The Black Angels - Passover (2006)

Label: Light In The Attic

1. Young Men Dead (5:32)
  2. The First Vietnamese War (3:30)
  3. The Sniper at the Gates of Heaven (4:17)
  4. The Prodigal Sun (4:23)
  5. Black Grease (4:33)
  6. Manipulation (5:50)
  7. Empire (5:35)
  8. Better Off Alone (3:03)
  9. Bloodhounds on My Trail (3:59)
  10. Call to Arms (10:41)
  11. [Untitled] (3:54)
Manipulation! geweldig nummer

J Casablancas
Heerlijke plaat, invloeden van oa VU, Black Rebel Motorcycle Club en Brian Jonestown Massacre, duistere folk-rock, verassend goed. 4*

tondeman
Ik lees net een review in de Uncut die waren ook erg positief hierover. Dus een erg goeie mix van erg goeie invloeden?

tondeman
Een redelijke mix. Dat b.r.m.c. en brian jonestown hoor ik er zeker ook aan af. Het album zakt in het midden even in maar pikt weer aan bij ''better off alone'', de laatste drie nummers vind ik meteen het sterkste. Het laatste nummer had wel wat korter gemogen. 50% ruis en een hidden akoestische track over Irak boeit me niet.

avatar van levenvergeten
Het weet me niet echt te pakken helaas.

Wat een geweldig album! en manipulation is inderdaad een geweldig nummer!!

J Casablancas
Decennia later dan ze verdienen, krijgt The Velvet Underground dan toch een gepast eerbetoon. Zij het nog steeds niet onder de vorm van massale verkoopcijfers, maar wel door een muzikale ode van de hand van het obscure Texaans bandje The Black Angels. Dit zevenkoppig gezelschap werd opgericht in 2004, baseerde zijn naam op The Velvet Undergrounds ‘The Black Angel’s Death Song’, en tracht ook op muzikaal gebied de fascinatie voor Lou Reed en de zijnen niet onder stoelen of banken te steken. Het rauwe geluid van debuut ‘Passover’ steekt fel af tegen de vele aalgladde releases die ons tegenwoordig overdonderen, en voert onze gedachten naar de duistere krochten waar de alternatieve muziek eens zijn bloeiperiode kende.

The Black Angels zijn niet in één bepaald vakje te plaatsen: bij momenten weerklinkt de broeierige gitaarsound die we enkele jaren terug hoorden op het debuut van The Black Rebel Motorcycle Club en de zwaarmoedigheid van de new wave is evenmin veraf. Tot zover geen reden tot euforie dus. Maar reeds na enkele beluisteringen, want we hebben te maken met een rasechte groeiplaat, oefende het geheel een dusdanig groot bezwerend effect op ons uit, dat we ‘Passover’ zonder dralen bij de meest verslavende albums van de laatste jaren durven plaatsen. De ruwheid wordt in elke song doorgetrokken, zorgt voor een sterke, coherente plaat, en stelt in één vlotte beweging ook de al te gelikte sound van Franz Ferdinand en co. aan de kaak. Mede vanwege die primitieve aanpak leent de plaat zich het best tot een nachtelijke luisterbeurt, met uw volle aandacht op de verwekte geluidslandschappen, die u ongetwijfeld zullen opzadelen met een knoert van een onveiligheidsgevoel.

‘Passover’ grijpt je ogenblikkelijk bij het nekvel en lost zijn ijzeren greep niet, al van de eerste tonen van het, aan The Doors schatplichtige, ‘Young Man Dead’, dat de draad oppikt waar Jim Morisson hem liet vallen, tot het weergaloze ‘Call To Arms’. Geen minuut, geen seconde wordt de aandacht enige respijt gegeven. De songs variëren van fantastisch tot nooit minder dan uitstekend‚. ‘Sniper at the Gates of Heaven’ - zoek de Pink Floyd plaat - opent met gitaren die door merg en been snijden, en de kerkelijke gezangen doen de song ontaarden in een demonische sleper, die onder invloed van de ijzige stem van Alex Maas ontaardt in de totale Apocalyps. In ‘Black Grease’, in geen geval te verwarren met dé vetkuiven-film bij uitstek, worden er geen doekjes om gewonden: de essentie van de song ligt mooi vervat in het refrein, waarin de poëtische overpeinzingen tot “Kill Kill Kill Kill” beperkt blijven. De stelling dat de beste songs de eenvoudigste zijn, wordt met ‘Manipulation’, dat drijft op een repetitieve baslijn en enkele ijzersterke backing vocals, op een sublieme wijze kracht bijgezet. ‘Empire’ had niet misstaan op ‘Closer’ van Joy Division: new wave op zijn depressiefst, en op zijn best. Zo wordt de dreiging gaandeweg opdreven voor ‘Call To Arms’, hét absolute hoogtepunt van de plaat. Een song die door tromgeroffel naar een weergaloze climax wordt gestuwd.

The Black Angels slagen erin iets te doen wat de vele recent gehypte bandjes zelfs niet bij benadering kunnen: beklijven én bijblijven. De zoektocht naar Hoop en Geluk zal niet afgerond zijn met het kopen van ‘Passover’. Het is veeleer de dreiging die de rode draad vormt. Maar wij kunnen al weken niet meer zonder ons shot en de doseringen moeten steeds groter worden. Eenmaal ‘Passover’ door uw boxen is gepasseerd, geldt slechts het motto “There’s no way back” zoals het in ‘Sniper at te Gates of Heaven’ zo treffend wordt verwoord. Nadien rest slechts het gevoel van ontroering, voor het mogen aanhoren van zoveel schoonheid. Hoed u, The Black Angels zijn nedergedaald!

Digg*

avatar van Rayaccos
lekkere plaat! dreigende ondertoon en kille drums. Er zit ziel in de muziek. Ik raak alleen in het midden even mijn aandacht kwijt, maar het einde van de plaat is weer behoorlijk goed. 4*

avatar van LittleBox
Ik zit dit nu op de luisterpaal te beluisteren en dit is echt geweldig! BRMC behoort sowieso al tot mijn favorieten dus deze plaat gaat erin als koek! Jummiejummie, misschien op de valreep toch de top 10 van 2006 aanpassen?

avatar van LittleBox
Tjonge, Call to Arms lijkt haast van The Velvet Underground zelf afkomstig te zijn... Welke bands schieten me nog meer door het hoofd als ik dit hoor, naast BRMC? Ik hoor The Doors, maar ook 16 Horsepower, een snufje The Veils (in Manipulation) en Clap Your Hands (in Better Off Alone). Dit is echt een geweldige plaat!

avatar van YobbeR
Mooie plaat dat zeker , veel velvet underground en joy division Luister en constateer Manipulation = (wel aardig veel) Isolation. Maar blijft een lekkere plaat waarvan vooral de sound mij de plaat laat opzetten

avatar van Kaaasgaaf
Ik ken deze plaat nog niet zo lang, maar hij maakt erg veel indruk op mij. Zag ze gisteren als voorprogramma voor Black Rebel Motorcycle Club en vond ze misschien zelfs wel overtuigender dan het hoofdprogramma, al ben ik erg groot fan van BRMC.

jean maurice
leuke 60's retro- muziek, en soms zelfs denkend aan JD(manipulation)
goeie plaat

avatar van Edski
Goeie plaat! En dus tijd om hem weer even onder uw aller aandacht te brengen...

avatar van LittleBox
Zeer terecht. Ik las overigens mijn eerdere post over de schatplichtigheid van deze band en ik vergat daarin Joy Division te noemen. Vooral Manipulation doet daar sterk aan denken.

avatar van vos1
Sterke debuutplaat, alleen jammer van Empire en Call to Arms, nummers die me niet direct weten te boeien. The First Vietnam War, The Prodigal Sun en Manipulation zijn echter fenomenaal. Benieuwd wat de nieuwe brengt.

perfume
Briljant album en debuut. Dit is over 10 jaar beslist een klassieker. Een van de beste anti-war platen die ik ooit gehoord heb. De basis ligt natuurlijk in de 60's maar ook hoor je invloeden van de 80's terug. Echt een hele goede band en dito album.

avatar van Helicon
Ik las een resencie in één of ander blad en dacht die moet ik hebben (was toen net uit) En geen dag spijt van gehad. jonge jonge wat een debuut!! Lekker donker, dreigend en intens!

avatar van Lennonlover
Ja hoor, je kan me fan van The Black Angels noemen. Nu ik allebei hun langspeelplaten in 2-3 dagen tijd intensief heb zitten te beluisteren en ze nu bijna van buiten ken, durf ik te zeggen dat ze me tot het bot hebben geraakt. Moderne jaren '60 muziek. Om eerlijk te zijn zat ik al een hele poos te wachten op zo'n band. Nu heb ik hem eindelijk gevonden en m'n geluk kan niet op. Ik wacht ongeduldig af op hun volgende plaat (ze zijn er mee begonnen, ondertussen).

avatar van NIN
NIN
Zoals zovele plaatjes heb ik ook deze via musicmeter ontdekt. Mijn dank daarvoor trouwens !
Helicon schreef:
Lekker donker, dreigend en intens!

Zal dringend ook eens hun opvolger moeten bemachtigen

avatar van Lennonlover
Zeker doen, NIN. Ik vind hem zelfs beter dan deze.

avatar van levenvergeten
levenvergeten schreef:
Het weet me niet echt te pakken helaas.

Ik mag er toch stukje bij beetje op terugkomen. Laatst heb ik de plaat weer eens opgezet, en het klinkt toch beter dan in mijn herinnering. Het roept associaties met 60s garage, Velvet Underground en postpunk op, allen door elkaar gemixt en gespeeld door een zootje muzikanten met een quasi-nonchalante en coole blik, langharig tuig met leren jackies. Het is nog wel enigszins langdradig, maar misschien zit er zelfs wel een 4* in.

Wat gek is, is dat het lijkt of die plaat die ik twee jaar geleden heb gehoord de opvolger is. Die lijkt erg op deze, maar dan met minder sterke songs. Aan de andere kant zou het wel betekenen dat die ook nog wel eens wat zou kunnen groeien. Het was de afgelopen dagen wel fijn om weer wat vuige rock&roll door mijn speakers en oordoppen te blazen, want ik heb daar de laatste tijd niet veel van gehoord.

Ik bespreek deze cd graag als een L.P.: kant A vind ik matig, met soms wel zeer duistere teksten. Soms denk ik: had dit beter niet op de gesloten afdeling kunnen blijven? (Kill, kill, kill, kill.....etc. )
Ik vind muziek en teksten geïnspireerd door The End van the Doors. Alleen nu één side van het album vol hiermee: wat mij betreft overvol en daardoor ook soms eentonig en langdradig. Kant A eindigt bij mij bij track 6: Manupilation. Dit vind ik echt het minste nummer. Het is muzikaal wel heel karig en de tekst vind ik bijna lachwekkend. Ik vind het jammer, want over manupilatie kan je juist een gevarieerd nummer maken. Het is net of ze aan het nummer begonnen zijn en het nooit hebben afgemaakt.
Sterkere tracks zijn track 3 en 4, hier hoor je dat de band er echt wel wat van kan. Side A: 2,0*

Ik zat er behoorlijk doorheen, toen ik bij kant B belandde. Ik hoopte op meer variatie en iets minder duisterheid. En zowaar: daar was het! De sterk spelende band speelt hier ook (behoorlijk) sterke tracks. Muziek en tekst vormen op Bloodhounds on My Trail bijvoorbeeld een mooie (spannende) eenheid. De finale, Call to Arms, mag er (tot zo'n 10:00 minuten) wezen. Side B: 4,0*

avatar van Lennonlover
Hun nieuwe ('08) is stukken beter. Ik zou die eens beluisteren, West. Ik denk dat je het dan beter zal begrijpen.

Lennonlover schreef:

Ok Lennonlover, die krijg ik één dezer dagen binnen. En hoe dan ook: bedankt voor de tip! Ik heb al heel wat goede bands ontdekt zo via Musicmeter.
Misschien één voor jou: ken jij de band Sons & Daughters al? Lekkere rauwe rock uit Schotland.

avatar van jeroenheinz
Wat bijft dit toch een heerlijk hypnotiserende plaat die ik regelmatig draai. Pompende opzwepende baspartijen waar rammelende gitaren doorheen gieren. De inlvoeden zijn duidelijk te horen, maar toch weten ze een eigen sound te ontwikkelen. De teksten zijn niet al te vrolijk, maar toch sterk. Heb hem op 4* staan, maar zit er toch sterk aan te denken hem iets te verhogen.. Vooruit dan maar, 4,5*

avatar van SiSsY bOY
Dit album gaat wel aanslaan geloof ik, ik heb bij dit soort muziek altijd even tijd nodig om het te vatten. Ik merk al wel dat ik dit album een stuk beter vind dan 'Directions to See a Ghost'.

Voorlopig 3*

haveman
Je hoort hier idd veel verschillende ivloeden teru. Zelf hoor ik The Doors, JD en Velvet Underground. Toch is het in een eigen jasje gestoken. Er zitten een aantal hele goeie nummers tussen, maar het lijkt wel erg veel op mekaar.

Begin met 3 sterren, maar kan nog wat groeien(hoop ik).

haveman schreef:
Begin met 3 sterren, maar kan nog wat groeien(hoop ik).

Dat is bij mij uiteindelijk dan toch gebeurt. Ter voorbereiding op hun concert vanavond, zette ik niet allen Directions to See a Ghost aan, wat ik een fantastisch album vind, maar ook weer deze.
En kijk aan: het eerste gedeelte van de cd kan ik inmiddels veel meer waarderen. Wat betreft het tweede deel deed ik dat al; enig minpunt vind ik nog steeds Manipulation, de single the First Vietnamese War valt wat uit de toon: een beetje simpel in vergelijking met de rest. Favorieten zijn Young Men Dead, The Prodigal Sun, Bloodhounds & Call to Arms.

Verhoog 'm naar 4,0*

Milestones
Deze afgelopen zaterdag eindelijk aangeschaft bij Concerto in Amsterdam. Stond ook al enige tijd op mijn wishlist en de eerste draaibeurten geven een tamelijk briljant beeld. Wat een flow zit er in deze muziek en ik hou echt van die zanger. Verder weiger ik mee te doen aan de hokjesgeest. Iedere popband of artiest is beinvloed en heeft stapels platen en CD´s geluisterd voordat het debuut uitkwam zullen we maar zeggen.