Back to the 80's (1996)

Alternatieve titel: De Hits Uit de Jaren '80

Label: Columbia

1. Bangles - Eternal Flame (3:56)
  2. Lisa Lisa & Cult Jam - Little Jackie Wants to Be a Star (4:14)
  3. Don Johnson - Tell It Like It Is (4:32)
  4. Lisa Marie - Something's Jumping in Your Shirt (4:52)

met Malcolm McLaren and the Bootzilla Orchestra

5. Alice Cooper - Poison (4:27)
  6. Jeff Wayne - The Eve of the War (4:28)
  7. Roachford - Cuddly Toy (3:46)
  8. Martika - Toy Soldiers (4:52)
  9. The Pasadenas - Tribute (Right On) (4:21)
  10. Toto - Stop Loving You (4:29)
  11. Freiheit - Play It Cool (3:36)
  12. Bill Withers - Lovely Day [Sunshine Mix 7" Edit] (4:06)
  13. Europe - Superstitious (4:12)
  14. The Hooters - Satellite (4:16)
  15. Johnny Kemp - Just Got Paid (3:32)
  16. Jon Anderson - Hold on to Love (3:56)
  17. Herman Brood - Sleepin' Bird (4:08)
  18. Piet Veerman - Sailin' Home (4:34)
  19. Terence Trent D'Arby - Wishing Well (3:33)
  20. Gregory Abbott - Shake You Down (4:04)
  21. Johnny Logan - Hold Me Now (3:02)
  22. Spagna - Call Me (4:04)
  23. Dan Hill en Vonda Sheppard - Can't We Try (4:00)
  24. Cock Robin - The Promise You Made (3:53)
  25. Europe - The Final Countdown (5:08)
  26. Berlin - Take My Breath Away (4:11)
  27. Spandau Ballet - Through the Barricades (5:21)
  28. Don Johnson - Heartbeat (4:17)
  29. Cyndi Lauper - True Colors (3:46)
  30. Clarence Clemons en Jackson Browne - You're a Friend of Mine (4:18)
  31. The Outfield - Your Love (3:16)
  32. Drum Theatre - Eldorado (4:25)
  33. King - Love & Pride (3:21)
  34. Dead or Alive - You Spin Me Round (Like a Record) (3:12)
  35. Jennifer Rush - The Power of Love (5:55)
  36. Philip Bailey - Walking on the Chinese Wall (4:42)
  37. Wham! - Wake Me Up Before You Go Go (3:49)
  38. Paul Young - Love of the Common People (3:41)
  39. Tim Finn - Fraction Too Much Friction (4:08)
  40. Cyndi Lauper - Girls Just Want to Have Fun (3:50)
  41. Deniece Williams - Let's Hear It for the Boy (4:17)
  42. The Jacksons en Mick Jagger - State of Shock (4:05)
  43. Fiction Factory - (Feels Like) Heaven (3:30)
  44. Fox the Fox - Precious Little Diamond (3:57)
  45. The Stranglers - Skin Deep (3:52)
  46. Nena - 99 Luftballons (3:51)
  47. Time Bandits - I'm Specialized in You (3:50)
  48. Jimmy Cliff - Reggae Night (4:11)
  49. E.L.O. - Rock 'N' Roll Is King (3:05)
  50. Herbie Hancock - Rockit (3:40)
  51. The Nits - Nescio (4:45)
  52. Earth, Wind & Fire - Magnetic (3:50)
  53. Flash and the Pan - Waiting for a Train (3:43)
  54. The Dutch - This Is Welfare (3:57)
  55. Men at Work - Down Under (3:42)
  56. Toto - Rosanna (4:01)
  57. Marvin Gaye - Sexual Healing (3:57)
  58. Third World - Try Jah Love (3:55)
  59. Kokomo - A Little Bit Further Away (4:00)
  60. Santana - Hold On (3:55)
  61. Barbara Dickson - My Heart Lies (2:23)
  62. Champaign - How 'Bout Us (3:20)
  63. The Jacksons - Can You Feel It (4:03)
  64. Adam and the Ants - Stand and Deliver (3:08)
  65. REO Speedwagon - Don't Let Him Go (3:44)
  66. Earth, Wind & Fire - And Love Goes On (4:04)
  67. Meat Loaf - Dead Ringer for Love (4:21)
  68. The Nolans - I'm in the Mood for Dancing (3:17)
  69. Dan Hartman - Relight My Fire (3:43)
  70. Ellen Foley - What's a Matter Baby (3:35)
  71. E.L.O. - All Over the World (4:03)
  72. The Romantics - What I Like About You (2:55)
  73. Rodney Franklin - The Groove (3:11)
  74. New Musik - This World of Water (3:36)
avatar van musicfriek
Naar aanleiding van De Jaren 80 KO deze 4-cd toegevoegd. Dit was de eerste cd-box van 3 delen. Van die andere kon ik helaas geen hoes vinden, anders had ik die er ook opgezet.

Maar de serie in zijn geheel is een mooi overzicht van wat er in de tachtiger jaren populair was. Het is vooral top 40-werk natuurlijk, maar dat boeit mij verder niet. De volgorde van de tracklist gaat van nieuw naar steeds ouder, ook wel apart.

Voor af en toe is dit zeker leuk (met die KO helemaal ) om eens uit de kast te halen. En jezelf weer even terug in de tijd wanen. 3,5*

Marcel²
Zoals musicfriek hier al aangeeft, voor af en toen best leuk. Vroeger verzamelde ik alle top 40 singles die ik goed vond. Veel van die singles zie ik hier terug en is erg leuk. Zo alle nummers bij elkaar toch ruim een voldoende voor deze verzamelaar. De muziek uit de jaren 80 kan dan zo af en toe "fout" worden genoemd, ik vind het nog steeds goed. Natuurlijk op een paar uitzonderingen na. 3.5*

Ja, dit herken ik ook wel: deze cd is leuk doordat je vroeger gekochte singles er op terug ziet.
Soms erg leuk om te horen als je ervoor in de juiste bui bent. De jaren '80 KO levert daar zeker een bijdrage aan.

avatar van andré
Als ik de tracks zo bekijk staan er inderdaad een aantal leuke nummers op, maar ik vind de samenstelling zeer dubieus te noemen: 2 x Toto en 2 x ELO is overdreven (ELO is trouwens meer jaren '70 dan '80) en wat doen lieden als Piet Veerman en Don Johnson (2x!!!) hier, terwijl typische jaren-80-acts als Duran Duran, UB40, Frankie Goes To Hollywood en Level 42 ontbreken? En The Jacksons met 2 nummers, en Michael Jackson niet? En waar is Prince? En Bruce Springsteen? Madonna? Jeff Wayne's 'Eve of The War' is natuurlijk jaren '70 (maar het zal wel in de '80's heruitgebracht zijn ofzo). Nee, gemiste kans deze verzamelaar.

avatar van musicfriek
Andre, dit is een van de vele series die er zijn verschenen. Dat bepaalde artiesten er niet op staan heeft te maken met het label. Vaak krijgen labels niet toestemming om bepaalde artiesten erop te zetten. Michael Jackson is een goed voorbeeld. Die zie ik zelden op verzamelalbums en Madonna zie ik ooit nooit. Ik vind het prima te verteren verzamelaars. Van die andere artiesten die ik mis heb ik allemaal verzamelaars, dan pak ik die wel

En Jeff Wayne is idd heruitgebracht.

musicfriek schreef:

Tja, dat is natuurlijk de reden. Al met al is dit dus eigenlijk een B-keus van typische jaren-80 artiesten. Maar je zult het toch met me eens zijn dat hier en daar wel iets te verbeteren is, met name artiesten die er 2 maal op staan. En de tekst op de cover 'DE HITS UIT DE JAREN 80' suggereert natuurlijk wel het een en ander...

'k Ben toch eigenlijk wel benieuwd wat op de andere 2 edities staat, nog meer Don Johnson, Europe en Cyndi Lauper waarschijnlijk

andré schreef:

Kut, moet ik je nog gelijk geven ook... Hahaha, heb ze nu voor me en op volume 2 staat Rock the Night en op 3 Carrie. Maar voor de rest niet meer nummers van dezelfde artiesten. Ok, Cyndi op deel 3, maar goed, ze heeft ook paar keer hits gescoord natuurlijk, zoals meerdere artiesten.

Ik prefereer trouwens een andere serie die ik ook heb. Die heet The Greatest Hits of the '80's, daar zijn geloof ik 4 delen van verschenen.

Ach, het beste kunnen we zelf maar een jaren 80 album samenstellen, is wel mogelijk in deze tijd dacht ik zo. Ik vind verzamelaars sowieso een lastig onderwerp. Tis ook nooit goed...

musicfriek schreef:
...
Ik vind verzamelaars sowieso een lastig onderwerp. Tis ook nooit goed...

't Is inderdaad ook nooit goed nee, het blijft lastig idd Ik moest trouwens nog goed zoeken naar 15 favoriete tracks...

avatar van Madonna
Ik vind dit een goede compilatie. Het geeft een goed tijdsbeeld aan. Grote hits.................

-4-

avatar van musicfriek
Op deze manier kan de jongere generatie ook een beetje kennis maken met de jaren 80 De commerciele welteverstaan Leuk om sommige clippies weer terug te zien. Die van Nits - Nescio vind ik wel erg bijzonder evenals Herbie Hancock - Rock It. Blijf dat een fantastisch nummer vinden!

Gaaf dat je al die clips erbij hebt gezet (althans, ik neem aan dat jij dat hebt gedaan). Dat was ik ook van plan bij dit soort verzamelaars (maar nog geen tijd voor gehad), inderdaad een leuke manier om de jaren '80 te ontdekken!

avatar van kaztor
Ik vind de keuzes van New Musik, The Dutch, Flash And The Pan en Adam Ant wel vrij verrassend.

avatar van Youri
Leuk zo'n overzicht van 1989 naar 1980. Enkele platen waren geen grote hits maar staan er wel op. Ook veel Nederlandse bands. Leuk.

avatar van TerryA
1,0
behalve 1 of 2 songs, een walgelijke compilatie van veel wat zo fout was van de jaren 80
maar dit sort muziek is toch de playlist voor de meeste NL radio stations in, erm ... 2008 !?!?

Sheplays
Ja, en het meeste komt uit England en de VS

avatar van TerryA
1,0
Sheplays schreef:
Ja, en het meeste komt uit England en de VS

maar gelukkig is dit sort muziek in die tijd gebleven in GB ... hier in NL hoor je veel van deze sort muziek nog steeds op NL radio en in heeel veeeel cafes in Nl in 2008 (that was my point!)

avatar van FunkStar
Erg goeie verzamelaar! Wel veel standaard 80's nummers!
Deel 2 en 3 bestaan ook!

avatar van monique
The Dutch (This is Welfare) en New Musik (World of Water) zijn de absolute pareltjes op deze goede verzamelaar

avatar van LucM
Ach, ik vind de meeste nummers leuk en de jaren '80-compilaties zijn globaal nog best te doen zoals deze. Natuurlijk, sommige nummers vind ik beter dan andere maar zo'n box laat ik niet liggen als je dat goedkoop kunt krijgen (en ik heb absoluut niets tegen goede hits). Favoriete tracks : 1, 19, 24, 38, 39, 40, 43, 46, 51, 64.

avatar van Madjack71
Idd. met goede hits is niets mis mee, leuk voor tussendoor of als je de aandacht er niet te veel erbij wil houden en niets mis mee met de programmerknop.

Een redelijke jaren '80 compilatie met iets teveel fillers en een aantal echt mindere tracks. Vele boxen uit deze eeuw, met name die samengesteld in the UK, zijn beter, zoals 100 Hits en 101x. Vooral de themagerichte boxen zijn echt leuk. Een voorbeeld daarvan uit deze serie is Back to the 80's Pop & Wave:
Back to the 80's - Pop & Wave (2001)

Ook zie je veel compilaties met de lange 12 inch versies. Die waren juist in de jaren '80 buitengewoon interessant. Ook in deze serie heb je daar 2 voorbeelden van:
Back to the 80's: The Long Versions (2002)
Back to the 80's the Long Versions 2 (2003)

Beiden zijn een stuk interessanter dan deze basis verzamelaar. Check it out, zou ik zeggen.

avatar van Dibbel
Ik geloof niet dat er nog jaren 80-liedjes zijn, die ik niet heb.
Dit is ook zo'n box die ik jaren geleden heb aangeschaft als verplichte kwartaalafname bij de ECI.
Blij dat ik daar al een tijd vanaf ben inmiddels.
Dit zijn natuurlijk van die compilaties die meegaan op vakanties en shuffelen op feestjes of avondjes met bezoek. En weinig mis mee.
Het valt op dat de meesten van mijn leeftijdsgenoten en wat jonger muzikaal zijn blijven steken in de jaren 80, uitzonderingen daargelaten en die ik dus veel plezier doe met dit soort muziek.

En natuurlijk staat hier niet alles op.
Deze is uit 1996 en valt derhalve al onder de Sony-vlag, maar feitelijk gaat het hier slechts om acts van de labels CBS, Epic en nog een paar kleintjes.
Het Columbia-label is feitelijk de 1991 Sony re-introductie van het CBS-label.
Tot zover het gelul.
Omdat het slechts CBS en aanverwanten is, is dit niet meer dan een redelijke verzameling jaren 80-liedjes. En verre van compleet dus.
Voor mij zit er niet heel veel fouts aan natuurlijk , al kan ik met name wegens een hoge irritatiefactor de nummers 3, 22, 37 (jaaarg!) en 68 niet echt goed meer horen.
Hetzelfde (maar dan wegens veel te veel gehoord, maar op zich niets mis mee) geldt voor de nummers 5 (staat op bijna iedere Sony-compilatie), 25, 30, 33, 40 en 56.
Iets te weinig kwaliteit achteraf wat mij betreft) hebben toch wel de nummers 2, 11 (te klef), 15, 48, 50 en 52.
Met de rest is natuurlijk helemaal niks mis.
Mijn favorieten hier zijn de nummers 7, 14, 17, 24, 26, 27, 31, 38, 42, 43, 51, 54, 65, 72 en 74.
En ja, hij gaat weer mee op vakantie.
Ook de delen 2 en 3.
Euh... leerzaam voor de kinderen, zullen we maar zeggen. .
3,5 * dan maar.

avatar van daniel1974nl
Zeker niet compleet. Maar dan, geen enkele verzamel is compleet aangezien iedereen voorkeur geeft aan verschillende nummers. Ik heb alledrie de delen plus de twee delen van de long versions. Voor wat het waard is en in al zijn gemis, staan hier toch echt veel nummers op die inderdaad compleet stuk zijn gedraaid in de 80's. Maar zoals eerder aangegeven, het is echt een rechten probleem, dat de incompleetheid veroorzaakt. In hun verdiding zou ik willen aanvoeren dat er heel wat slechtere verzamels op de markt zijn gedumpt over de jaren. Dus als zodanig is dit waarschijnlijk een van de betere keuzes. Veel artiesten die er niet opstaan (MJ, Madonna, UB40, etc.) hebben daarnaast zoveel hits dat je beter een aparte verzamel kunt aanschaffen, aangezien je zo ook een veel beter overzicht genereert.

Als er een punt van kritiek kan worden aangevoerd, dan is het wel dat er vrijwel geen enkel Nederlandstalig nummer op staat, en dat terwijl er toch heel wat Nederlandstalige hits zijn uit de jaren 80. Goede Doel, Doe Maar, etc.

avatar van gaucho
daniel1974nl schreef:

Het ontbreken van een aantal echt grote namen die het beeld van de jaren tachtig bepaalden, zoals Prince, Madonna, Michael Jackson en Springsteen, vind ik op zich niet zo'n ramp bij dit soort verzamelaars. Daar kun je het beste de afzonderlijke CD's (of verzamelaars) van de artiesten in kwestie aanschaffen (al wacht ik nog altijd op een verzamelaar die de originele single-versies van Madonna's hits bij elkaar veegt).

Zo'n verzamel-box pretendeert niet een totaaloverzicht te geven van het decennium, vooral niet omdat er alleen geput wordt uit de hitarchieven van Sony cq. CBS/Columbia. Maar met bovenstaande opmerking ben ik het wel eens: geen enkel Nederlandstalig nummer? Dat is op z'n minst vreemd voor een verzamelbox die voor en door de Nederlandse markt is samengesteld. Ik kan alleen maar concluderen dat het toenmalige CBS niet of nauwelijks Nederlandstalige acts had gecontracteerd. Alleen V.O.F. de Kunst schiet me te binnen, alle anderen zaten bij EMI, Telstar, CNR en dergelijke. Ik snap dus waarom er niks Nederlandstaligs opstaat, maar het blijft toch wel een vreemde omissie.

Ik vind trouwens zelf dat zo'n verzamelbox niet per se de grootste hits hoeft te hebben. Liever niet zelfs, want die zijn meestal toch al stuk gecompileerd. Juist die vaak onderbelichte pareltjes die niet vaak opduiken, maken het de moeite waard. Hier staat veel te veel doorsnee materiaal op, maar gelukkig maken nummers als 4, 7, 15, 16, 32, 36 en vooral 53, 54 en 74 deze box nog de moeite waard.

avatar van Darkzone
Ik heb meerdere jaren 80 cd-verzamelboxen, en de een is wat beter dan de ander. Ik heb ook een hele rits verzamel dubbel-lp's uit de 80s. Maar ik blijf op zoek naar verzamelaars waar bijv. We All Stand Together en Once Upon A Long Ago opstaan van Paul McCartney, of Got My Mind Set On You van George Harrison, of Stuck On Earth van Alf (Ben Liebrand).

avatar van gaucho
Darkzone schreef:

Alf is inderdaad lastig te vinden, maar zelf heb ik hem op deze en deze verzamel-CD staan.

McCartney en Harrison is een heel ander verhaal. Ex-leden van The Beatles en die geven hun nummers meestal niet vrij voor reguliere compilaties, een enkele uitzondering daargelaten. Dan ben je beter af met een (verzamel-)album van de artiest in kwestie.

Toch nog even gaan zoeken op discogs: Got my mind set on you staat zowaar op twee van die Classic Cuts-verzamel-CD's, die in Engeland zijn uitgebracht als DJ-service:

Classic Cuts Presents The 12" Box: 80s (2005, CD) | Discogs

Classic Cuts Remastered 23 - Party (2005, CD) | Discogs

Soms nog wel eens te vinden op eBay, maar het is altijd lastig zoeken met die titels...

Once upon a long ago kom je heel af en toe wel eens tegen op een verdwaalde kerst-compilatie. En We all stand together is zó fout dat-ie alleen maar kan voorkomen op een Foute Kerst CD Van Q-Music.

avatar van Dibbel
We All Stand Together is inderdaad een van de ergste Kerstverschrikkingen aller tijden. Gelukkig staat hij hier niet op .

Verder zie ik dat ik een jaar of 8 geleden wat te streng was voor sommige liedjes.
The Nolan Sisters, Lisa Lisa & Cult Jam, Johnny Kemp, zeker Spagna en ook Jimmy Cliff kan ik nu een stuk beter horen.
Alleen Wham blijft een verschrikking.
Roachford zou misschien nu ook wel een sterretje krijgen.

avatar van Darkzone
gaucho schreef:

Classic Cuts Presents The 12" Box: 80s (2005, CD) | Discogs

Classic Cuts Remastered 23 - Party (2005, CD) | Discogs

We All Stand Together is jeugdsentiment. Vorig jaar rond kerst de videoclip geregeld opgezet, omdat mijn zoontje van toen 3 hem (ook) zo leuk vind.
Ik hoop dat ik de komende weken die foute kerst cd bij de kringloop tegenkom

Bedankt voor het zoeken