Moonsorrow - Jumalten Aika (2016)

Finland
Label: Century Media

1. Jumalten Aika (12:43)
  2. Ruttoletho Incl. Päivättömän Päivän Kansa (15:21)
  3. Suden Tunti (7:06)
  4. Mimisbrunn (15:55)
  5. Ihmisen Aika (Kumarrus Pimeyteen) (16:00)
  6. Soulless * (3:18)
  7. Non Serviam * (5:10)
avatar van lennert
Weer beduidend beter dan zijn voorganger! Het album heeft een hele desolate sfeer, maar in ieder geval wel een diepgang en afwisseling in de composities. Geen vrolijke melodielijnen, maar klaagzang. Vooral Ihmisen Aika (Kumarrus Pimeyteen) voelt als een eenzame wandeling naar de ondergang toe. Sluit daarmee een erg fijne marathon af van een band waarvan mij al verteld was dat ik het fantastisch zou vinden. Dat blijkt ook met gemak waar te zijn. Ik heb de komende tijd weer eens wat aan te schaffen!

Eindstand:
8. Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa 3.5*
9. Tulimyrsky EP 3.5*
Gemiddelde: 4,22*

avatar van RuudC
Moonsorrow revancheert ijzersterk na het tegenvallende vorige album. Jumalten Aika is wederom een vrij duistere plaat, maar met een geluid dat je moeiteloos aan je geluidsinstallatie kluistert. Vlijmscherpe riffs wisselen elkaar af en af en toe keren de Finnen terug naar de glorieuze folksound. Voor het eerst vind ik Moonsorrow echt heel goed zonder dat ze spelen met klassieke progrock. Jumalten Aika is dreigend, mysterieus en donker. Hier hoor je heel goed de oerkracht die deze band zo geweldig maakt.

Eindstand:
1. Kivenkantaja