat Mecano leentjebuur heeft gespeeld de plank flink misslaan. Wel is het zo dat beide bands, zoals meerdere bands in de jaren 80, de grenzen van de "pop"muziek flink oprekten. Wellicht dat daar dan de overeenkomst in gevonden kan worden.
Luister ook eens naar eerdere platen (ep's) en de platen die Dirk Polak onder de naam Mecano de laatste jaren (gelukkig weer) uitgebracht heeft.
Geniale band, geniale plaat. Misschien wel het beste wat een Nederlandse band in de jaren 80 heeft uitgebracht.

Ik las vandaag ergens dat deze band in het voorprogramma van U2 stond, bij hun eerste optreden in Nederland.

deric raven schreef:

Dat zou maar zo kunnen, aangezien hun drummer Ton Lebbink (van zijn hand is ooit een opmerkelijk solo-album verschenen) toentertijd ook 'dubbelde' als portier bij Paradiso. Alhoewel het debuut van U2 (afgezien van het optreden in de KRO-studio in Hilversum een dag eerder) in De Melkweg plaatsvond voor zo'n 200 man, waaronder 1 mjuman.

Vond inderdaad plaats in de Melkweg.
U2 was echter het voorprogramma van Mecano, ik had het verkeerd geformuleerd.

nadir21 schreef:

Gewaagde uitspraak, ik ga er niet in mee. Beste new wave plaat van vaderlandse bodem vind ik nog steed 4Our Clicks van Nasmak, maar deze is zeker ook fijn.

avatar van Mjuman
Vond de twee mini-albums (zo heetten ze toen) erg mooi, Untitled en Subtitled - moeilijk te vinden. Wel een heel eigen, apart geluid; Nasmak - ook wel wat voor te zeggen; The Tapes leken ook wat in den beginne, ook een goede punch; Blue Murder? Mooi vraagstuk dit.

Minimal Compact - of is dat te weinig Nederlands; Clan of Xymox?

avatar van Premonition
Flue met One and a Half is ook een aanrader, heeft Cor Bolten ook nog aan mee gewerkt. Minimal Compact was ook gedeeltelijk Israelisch niet? Ook fijne wave groep.

avatar van Mjuman
In die tijd had je een 'alternatief' blad - Vinyl? Ging inderdaad veel over post-punk en wave; de genoemde groepen passeerden de revue. En daar zaten flexidisks bij; helaas niets bewaard. Minimal Compact kwam idd uit Tel Aviv maar ze gingen naar A'dam omdat ze Tel Aviv te provinciaals vonden.

Ken je trouwens ook Bazooka? Uit Nijmegen - onlangs 12" op Torso op de kop getikt - heel bijzonder.

avatar van Premonition
Kocht vaak de Vinyl in die tijd. Ik heb nog wat van die flexidiscs in een doos liggen op zolder. Geen idee wat er op staat, zal wel veel vanuit de Ultra-beweging opstaan.
Bazooka, dat zegt wel iets. Iets met Igor of zo?

avatar van Mjuman
Jazeker - a Igor S. (Stravinsky) - raadselachtige hoes (beetje constructivistisch) : a. Ballet Russe 1913; b. De Dans, Nummer Een Mis.

avatar van fatima
Mjuman schreef:

Die zijn allemaal gedigitaliseerd en pindakaasbaar. Meer zeg ik niet.

Over de Nederlandse new wave uit 78-85 moesten we nog maar eens nader spreken... Daar is zo enorm veel over te zeggen.
Later meer.

ohmusica
Toen deze LP uitkwam werd hij bejubeld door bladen als Vinyl, het blad was een vernieuwend alternatief op de OOR, met Joost Niemöller aan het roer, maar dit terzijde. Op deze plaat is meer aan de hand en is eigenlijk heel vernieuwend en traditioneel tegelijk. Daarbij durft men uit andere vaatjes te tappen dan die uit Engeland en Amerika. Je zou het meer Europese muziek kunnen noemen, waarbij ook kunstopvattingen een rol spelen. De punk of new-wave met een rechtt oe recht aan aanpak is ook verdwenen. De composities op Autoportrait, hoewel heel verschillend, staan als een huis en sluiten mooi op elkaar aan.

Dit is echt een prachtig album. Er moeten in ieder geval 2 uitgaven zijn, één met een nummer extra. Het is inderdaad Europese muziek met invloeden overal vandaan. Wat dat betreft was dit een mooie tijd waarin op muzikaal gebied heel veel gebeurde. Zeker ook in Nederland met ook Minimaal Compact, Nasmak etc.
Er werd ook veel uitgegeven op cassette (Van Kaye en Ignit) , Vinyl had daar ook aandacht voor. Ik vind het één van de mooiste albums uit deze tijd, zo veel te ontdekken, mede door de verschillende culturen in de band. Al het werk van Mecano moet in een verzamelbox zijn uitgegeven, niet meer te verkrijgen. Dus moet ik het met mijn vinyl blijven doen.

Teacher schreef:
Dit is echt een prachtig album. Er moeten in ieder geval 2 uitgaven zijn, één met een nummer extra. (...) Al het werk van Mecano moet in een verzamelbox zijn uitgegeven, niet meer te verkrijgen. Dus moet ik het met mijn vinyl blijven doen.

Naast de versie op Torso zijn er drie Franse versies (van 83, 86 en 90) die alle drie één extra nummer bevatten: March of the Iron Worker. De compilatie - al het werk uit de periode '78 - '82 - heet The 1/2 inch universe; 't laatst verschenen in 2002 op Mutant Jasz; echt collector's item - er bestaan wel mp3-versies. Ook in het buitenland wordt Mecano gewaardeerd en gezocht.

De 12's van Mecano, Untitled en Subtitled zijn eveneens zeer gewild; Entitled is de verzamelaar met beide daarop.

Geen idee of je dit kent, maar dit kan er prima bij aanhaken: Flue - Vista (1983)

Ik heb dat album, ook prachtige muziek. Past inderdaad in het rijtje Mecano, Minimal Compacte t.

Mjuman schreef:

Heb m een paar keer al gehad toen verkocht maar nu hou ik de versie die ik pas op de kop heb getikt (vinyl natuurlijk).
Mooie bij vlagen stemmige plaat, zit ook een vaudeville vibe in deze plaat, zal door de accordeon komen denk ik.
Als ik zo luister kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Brendan Perry deze plaat ook beluisterd heeft, zeker de meer stemmige nummers.
Wel behoorlijk anders dan de eerdere platen van Mecano.
Toen ook live gezien maar waar weet ik niet meer, ik keek toen heel veel New Wave, de kast staat ook vol (:

dj@
march of the iron workers was nummer op flexidisk vinyl