Woods - City Sun Eater in the River of Light (2016)

Rock / Folk
Label: Woodsist

1. Sun City Creeps (5:58)
  2. Creature Comfort (3:47)
  3. Morning Light (4:10)
  4. Can't See at All (4:45)
  5. Hang It on Your Wall (2:12)
  6. The Take (5:37)
  7. I See in the Dark (4:05)
  8. Politics of Free (3:36)
  9. The Other Side (4:04)
  10. Hollow Home (4:05)
avatar van jorro
Het album City Sun Eater in the River of Light uit 2016 van de Amerikaanse formatie Woods is beslist een album met een eigen geluid. Het is een mix van indie-folk, psychedelische rock en een vleugje jazz, met hier en daar invloeden uit reggae en soul. Dit zorgt voor een frisse en bijzondere sfeer. Het klinkt relaxed en zonnig, alsof je op een warme dag buiten bent.

De nummers zijn meest luchtig en vrolijk, met veel melodieën die makkelijk in je hoofd blijven hangen. De zang van Jeremy Earl is een beetje rauw en hoog, maar past goed bij de dromerige sfeer van de muziek.
Een paar nummers vallen extra op. Bijvoorbeeld Sun City Creeps, het openingsnummer. Het heeft een fijne melodie en een relaxte, bijna tropische sfeer, ondersteund door (gelukkig ingetogen) blazers zoals saxofoon en trompet. Creature Comfort valt op door zijn zweverige melodie en hypnotiserend ritme, terwijl Morning Light warme klanken en een lichte melancholie heeft. Mijn favoriet is The Other Side waarmee ik nogal afwijk als ik de statistieken van het album bekijk.

Ook vind ik het album niet overal even sterk. Sommige nummers zijn wat te simpel en blijven een beetje hangen in dezelfde sfeer. Hierdoor verlies ik soms mijn aandacht. Het is niet altijd even spannend, en dat maakt het minder geschikt voor luisteraars die wat meer afwisseling willen.

De instrumenten op het album zijn overigens wel goed gekozen. Er is veel gebruik gemaakt van blazers, wat een nieuw element is voor Woods. Gelukkig zijn die blazers bescheiden van aard in dit geval. Het geeft de muziek een uniek en soulvol geluid. De productie is ook goed, alles klinkt helder en de instrumenten zijn mooi in balans.

City Sun Eater in the River of Light is een album dat vooral geschikt is voor een luie zomerdag of een moment waarop je even wilt ontspannen. Het voelt soms zonnig en ontspannen aan, maar heeft ook een melancholische ondertoon. Dit maakt het een interessante luisterervaring. Als je van indie-folk met een vleugje psychedelische rock en jazz houdt, is dit zeker een aanrader. Het is niet perfect, maar wel een fijne luisterervaring. Ik geef het een 7

1. Sun City Creeps – 3,5
2. Creature Comfort – 3,5