M. Ward - Post-War (2006)

Label: 4AD

1. Poison Cup (2:42)
  2. To Go Home (3:53)
  3. Right in the Head (4:14)
  4. Post-War (4:57)
  5. Requiem (2:50)
  6. Chinese Translation (4:00)
  7. Eyes on the Prize (2:39)
  8. Magic Trick (1:45)
  9. Neptune's Nest (2:08)
  10. Rollercoaster (2:50)
  11. Today's Undertaking (2:28)
  12. Afterword / Rag (3:32)
avatar van Justinx
Op het nieuwe politiek getinte soloalbum van Matt Ward, bekend als M. Ward, horen we weer een interessante kant van zijn muziek. Op zijn laatste album Post-War laat hij zich uit over de Amerika/Irak- situatie om zo de ''mind-set'' van vele Amerikanen te veranderen. Eigenlijk net zoals de muziek uit de jaren 1940 en '50, de post-war muziek genoemd, ook al deden. Ward put daar dan ook zijn grootste inspiratie uit - overigens ook duidelijk hoorbaar. Hoewel ik zijn nummers meerdere keren moet draaien voordat ik de onderliggende boodschap doorkrijg, straalt de algemene sfeer gek genoeg wel dat oude en herkenbare gevoel uit. Het resultaat is een plaatje dat eigenlijk na de eerste paar luisterbeurten al goed in het gehoor gaat liggen. Het gaat er soms lekker ruig aan toe met bijna een oorlog aan zowel piano- als gitaarpartijen, bedrukt door roffelende drums in bijvoorbeeld het tweede nummer van Post-War, To Go Home. Maar het kan echter ook andere kanten op gaan, zoals in het nummer Chinese Translation waarin we getuige zijn van puik gitaarspel in een bijna country-achtig folknummer. Dan vergeet ik ook nog die herkenbare en rauwe stem van Ward, een stem die als geen ander past bij deze muziek. Rauw en donker, maar toch optimistisch getint. Doe dat maar eens na. Het totaalpakket is Post-War geworden, waarop M. Ward goede nummers laat horen - zowel tekstueel als op muzikaal gebied. De politiek getinte nummers gaan er waarschijnlijk bij de Amerikanen niet zo lekker in, maar mij weet het zeker aan te spreken. De klassieke sfeer komt snel naar boven en wordt alleen maar versterkt door gitaren en strijkers gedompeld in een sfeer van oude protestliederen. Erg mooi.

Ik kan echt genieten van een plaatje als dit. Je wordt in het begin in het diepe gegooid met Post-War, maar het wordt al snel duidelijk waar Ward naar toe wil. Hier en daar is de spanning soms een beetje ver te zoeken en blijft het in sommige delen van dit album wat hangen kwa niveau. Het blijft voor mij een album die je zo af en toe op zet om er goed van te genieten. Daarom misschien de lage score 3*. Misschien moet ik er toch meer naar luisteren. In dat geval zal mijn beoordeling snel stijgen. Wordt vervolgt dus!