Golden Earrings - The Golden Years of Dutch Pop Music (2015)

Alternatieve titel: A&B Sides and More

Label: Universal

1. Please Go (2:57)
  2. Chunk of Steel (2:22)
  3. That Day (2:27)
  4. The Words I Need (2:13)
  5. Lonely Everyday (1:42)
  6. If You Leave Me (2:15)
  7. Waiting for You (2:24)
  8. Daddy Buy Me a Girl (2:40)
  9. What You Gonna Tell (1:42)
  10. Don't Run Too Far (2:12)
  11. Wings (2:06)
  12. Things Go Better (2:43)
  13. Rum and Coca-Cola (1:50)
  14. In My House (3:52)
  15. Smoking Cigarettes (2:17)
  16. Sound of the Screaming Day (2:50)
  17. She Won't Come to Me (2:28)
  18. Together We Live, Together We Love (3:07)
  19. I Wonder Preview Together We Live and Love (3:34)
  20. I've Just Lost Somebody (3:04)
  21. The Truth About Arthur (2:52)
  22. Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong (2:59)
  23. Wake Up - Breakfast (2:48)
  24. Just a Little Bit of Peace in My Heart (5:18)
  25. Remember My Friend (2:58)
  26. Where Will I Be (3:51)
  27. It's Alright but I Admit It Could Be Better (3:40)
  28. Holy Witness (2:47)
  29. No Need to Worry (2:03)
  30. Lionel the Miser (2:28)
  31. Gipsy Rhapsody (3:18)
  32. Crystal Heaven (3:49)
  33. Magnificient Magistral (2:42)
  34. Must I Cry? (2:16)
  35. Song of a Devil's Servant (3:45)
  36. Murdock 9-6182 (3:12)
  37. I'm a Running (3:26)
  38. God Bless the Day (2:41)
  39. Goodbye Mama (3:06)
  40. Angelina (3:10)
  41. Backbiting Baby (5:38)
  42. The Grand Piano (3:27)
avatar van nlkink
Ik mag het eerste berichtje toevoegen. Alle singles en hun B-kantjes uit de periode 1965-1969. Zoals te verwachten was in deze serie in chronologische volgorde en behoorlijk compleet. Wat op het eerste oog ontbreekt is de single Not Too Find uit 1965 wat naarstig uit de handel is gehaald toen de groep vernam dat de titel incorrect Engels was. Kennelijk schaamt men zich nog steeds voor deze 'misstap', want deze set was DE kans geweest om met zo'n zeldzaam liedje nog wat aantrekkelijker te maken. Ook het ontbreken van Another 45 Miles vind ik een vreemde ommissie. Verder veel tracks die je niet op de reguliere albums vind, zowel A- als B-kantjes. Doordat alles chronologisch staat kun je horen hoe de Golden Earring(s) zich ontwikkeld van een beatband tot een echte groep. Eigenlijk hoop ik dat er een deel twee komt met alle singles A's & B's van zeg maar 1970 tot 1980.

avatar van musician
Ja, dat van Another 45 miles is wel een beetje typisch.
En ook een 2,5 minuut versie van Eight Miles High (alleen uitgebracht in de VS) had ik een zeer terechte aanvulling gevonden.

Voor het overige, vind ik dit vooral een geweldig overzicht, dus bijna alle singles van de Earring in de jaren '60 inclusief b-kanten. Het is vooral ook een heerlijk luisteralbum. Ik moet bekennen, eigenlijk geen albums van de Golden Earring uit de jaren '60 te hebben, ik begin dan met Eight Miles High.
Tegelijkertijd is deze verzamelaar waardevol, omdat juist veel singles niet op albums verschenen. Als raar jaren '60 fenomeen.

Dus daarom een welkome aanvulling op de collectie. Uiteraard zijn er veel meer compilaties en Greatest Hits van de Golden Earring te vinden. Maar je vindt zelden zo'n samenhang als hier. Het is eveneens een mooi tijdsdocument.

Van de jaren '70 zou ik een verzamelaar met deze opzet inderdaad ook wel willen hebben.

avatar van musician
nlkink schreef:

Het is de b-kant van de 'rocker' Lonely Everyday.
Als ik het goed lees op Discogs Lonely everyday is/wordt voor deze single daadwerkelijk € 3.000 neergelegd. Ik weet niet of de leden van de band destijds 'opgescheept' zaten met de complete voorraad nadat het uit de handel was gehaald. Maar zou dat het geval zijn, lijkt het mij achteraf een mooie investering
Het zou een prima gebaar zijn voor de Earring als de single alsnog op de markt komt. Wat kan het schelen, zou je zeggen. Een kleine moeite en een mooi kleinood voor de Earring fans.