Drukwerk - Live (1990)

Label: EMI

1. Wat Dom (4:20)
  2. Ik Wil Niet Meer Terug (3:13)
  3. De Jas (3:59)
  4. Carolien (4:13)
  5. Ik Verveel Me Zo (4:23)
  6. Cel bij Nacht (3:53)
  7. Wat Niet Weet (5:14)
  8. Het Laatste Eerbewijs (5:07)
  9. Gaat het Ooit Voorbij (4:50)
  10. Hee Amsterdam (4:58)
  11. Onder Mijn Dak (5:48)
  12. Marianneke (7:07)
  13. Achmed (3:14)
  14. Je Loog Tegen Mij (3:48)
  15. Onder de Bomen van het Plein (4:18)
  16. Hallo den Haag * (2:58)
  17. De Kroegen van Amsterdam * (3:46)
  18. Sylvia's Moeder * (4:04)
buizen
Verschrikkelijke band. Heb er nooit wat aan gevonden. In dat stom Amsterdams accent en die simpele teksten. Dat rode petje werkt bij mij als een lap op een stier, gelukkig zien we dat ding niet op deze hoes.
Hopelijk bestaat de band inmiddels niet meer, je hoort er tenminste nooit meer wat van.

avatar van nlkink
De groep is in 1990 al opgeheven. Tegen die tijd had Harrie Slinger zo'n beetje de gehele bezetting vervangen. Dat proces begon al rond de tijd van de opnames voor het tweede album. Op het eerste album hoor je qua teksten een politiek links georiënteerde groep. Mede doordat de groep nogal activistisch was, waren de teksten nogal eens wat simplistisch. Tijdens de opnames van het tweede album moesten de eerste groepsleden het veld ruimen. Harrie Slinger was na de grote doorbraak met Je Loog Tegen Mij door zijn rode mutsje en zijn cartooneske verschijning een echte BN'er geworden en EMI was van mening dat al die linkse teksten wel een beetje minder konden. De groepsleden die hun idealen trouw bleven moesten als eerste het veld ruimen. Op Drukwerk - Tweede Druk (1982) en Drukwerk - (N)Iemand Wint (1983) vind je nog een enkel lied dat doet denken aan het Drukwerk van weleer, maar tegen de tijd dat Drukwerk - Ho Stil, Wacht Stop! (1984) uitkwam was het definitief afgelopen met het linkse activisme van Drukwerk. De meeste originele leden waren tegen die tijd ook al opgestapt.
Rond 1985 begon het qua hits te haperen en het album Drukwerk - Petje Af voor Sonneveld (1986) werd overwegend negatief gerecenseerd. Vooral Slinger kreeg het hard voor de kiezen dat zijn stem niet geschikt was voor het subtielere werk van Wim Sonneveld.
In 1989 werd nog een studioalbum uitgebracht dat kortweg werd genegeerd. Rond die tijd kondigde de groep aan er na een afscheidstoernee mee op te houden.
Zelf had ik ook niet veel met Drukwerk. De enige singles die ik wel aardig vond waren Ik Verveel Me Zo (In Amsterdam Noord) en het op de melodie van The Drunken Sailor gecomponeerde Laat de Rijken De Crisis Betalen. Ik had veel meer met het ook links georiënteerde, maar veel subtielere werk van de Haagse groep Het Klein Orkest, dat ook rond die tijd actief was.
Harrie Slinger treed nog steeds op, met rood mutsje! Oppassen dus, buizen.

buizen
Bedankt voor de informatieve schets, zullen we dan maar zeggen, nlkink.

avatar van bikkel2
Hier waren ze al enige tijd over hun hoogtepunt heen.
De begintijd is wel leuk hier en daar.
Het mooiste liedje ( Lijn 10) staat hier dan weer niet op.
Ik had meer met Het Klein Orkest, die waren met Harrie Jekkers een stuk spitsvondiger.
Slinger is overigens niet echt een sympatieke man, weet ik uit ervaring, maar dat terzijde.

avatar van vigil
Vrienden van mij zijn hem wel eens tegengekomen op het vliegveld en hij gedroeg zich als God zelf. Een vervelende man inderdaad.

Maar hoe in hemelsnaam bij Drukwerk de link naar Klein Orkest gemaakt is lijkt mij een raadsel. Dat is toch niet met elkaar te vergelijken, KO is zoveel beter.

avatar van nlkink
Niet zo moeilijk. Beide groepen hadden begin tachtiger jaren qua liedjes een uitgesproken linkse signatuur. Verder houdt elke vergelijking op. KO was lichtjaren beter en hun teksten waren veel subtieler en spitsvondiger.

avatar van vigil
Dan zijn we het toch eens

avatar van Twinpeaks
Ik heb gisterenavond een leuke avond gehad in de Victorie in Alkmaar bij Slinger en consorten. Het is natuurlijk niet bijster hoogstaand maar bovenal entertaining. Deze live plaat geeft wel een aardig beeld van het groepje. Het viel me op dat er in die 33 jaar weinig is veranderd is in de arrangementen. Voor de muzikale veranderingen had ik net zo goed op de bank in Den Helder kunnen blijven zitten. Maar goed Drukwerk kan ook afgestreept worden van de lijst van verrijkingen in het leven. :O) . Voor deze toch wel 3 en halve ster voor het jeugdsentiment en de leuke avond .